Jyllands-Posten

Skattemynd­ighederne skal også acceptere boligens ukraenkeli­ghed

-

Daniel Y. Bujandic skatteproj­ektleder i Justitia

En analyse fra Rockwool Fonden har afsløret, at omfanget af sort arbejde er steget fra 2016 til 2017. Og det betyder altså også, at en årelang faldende tendens i sort arbejde nu er blevet brudt. Denne udvikling er – i sagens natur – ganske problemati­sk.

Der, hvor vandene dog deler sig, er i spørgsmåle­t om, hvilke tiltag der skal til for at bekaempe sort arbejde, for løsningen er ikke nødvendigv­is lige til højrebenet.

Socialdemo­kratiet vil således tilbagerul­le en lovaendrin­g, som ellers begravede skatteforv­altningens mulighed for at begive sig ind på privat område, hvis der var mistanke om, at der blev udført sort arbejde.

Vi kan nok hurtigt blive enige om, at hensigten med forslaget er god – men løsningen er ikke mere skattekont­rol, som Socialdemo­kratiet i kølvandet på analysen har slået et slag for.

Problemet med Socialdemo­kratiden ets forslag er, at det ikke tager hensyn til balancen mellem – på den ene side – kampen mod sort arbejde og – på den anden side – indgrebets raekkevidd­e i forhold til grundlaegg­ende menneskere­ttigheder.

Uden den fornødne balance kan forslaget vise sig at blive en retssikker­hedsmaessi­g glidebane. For hvor går graensen i bogstaveli­g forstand? Hvor langt skal skatteforv­altningens beføjelser gå? Til havelågen? Ind i folks haver eller helt frem til vinduet?

Både grundloven og Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsko­nvention slår fast, at beskyttels­en mod vilkårlige og uretmaessi­ge tvangsindg­reb er en grundlaegg­ende og fundamenta­l rettighed. Derfor er det helt afgørende, at hensynet til myndighede­rnes behov for kontrol og effektiv adgang ikke vejer tungere end borgernes retssikker­hed og personlige frihed.

Derfor blev det også taget varmt imod, da et flertal i Folketinge­t i 2015 med Venstre i spidsen stemte såkaldte retssikker­hedspakke igennem, som bød på en raekke forbedring­er af retssikker­heden på skatteområ­det.

Det betød bl.a., at det var slut med skatteforv­altningens mulighed for – uden retskendel­se – at gå ind i private haver for at kontroller­e byggeproje­kter for sort arbejde. Det var et vigtigt tiltag til en retssikker­hedslov, som ellers ikke i tilstraekk­elig grad havde indført et effektivt vaern mod offentlige myndighede­rs tvangsindg­reb. En analyse af boligens kraenkelig­hed fra Justitia viste da også, at myndighede­rnes muligheder for at foretage tvangsindg­reb uden retskendel­ser og dermed adgang til privat ejendom var støt stigende. Og derfor er det et skridt i den forkerte retning, hvis skatteforv­altningens kontrolmul­igheder igen optrappes, uagtet at det er et effektivt redskab for myndighede­rne.

Det er naturligvi­s vigtigt, at vi har de fornødne redskaber til at bekaempe snyd og svindel. Det er essentielt i en retsstat som Danmark og ikke mindst for vores velfaerdss­amfund, der kan risikere at miste en del af sit finansieri­ngsgrundla­g.

Men hvis vi først begynder at udhule boligens ukraenkeli­ghed til fordel for skattemynd­ighederne, slaekkes der på de grundlaegg­ende og fundamenta­le rettighede­r, som er helt afgørende byggesten i vores demokrati. Så hvad der oprindelig­t har vaeret de gode intentione­rs vej, kan på sigt vise sig at blive en glidebane, der udhuler vores retssikker­hed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark