Jyllands-Posten

Trods lave renter: Kun få investerer børnenes

Børneopspa­ring er en halvskidt forretning, men det er foraeldren­e ligeglade med.

- LENE ANDERSEN

Når foraeldre måned efter måned skyder penge ind på juniors børneopspa­ring, er det for at give barnet en økonomisk håndsraekn­ing senere. Men renten er lige nu så lav i mange banker, at pengene bliver mindre vaerd år efter år. Alligevel vaelger kun knap 30 pct. at investere pengene.

Flere banker fortaeller, at interessen for at investere er vokset de seneste år. Men langt de fleste foraeldre ønsker ikke at tage nogen risiko med opsparinge­n til deres børn, selv om renten er lavere end inflatione­n.

»Det gode råd, når man sparer op med en horisont på over 10 år, er at investere pengene. Måske ikke så risikovill­igt som ved en langsigtet pensionsop­sparing, men med en vis aktieandel. På den anden side er der ofte mange følelser knyttet til opsparinge­n, og ikke alle familier vil kunne kompensere for et eventuelt stort kursfald på opsparinge­n ved at spaede ekstra til, hvis der til sidst står mindre end ventet,« siger Michael Iversen, vicebankdi­rektør Alm. Brand Bank.

Afkast fri for beskatning

Fordelen ved en børneopspa­ring er, at renter og afkast ikke beskattes. Det betyder ikke så meget, som da renten var højere, men det gør opsparinge­n let at håndtere. For dem, der har investeret pengene, har fordelen ved skattefri afkast vaeret noget større de seneste år.

Børneopspa­ringen pr. barn i alderen 0-18 år er over de seneste 10 år vokset fra 10.684 kr. pr. barn til 13.493 kr. i 2014, men siden er indeståend­et plus vaerdien af tilknytted­e investerin­gsdepoter krympet til ca. 12.700 kr. pr. barn.

Lige nu kan foraeldre ifølge Mybanker opnå en rente på 0-1,5 pct. på børneopspa­ringen. Begynder foraeldre til en nyfødt at spare op i dag og saetter 6.000 kr. ind om året til maksimalbe­løbet på 72.000 kr., vil en rente på 1,5 pct. i hele perioden give den 21-årige ca. 91.000 kr.

»Det vaerste er, hvis der ikke bliver foretaget en form for børneopspa­ring. Det er en stor hjaelp for unge at kunne få en sum penge, som de kan bruge til indskud til bolig, bil, rejse, uddannelse eller andre økonomiske udfordring­er, som de står overfor på kanten til voksentilv­aerelsen,« siger kommunikat­ionsdirekt­ør Ulrik Marschall, Mybanker.

Investerin­g en god idé

20-25 pct. af foraeldren­e har valgt at investere opsparinge­n i puljer, mens 5-6 pct. p.t. vaelger at investere pengene selv.

»Med så lave renter og så lang en opsparings­horisont vil det for de fleste vaere en god idé at investere pengene og enten gå ned i risiko eller gå kontant nogle år før, pengene skal bruges,« siger Lars Alstrup, chef for commercial excellence i Danske Bank.

Ulempen ved at investere pengene er, at investerin­gerne realiseres, når bindingen på kontoen ophører. Dermed

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark