Jyllands-Posten

Chauffører fik nok af tomme biler – nu står de frem med deres kritik

- LARS FROM KLAUS DOHM

To chauffører, der har kørt langt med tomme taxaer, blev så traette af Flextrafik, at de fandt andet chaufførar­bejde. Midttrafik har svaert ved at forstå chauffører­nes kritik.

Den ene valgte at opgive taxakørsle­n under Flextrafik for at køre lastbil. Den anden kører nu med skolebørn.

Faelles for dem begge er, at de synes, at systemet, der årligt helt eller delvist på skatteyder­nes regning transporte­rer titusindvi­s af borgere, fungerer helt urimeligt for både passagerer­ne og chauffører.

I en sådan grad, at de ikke gad vaere med laengere. Og i en sådan grad, at de, selv om de begge er stoppet, godt vil fortaelle om deres oplevelser.

»Det er fuldstaend­ig latterligt. Men det haenger sammen med, at vi ikke får noget i løn, når vi holder i taxaen og venter på at få en ny tur. Hvis vi skulle have løn, mens vi holdt og ventede, så ville de have sat det bedre op. Men det er et bundforker­t system – også når man snakker klima og miljø,« mener Steen Goldstrup.

Han boede indtil sidste år i Krusaa ved graensen, var ansat af en lokal vognmand og kørte ud fra Aabenraa for at hente og bringe passagerer – og turene kunne godt bringe ham langt hjemmefra.

Som omtalt i går i JyllandsPo­sten er det offentlige­s udgift til Flextrafik steget til mere end 1 mia. kr. årligt – bl.a. i takt med, at mange busruter er blevet nedlagt, og sundhedssy­stemet centralise­ret.

Flextrafik er en faelles betegnelse for flere typer af befordring, der f.eks. transporte­rer patienter til sygehusene, aeldre til supermarke­det, når de skal ud at handle, og almindelig­e mennesker fra landsbyern­e og andre områder uden busruter, når de skal ind til de større byer for måske at gå en tur på café eller bare skal til eller fra arbejde.

Spild af ressourcer

Men selv om Flextrafik er en stigende indtaegtsk­ilde også for taxabranch­en, er Kim Assentoft fra Aarhus, der i 30 år kørte taxa både som vognmand og chauffør, heller ikke begejstret for systemet.

»Det er helt vanvittigt, at man f.eks. kunne sende mig fra Aarhus til Herning og køre en tur fra Herning til Viborg, hvorefter jeg skulle køre tilbage igen til Aarhus. Hvorfor brugte man ikke en bil derfra. Det koster jo en formue i braendstof frem og tilbage,« siger Kim Assentoft.

Som ligeledes omtalt i Jyllands-Posten i går ønsker chauffører og vognmaend ikke at stille sig frem med deres historier. De er både pålagt en tavshedspl­igt i deres kontrakter og frygter også for deres indkomst. Men en raekke kørselsbil­ag viser, at det ikke er usaedvanli­gt, at tomme biler bliver sendt langt vaek fra deres hjemsted for i nogle tilfaelde blot at transporte­re passagerer nogle få km, før de igen kører tomme hjem.

Det har Kim Assentoft også oplevet.

Som et helt konkret eksempel fra sommeren 2016 naevner Kim Assentoft, at han flere gange blev sendt fra Aarhus til ud på den anden side af Kolind, der ligger 43 km fra centrum af Aarhus.

»Her hentede jeg en pige, som blev flyttet ganske, ganske få kilometer. Jeg tror, at vi snakker om fem-seks kilometer, før jeg igen kørte tilbage til Aarhus. Der var ingen flexbiler på Djursland, og man havde jo den garanti, at fordi der var nedlagt busruter, så kunne folk bare ringe, og så betale de godt 30 kr. for en tur, mens jeg fik ca 600 kr. for at køre derover,« fortaeller Kim Assentoft.

»Jeg spurgte hende, hvad hun egentlig gjorde, før der var Flextrafik. Hun svarede, at så var der en af vennernes far, der kørte, eller hun cyklede. Det offentlige betaler, og der er reelt ingen, der kan gennemskue, hvor meget det koster at lade bilerne køre så meget rundt uden passagerer,« siger Kim Assentoft.

Henter vaertshusg­aester

Han fortaeller også, at det ikke var usaedvanli­gt, at han kørte uden for Aarhus og hentede unge, der skulle i byen.

»De ventede bare, til bussen var holdt op med at køre, og så bestilte de en flextur. Så kunne de komme derind for måske mindre end en fjerdel af prisen for en normal taxa,« siger Kim Assentoft.

Han kører nu nogle mere faste ruter

Kim Assentoft blev så traet af, at han aldrig vidste, hvor turene gik hen, hvilke passagerer han skulle have med, og hvornår dagens transporte­r var faerdige, at han nu kører skoleeleve­r rundt i Aarhus – ansat i et firma, der har en aftale direkte med Aarhus Kommune om transporte­n.

Steen Goldstrup fik også nok af Flextrafik i Krusaa sidste år. Han transporte­rer nu byggemater­ialer på Sjaelland. Heller ikke han er begejstret for den måde, som transporte­rne

 ?? FOTO: STINE BIDSTRUP ?? Steen Goldstrup kørte taxa for Flextrafik, men mener, at det er et bundforker­t system. Nu kører han igen lastbil.
FOTO: STINE BIDSTRUP Steen Goldstrup kørte taxa for Flextrafik, men mener, at det er et bundforker­t system. Nu kører han igen lastbil.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark