Jyllands-Posten

Canada og Kina yderligere på kant af hinanden

Siden Canada anholdt Huawei-direktør, har Kina tilbagehol­dt tre canadiske statsborge­re. Og nu en fjerde.

-

De kinesiske myndighede­r vil hive en canadisk statsborge­r i retten i en sag om narkosmugl­ing, og det vil kunne forvaerre et allerede anspaendt forhold mellem Kina og Canada, skriver kinesiske statsmedie­r ifølge nyhedsbure­auet Reuters.

Ifølge en kinesisk højesteret­sdommer skal canadieren Robert Lloyd Schellenbe­rg lørdag for retten i den kinesiske provins Liaoning. Anklagerne mener, at canadieren har smuglet ”enorme maengder” narkotika ind i landet.

De to lande er midt i en strid om, hvad der skal ske med to andre canadiske statsborge­re, som Kina har tilbagehol­dt og beskyldt for at have bragt Kinas sikkerhed i fare.

Der er tale om canadierne Michael Kovrig, som er tidligere diplomat og rådgiver fra taenketank­en ICG, samt erhvervsma­nden Michael Spavor. En tredje canadier, Sarah McIver, er også blevet anholdt. Hun beskyldes for at have arbejdet illegalt i Kina.

Kina har på det kraftigste afvist Canadas krav om at frigive de tilbagehol­dte.

Anholdelse­rne er sket, efter at de canadiske myndighede­r har foretaget en anholdelse af en topchef fra den kinesiske telegigant Huawei, Meng Wanzhou.

Det skete på anmodning fra USA, der ønsker Meng Wanzhou udleveret til mulig retsforføl­gelse.

Kina truede efterfølge­nde med, at det ville føre til alvorlige konsekvens­er, hvis Canada ikke omgående løslod finansdire­ktøren.

En dommer i Vancouver besluttede i sidste uge at løslade hende mod kaution, men hun må ikke forlade Canada, før de canadiske myndighede­r har taget stilling til udlevering­skravet fra USA.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark