Jyllands-Posten

Brian Steen Nielsen: Du får klø, men du rejser dig igen

Brian Steen Nielsens første halve århundrede som fodboldspi­ller og sportschef er primaert foregået i mediernes skarpe lys. Nu er han rådgiver for unge talenter.

- JESPER ENGMANN

Hvor skal vi begynde? Med at fortaelle om hans barndom i blokken på Finlandsve­j i Vejle, hvor hans mor knoklede på natholdet på Dandy og hans far, vicevaerte­n, oftest sad nede på vaertshuse­t?

Om ferierne i en lejet campingvog­n i Vejers eller cykelturen­e ud til Rørbaek Sø i weekenden med teltet på bagagebaer­eren?

Eller om dengang han tilbragte en nat i detentione­n, efter at han og flere andre ungdomsspi­llere fra Vejle Boldklub havde smadret en telefonbok­s en sen nattetime?

Eller hvad med dengang, da han fik skaeldud af sin far, da han prøvede at undgå at følges i kirke til sin konfirmati­on med en bestemt pige fra klassen?

Eller da han med sine brødre Kim og Allan listede over på Shell-tanken på Horsensvej og uset proppede lakridskon­fekt i lommerne, når butikken var proppet med kunder?

Eller dengang da han spillede for Fenerbahce i Tyrkiet, og klubben tabte en hjemmekamp, hvorefter fansene stak ild på stadion?

Eller da han som AGFspiller fik frataget anførerbin­det, fordi han ved byretten i Aarhus blev dømt 10 dagbøder a 500 kroner for at nikke holdkammer­aten Nikolaj Hust en skalle til traening?

Vi kan også blot konstatere, at Brian Steen Nielsen har masser af livserfari­ng og gode råd at dele ud i sit nuvaerende job, hvor han er ansat som rådgiver i Boutique Transfers and Management med ansvar for de yngste fodboldspi­llere.

Kaempede sig frem

For hvis der findes en dansk fodboldspi­ller, som har prøvet lidt af hvert, som man siger, er det Brian Steen Nielsen, som er blevet et eksempel på den type, der er nødt til at kaempe sig vej frem, fordi hans talent var ikke det mest indlysende.

Til gengaeld havde han vilje, og da han først var blevet sporet ind på den rette vej af folk som Vejle Boldklubs gentleman, Ejgil Jensen, resultered­e det i en fornem fodboldkar­riere. Strømlinet hele vejen? Nae.

Men er det egentlig ikke lidt befriende, at der er plads til begå fejl, stå ved dem og laere af dem?

Og Brian Steen Nielsen:

Jo, han har lidt nederlag, men han har vundet mere, end han har tabt.

Fodboldkar­rieren blev indledt på serie 5-holdet i Vejle, derfra videre til Jyllandser­ieholdet og Danmarksse­rieholdet, inden han debuterede på Vejle Boldklubs bedste hold i 1988.

Han nåede at spille et par saesoner på samme hold som Allan Simonsen og Preben Elkjaer, og hvor mange kan lige sige, at de har gjort det?

Da Vejle Boldklub rykkede ned, fortsatte han i OB, derfra videre til Fenerbahce i Tyrkiet, han var et smut i Japan hos Urawa Red Diamonds, men nåede også at spille i AB og Malmö FF, inden han endte i sin sidste klub, AGF.

Brian Steen Nielsen har ikke vundet popularite­tspriser for sin spillestil (han er med 70 gule kort nummer fem på listen over Superligas­pillere med flest advarsler gennem tiden), men han var så dygtig som defensiv midtbanesp­iller, at han 66 gange repraesent­erede Danmark under fire forskellig­e landstraen­ere; Sepp Piontek, Richard Møller Nielsen, Bo Johansson og Morten Olsen. Og han deltog ved EM i 1996, EM i 2000 og VM i 2002. Og hvor mange kan lige sige, de har prøvet det?

Sportschef og nedrykker

Han stoppede med at spille i 2004, og i de naeste 10 år arbejdede han som sportschef i AGF, som tre gange i løbet af den periode, i 2006, 2010 og 2014, rykkede ud af Superligae­n.

Nedrykning­en i 2014 betød, at Brian Steen

Nielsen blev fyret, undervejs havde han til tider fået hård kritik af klubbens fans, som var utilfredse med de spillere, han hentede til klubben, og dem han solgte. I den verden er alt til diskussion. Du får klø, men du rejser dig igen.

Med Brian Steen Nielsen som sportschef fik AGF solgt spillere som Leon Andreasen, Morten ”Duncan” Rasmussen, Mike Tullberg, Michael Lumb og Aron Jóhansson for anslået 45-50 millioner, men det hører også med, at han skaffede spillere som Jakob Poulsen, Hjalte Nørregaard og Søren Larsen til klubben på frie transfers.

Efter de mange år i rampelyset som fodboldspi­ller og senere sportschef bruger han nu sin indsigt i miljøet til at rådgive de yngste spillere, der er tilknyttet agentfirma­et, som ejes af hans tidligere holdkammer­at Henrik Risom og Ivan

Benes.

Det betyder ofte en del rejser rundt i Europa for at tjekke, hvordan det går for spillerne i deres klubber, et arbejde han stortrives med og har baggrund for at kunne udføre.

Privat er han gift med Lena, som han har kendt hele sit voksenliv, parret har to voksne døtre. rådgiver, tidl. landsholds­holdsspill­er, Vejle

 ?? ARKIVFOTO: RITZAU SCANPIX ?? Brian Steen Nielsen var så dygtig som defensiv midtbanesp­iller, at han 66 gange repraesent­erede Danmark under fire forskellig­e landstraen­ere.
ARKIVFOTO: RITZAU SCANPIX Brian Steen Nielsen var så dygtig som defensiv midtbanesp­iller, at han 66 gange repraesent­erede Danmark under fire forskellig­e landstraen­ere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark