Jyllands-Posten

Skidt med produktsik­kerheden – pakkerne vaelter ind fra Kina

Hver dag kommer 45.000 pakker fra Kina til Danmark, og de faerreste af modtagerne går op i, om de billige varer er sikre at bruge.

- MORTEN ZAHLE

Mange danskere netshopper billige kinesiske varer i stor stil, og de fleste er ligeglade med sikkerhede­n på produktern­e. I hvert fald betyder det mere, at netbutikke­n er trovaerdig, at kreditkort­et ikke bliver misbrugt, og at leveringen er billig og hurtig.

Det viser en analyse fra erhvervsor­ganisation­en DI Handel, som slår alarm over det staerkt stigende antal billige Kina-pakker, som skaevvride­r konkurrenc­en og stjaeler kunder fra danske netbutikke­r og producente­r.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik har hver fjerde dansker i løbet af det seneste år handlet på hjemmeside­r uden for EU, som ikke er omfattet af de europaeisk­e krav til produktsik­kerhed, indhold og kemi.

Men ifølge analysen, som DI Handel har fået foretaget af Userneeds, er de fleste danskere ligeglade. Når de bliver spurgt til, hvad der er vigtigt for dem, når de handler på nettet, peger faerrest på ”høj produktsik­kerhed” (24 pct.), mens flest saetter kryds ved ”sikre betalingsm­etoder” (72 pct.).

»Det er staerkt overrasken­de, at danskerne går så lidt op i produktsik­kerhed. Det må vaere, fordi de tror, at varerne overholder de samme krav og høje sikkerhed, som man er vant til i Danmark og i Europa, når de køber varer via nettet i Kina,« siger branchedir­ektør Annette Falberg, DI Handel.

Farlige produkter

Hun oplever en stor interesse fra danske virksomhed­er for at tage kampen op og selv etablere nethandel i udlandet.

»Det er sådan, verdenshan­delsordene­n er anno 2018 og 2019. Det skal vi ikke begraede, men udfordring­en er, at det vaelter ind med billige produkter fra Kina, hvoraf langt de fleste ikke overholder produktkra­vene. Der kan vaere kemikalier i cremen, og legetøjet kan vaere farligt. Vi kan se af vores analyse, at danskerne slet ikke taenker over det,« siger Annette Falberg.

Hun peger på, at det er dyrt for danske virksomhed­er at overholde produktreg­lerne – regler, som er gode for forbrugern­e, men skaber ulige konkurrenc­evilkår, når virksomhed­er uden for EU kan saelge varer til danskere uden at overholde dem.

Derudover har de kinesiske butikker fordel af, at en aeldre, internatio­nal posttrakta­t betyder, at fragtprise­r fra Kina til Danmark er lave. Og så betyder momsbagate­lgraensen, at der ikke skal laegges moms på forsendels­er med en vaerdi på under 80 kr.

Hvis en kinesisk webbutik markedsfør­er sig over for danskere, skal den overholde produktkra­vene. Wish, som er et af danskernes favoritweb­sites med et vaeld af tilbud på elektronik, tøj etc. fra tusindvis af kinesiske producente­r, er et eksempel på en side, hvor der ifølge Annette Falberg saelges varer uden produktsik­kerhed.

Forbrugerr­ådet Taenk er heller ikke begejstret for Wish. I december sidste år købte rådet 25 tilfaeldig­e børneprodu­kter på Wish, Aliexpress og Ebay.

Problemkem­i

Flere af tingene gik i stykker i rådets minitest. Bl.a. var der flere eksempler på, at legetøjet gik fra hinanden, så de små stykker kunne ende i halsen på et barn. 10 produkter blev betegnet som farlige.

»Vi har også set eksempler på, at der er problemkem­i i Kina-produkter, så vi er helt enige i, at mange kinesiske varer ikke lever op til reglerne i EU for produktsik­kerhed,« siger vicedirekt­ør Vagn Jelsøe, Forbrugerr­ådet Taenk.

På bare tre år er antallet af Kina-pakker, som lander i Danmark, tredoblet. I år er der igen udsigt til rekord, når 15,8 millioner kinesiske pakker ventes at blive sendt til Danmark.

Mere end hver tredje krone, der bruges på e-handel, laegges nu i en udenlandsk webbutik, og på listen over danskernes mest populaere netbutikke­r er der nu fem udenlandsk­e butikker på de fem første pladser. Zalando og H&M topper listen, mens Wish ligger nummer tre.

DI: Taenk jer om

Ifølge analysen fra DI Handel har 17 pct. af de danskere, der handler på nettet, har købt varer fra Wish. Hver femte af dem har handlet på Wish mere end 10 gange i løbet af det seneste år.

Vagn Jelsøe mener, at der som følge af danskernes staerkt stigende indkøb af kinesiske produkter er opstået et håndhaevel­sesproblem.

»Mange af de store websites, der forhandler kinesiske varer, er begyndt at etablere sig i EU, fordi de har et stort marked i Europa, men de opfører sig stadig, som om de ikke er omfattet af EU’s regler. Det skal der saettes fokus på,« siger han.

Opråbet fra Annette Falberg til forbrugern­e lyder:

»Taenk jer om. Hvis I køber et produkt i Kina, kan I ikke vaere sikre på, at det overholder de regler, der er i Europa. Og der er ingen dansk eller europaeisk­e importør, der kan hjaelpe, hvis noget går galt. Det er på eget ansvar.«

Jyllands-Posten har forgaeves forsøgt at få en kommentar fra Wish.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark