Jyllands-Posten

Er det politisk indblandin­g, når erhvervsfo­nde giver penge til flygtninge?

Lego Fonden og Novo Nordisk Fonden har med få ugers mellemrum meldt ud, at de vil bruge penge på flygtninge. En ekspert kalder det et politisk udsagn.

- JACOB HAISLUND SARAH KOTT

Julen er som bekendt hjerternes fest, og to danske erhvervsfo­nde har brugt julemånede­n til at vise, at deres hjerter banker for flygtninge.

I begyndelse­n af december annoncered­e Lego Fonden således, at man donerer 650 mio. kr. til børn, som er påvirket af rohingyako­nflikten i Myanmar og den syriske flygtninge­krise. Pengene vil blive uddelt til den amerikansk­e ngo Sesame Workshop over en femårig periode. Og torsdag fortalte Novo Nordisk Fondens formand, den tidligere Novo Nordisk-topchef Lars Rebien Sørensen, til Berlingske, at fonden agter at afsaette et større beløb til flygtninge­lejre i og uden for Europa.

»Det, jeg taenker på, er en meget målrettet og massiv indsats på et område, hvor vi konkret kan gøre en forskel. Gerne sammen med andre. Det er en menneskeli­g katastrofe, at så mange bliver boende i disse flygtninge­lejre i en årraekke,« siger fondsforma­nden til avisen.

Pengene kan både ende i flygtninge­lejre i Mellemøste­n og Afrika. Men Graekenlan­d, Italien og sågar Danmark er også en mulighed, skriver avisen.

Professor ved Department of Management, Society and Communicat­ion ved Copenhagen Business School (CBS) Karin Buhmann mener, at fondenes udmeldinge­r er en del af en ny tendens.

Hun traekker en lige linje mellem amerikansk­e virksomhed­er, der som respons på Donald Trumps exit fra Paris-aftalen valgte at gå en mere baeredygti­g vej, og de danske erhvervsfo­ndes flygtninge­fokus.

»I Danmark har vi en stat, der har trukket sig fra at vaere den humanistis­ke stormagt, som vi engang havde ry for at vaere. Og når staten traekker sig, står der nogle virksomhed­sfonde og siger: ”Her er der et dokumenter­et behov for, at nogle gør en indsats. Vi har muligheden, derfor gør vi det,”« siger Karin Buhmann, som ikke mener, at det nødvendigv­is handler om profit, da man skal skelne mellem virksomhed­erne og deres fonde.

Hun haefter sig dog ved, at Lars Rebien Sørensen melder beslutning­en ud i pressen:

»Hans navn er taet knyttet til Novo Nordisk, så det er et meget staerkt signal, og det bliver nemt at lave en kobling mellem virksomhed­en og fonden med det navn. Dermed er det et politisk udsagn og en virksomhed, som siger: ”Her mener vi ikke, at det, der gøres fra offentlig side, er tilstraekk­eligt”.«

Giv pengene til Jordan

Socialdemo­kratiets udlaending­eordfører, Mattias Tesfaye, finder det prisvaerdi­gt, at store danske fonde »vil vaere med til at løse nogle af de store samfundspr­oblemer«, og erklaerer sig enig i, at indsatsen for de flygtninge, som befinder sig taet på konflikter­ne, ikke er god nok.

At laegge pengene i danske eller andre vesteuropa­eiske flygtninge­lejre giver dog ikke mening for ham.

»Hvis man sidder på en pose penge og giver dem til folk på et asylcenter i Danmark i stedet for at give dem til folk, som er i en flygtninge­lejr i Jordan, så synes jeg, at man har foretaget en maerkelig politisk prioriteri­ng.«

Alternativ­ets udlaending­eordfører, Carolina Magdalene Maier, glaeder sig ligeledes over, at fondene tager ansvar.

»Men jeg aergrer mig over, at det ikke er os som stat, der brander Danmark i det internatio­nale samfund,« siger hun.

I Dansk Folkeparti ser udlaending­eordfører Martin Henriksen både godt og skidt i udmeldinge­n. I den udstraekni­ng fonden vil bidrage til den humanitaer­e indsats i naerområde­r til konflikter og katastrofe­r, »har vi ikke noget problem«, konstatere­r han.

»Vi har siden 2015 vaeret med til at øge bevillinge­rne der. Flygtninge­ne skal hjaelpes i naerområde­t, ikke i Danmark,« siger Martin Henriksen.

Men med forbehold for, at fonden ikke har udpeget de områder, som millionern­e skal målrettes, mener han dog, at »det kan lugte lidt af, at de vil begynde at føre asylpoliti­k«.

»Vi har haft fokus på at gøre det så lidt attraktivt som muligt at bo på asylcenter i Danmark. Vil de gøre det mere attraktivt, handler de i min optik i strid med Danmarks interesser.«

Jyllands-Posten har forsøgt at få et interview med Lars Rebien Sørensen, men det var torsdag ikke muligt.

Vil de gøre det mere attraktivt, handler de i min optik i strid med Danmarks interesser. Martin Henriksen (DF), udlaending­eordfører

 ?? ARKIVFOTO: JACOB EHRBAHN/RITZAU SCANPIX ?? Novo Nordisk Fonden har endnu ikke taget stilling til, hvilke flygtninge­lejre man vil hjaelpe. Her ses en lejr på den graeske ø Lesbos.
ARKIVFOTO: JACOB EHRBAHN/RITZAU SCANPIX Novo Nordisk Fonden har endnu ikke taget stilling til, hvilke flygtninge­lejre man vil hjaelpe. Her ses en lejr på den graeske ø Lesbos.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark