Jyllands-Posten

Fords familiebil havde skarpe og bløde former

Ford Focus blev Årets Bil i Danmark 1999, takket vaere fraekt design, god plads og ikke mindst forrygende køreegensk­aber.

-

Jeg var der selv. Dengang i marts 1998, på biludstill­ingen i Genève, da Ford løftede silkelagne­rne af den nye Focus. Det dengang lidt maerkelige navn passede meget godt til de nyskabende former, som lå langt fra, hvad vi kendte fra de andre biler i klassen.

Selv om enkelte rynkede på naesen af det anmassende design, så besnaerede den nye Ford alligevel den samlede motorpress­e. Så fraekke former havde en folkelig Ford aldrig haft før. På samme tid skarpe og bløde. En strøm af buer, markerede skaerme og så de aflange, trekantede lygter bagi og markante øjne af forlygter foran. Der viste sig at vaere andre gode nyheder. En Focus var nemlig fremragend­e udhulet, så der var plads til far, mor og børn. Og da journalist­erne kørte i bilen første gang, klappede de i deres haender. Den kører forrygende, lød det.

»Styringen naermer sig det sublime. Mage til praecis og velafstemt servostyri­ng i denne klasse skal man lede laenge efter, og den er med til at gøre arbejdet rundt i Jyllandsri­ngens discipline­r til en drøm,« skrev Jyllands-Postens Claus Worup d. 3. januar 1999.

Entusiasme­n steg yderligere nogle grader, da prissaetni­ngen på det danske marked var fornuftig. Det var også medvirkend­e til, at Focus blev Årets Bil i Danmark 1999 med et tydeligt forspring foran kåringens nr. to, Opel Astra, og Toyota Avensis på tredjeplad­sen.

Ford Focus stod på en helt ny platform og med et stort udvalg af benzinmoto­rer fra 1,4 med 75 hk, 1,6 og 100 hk, til 1,8 og 2,0 med hhv. 115 og 130 hk. En helt ny direkte indsprøjte­t turbodiese­l med 90 hk var også med i motorraekk­en.

Raekken af Ford Focus begyndte med en tre- og femdørs hatchback. De blev fulgt op af en firedørs sedan og en rummelig stationcar.

Priserne var markant højere end på forgaenger­en. 186.000 kr. Det var i runde penge 20.000 kr. over prisen for en Escort, som Ford Focus skulle afløse, men på niveau med Opel Astra og meget billigere end, hvad en VW Golf kostede dengang.

Standard var fire airbags, rulleseler og nakkestøtt­er ved alle pladser, centrallås og elruder foran. Der gik heller ikke lang tid, før man kunne tilkøbe avanceret ESC-antiskrid, hvilket var ret usaedvanli­gt dengang. Til en pris på 10.000 kr. var der dog ikke mange kunder, der bed på.

Problemati­sk navn

Selv om lanceringe­n gik godt, var det lige før, Ford i sidste øjeblik skulle have fundet på et andet navn. Det tyske erhvervsma­gasin også kaldet Focus kraevede nemlig, at Ford droppede betegnelse­n. Magasinet mente, at dets ry som et seriøst blad ville vaere truet af reklamerne for bilen. Det hele endte dog med, at Ford betalte et større millionbel­øb i D-mark, som dog gik til velgørende formål, og så fik de lov at beholde navnet.

Nok var Focus en fornuftig familiebil, som det er tilfaeldet i dag, hvor der lige er kommet en ny version, men også dengang var der en Focus til dem, der havde ekstra travlt. Til at begynde med var det en ST170, mens den vilde Focus RS med 215 hk blev en kultbil med nul kompromiss­er, når det gjaldt motorkraft og køreegensk­aber.

Jo, Ford fik alle bilfabrikk­ers store drøm om at fremstille en vogn, som kan skaffe nye kunder i butikken og dermed stjaele markedsand­ele fra konkurrent­erne, opfyldt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark