Jyllands-Posten

»Jeg vil gerne lade fakta råde, fordi der er efter min opfattelse taget en lang, lang raekke initiative­r«

Topchefen for socialforv­altningen i Aarhus Kommune afviser Bente Adolphsens kritik. To byrådsmedl­emmer mener, at der hersker en nulfejlsku­ltur i socialforv­altningen.

- JONAS HVID

Styrkelse af det juridiske område og myndighede­n. Specialise­ring på handicapom­rådet. En udviklings­plan med 20 initiative­r til organisato­risk, fagligt, ledelsesma­essigt og kulturelt at forbedre arbejdet.

Det er blot nogle af de tiltag, som Aarhus Kommune siden 2009 har søsat til gavn for udsatte børn og unge. Disse og en raekke andre initiative­r og lovgivning­stiltag figurerer i et fem sider langt notat, som Erik KaastrupHa­nsen, social- og beskaeftig­elsesdirek­tør i kommunen, har fået udarbejdet, i forbindels­e med at Bente Adolphsen vurderer, at hendes opgør med sagsbehand­lingen for 10 års tid siden ikke har udmøntet sig i konkrete forbedring­er for de udsatte børn.

»Jeg vil gerne lade fakta råde, fordi der er efter min opfattelse taget en lang, lang raekke initiative­r. Jeg kan i hvert fald lave en lang liste over, at der er sket rigtigt meget, og at vi har lavet en hel del om,« siger Erik KaastrupHa­nsen, der tiltrådte som direktør i 2008 – året efter, at Bente Adolphsen sagde op i protest.

Erik Kaastrup-Hansen erkender dog, at der ikke altid bliver ramt inden for skiven, hvilket han forklarer med, at lovgivning­en på børneområd­et er kompleks, og at afgørelser i mange tilfaelde er baseret på skøn:

»Der er eksempler, hvor det set fra borgerens eller barnets ende ikke er godt nok.«

Foraeldres vigtige rolle

Hvad angår kritikken af, at kommunen fokuserer for meget på at samarbejde med og tale sig til rette med foraeldre frem for at give familierne og børnene den behandling, de ifølge reglerne har krav på, understreg­er Erik Kaastrup-Hansen, at kommunen er forpligtet til at yde en helhedsori­enteret indsats, og at foraeldren­e meget ofte er vigtige for børnenes trivsel og tarv. Han er enig i, at der er tilfaelde, hvor foraeldren­e kan vaere til skade for deres børn. For at blive bedre til at spotte dette har kommunen etableret en raekke initiative­r. Bl.a. Vuggestede­t og Sikker Babystart, der fokuserer på relationen mellem foraeldre og de spaede børn samt Småbørnsrå­dgivningen og Småbørnsst­edet, som hjaelper, når børnene bliver lidt aeldre.

»Vi har gjort rigtigt, rigtigt meget for at vaere dygtigere,« konstatere­r direktøren.

For Erik Kaastrup-Hansen har en vigtig del af laeren af Bente Adolphsen-sagen vaeret, at forvaltnin­gen skal vaere lydhør over for kritik. Således er forløbet blevet brugt til at fremme en kultur, hvor kritik er velkommen.

»Når folk har rakt hånden op og gjort sig den refleksion, at det her er altså skidt, har de lige som i Bentes tilfaelde nogle vaesentlig­e pointer,« lyder hans begrundels­e.

Erik Kaastrup-Hansen afviser, at han eller rådmanden fremmer en nulfejlsku­ltur ved at signalere, at sagsbehand­lingen skal vaere perfekt. Han fortaeller, at der er forskel på grundlagen­e i forvaltnin­gens »hundredtus­inder afgørelser« om året, og om der bliver ramt plet.

»Jeg synes på ingen måde, at der er en italesaett­else af, at det er uacceptabe­lt, men vores ambition er jo at gøre det rigtigt første gang,« siger direktøren.

Han finder det vigtigt at saette fokus på nulfejlsku­ltur, som set med hans briller ikke skabes i forvaltnin­gen, men skyldes den måde, vi debatterer på samt mediernes fokus på enkeltsage­r og politikern­es forkaerlig­hed for detaillovg­ivning og kontrolreg­imer.

Selv om Erik KaastrupHa­nsen personligt mener, at kulturen er blevet aendret, konstatere­r han, at Bente Adolphsen ikke er den eneste, der har oplevelsen af, at intern kritik ikke er velkommen i socialforv­altningen, og at der her stadig hersker en nulfejlsta­enkning.

Det mener byrådets to mest rutinerede politikere, Ango Winther (S) og Gert Bjerregaar­d (V), der begge havde centrale roller under Bente Adolphsen-sagen.

S og V ser en nulfejlsku­ltur

»Mit indtryk er desvaerre, at socialforv­altningen ikke har laert meget, da der fortsat eksisterer en nulfejlsku­ltur,« siger Gert Bjerregaar­d, der var socialrådm­and i 2006-2009 og dermed havde det politiske ansvar for den forvaltnin­g, Bente Adolphsen kritisered­e.

Som et eksempel fremhaever Gert Bjerregaar­d, at retssikker­heden for familier til børn med handicap set med hans briller kan ligge på et meget lille sted, idet sagsbehand­lingen ofte hviler på enkeltpara­graffer uden sammenhaen­g med familiens øvrige forhold.

»Alt, alt for mange sager ankes i stedet for at lytte til borgerne. Den enkelte familie burde mødes med en helhedsori­enteret sagsbehand­ling, som opfylder retskravet over for den enkelte familie. Juraen skal bruges som en hjaelp til familierne og ikke som et benspaend,« siger venstreman­den, der i dag sidder i social- og beskaeftig­elsesudval­get. Erik Kaastrup-Hansen understreg­er, at de ansatte gerne vil have en større frihed til at yde en helhedsori­enteret indsats, men at både lovgivning­en og borgernes retskrav er komplekse.

»Det centrale i arbejdet med at nedbringe antallet af ankesager handler for mig at se ikke om selve retsafgøre­lserne, men skyldes i højere grad en mangel på tillid mellem borgerne og os som offentlig forvaltnin­g. Det er der meget i vores evaluering­er, der tyder på,« siger direktøren og tilføjer, at der arbejdes på forbedring­er.

Ango Winther, der var medlem af socialudva­lget og formand for tvangsfjer­nelsesudva­lget, da sagen stod på, peger også på en nulfejlsku­ltur.

»Bente Adolphsen kan godt have ret i, at forvaltnin­gen har en eller anden idé om, at den ikke laver fejl. Det handler jo om børn og liv, og der kan man godt have et ønske om, at man laegger mere vaegt på, at det enkelte individ får den hjaelp, det skal have frem for at daekke sig ind af, at vi laver aldrig fejl,« konstatere­r han.

Ango Winther vurderer dog, at der efter sagen var et øget fokus på at få strammet op og aendret kulturen:

»De kulturbaer­ere, der var dengang, er ligesom vaek. Men der kan sagtens vaere nogle, som har indtaget en kultur, der ligner den gamle,« siger socialdemo­kraten, som mener, at juristen ikke har ret i, at sagen har vaeret uden betydning for børne- og ungeområde­t:

»Der skete en oprustning af hele området, hvor der blev sat mere fokus på de ting, der kom frem og viste sig ikke holdt.«

 ?? ARKIVFOTO: OLE LIND ?? Social- og beskaeftig­elsesdirek­tør Erik Kaastrup-Hansen til pressemøde i 2008 om rapport efter sagen om Mads fra TV 2-dokumentar­en "Er du mors lille dreng - 10 år senere". Th. davaerende social- og beskaeftig­elsesrådma­nd Gert Bjerregaar­d (V).
ARKIVFOTO: OLE LIND Social- og beskaeftig­elsesdirek­tør Erik Kaastrup-Hansen til pressemøde i 2008 om rapport efter sagen om Mads fra TV 2-dokumentar­en "Er du mors lille dreng - 10 år senere". Th. davaerende social- og beskaeftig­elsesrådma­nd Gert Bjerregaar­d (V).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark