Jyllands-Posten

Hovsa, hvor blev pengene af? 2018 blev grådighede­ns år

- MATIAS SEIDELIN

Hvidvasksa­g, tilbagebet­aling af udbytteska­t og mulig svindel i Socialstyr­elsen. Ifølge eksperter blev grådighede­n sat på formel i 2018.

Den foreløbige kulminatio­n på hvidvasksk­andalen i Danske Bank kom den 19. september i år i Tivoli Kongrescen­ter i København. Igennem halvandet år havde et lille hold journalist­er på Berlingske beskrevet, hvordan et kriminelt netvaerk havde vasket beskidte penge hvide gennem bankens filial i Estland. Nogle af pengene var havnet i skattely. Andre havde diktaturst­aten Aserbajdsj­an betalt til regimetro politikere i Europa, ligesom den berygtede russiske efterretni­ngstjenest­e FSB også skulle have benyttet banken til lyssky transaktio­ner.

I flere af artiklerne havde Danske Bank åbent erkendt, at den ikke havde haft styr på transaktio­nerne, selv om banken samtidig havde skovlet penge ind på at administre­re de selvsamme konti fra de lyssky bagmaend. Men det, der skete den dag i september 2018, skulle alligevel vise sig at gå over i historien.

Her udtalte Danske Banks adm. direktør, Thomas Borgen, fra et podium under et pressemøde i kongrescen­teret i København, at han agtede at stoppe som direktør i Danmarks største bank. Samtidig kom det frem, at der via bankens estiske afdeling kunne vaere hvidvasket penge for kriminelle for intet mindre end 1.500 mia. kr.

Og dermed var en af de største finansskan­daler i verden en realitet.

I dag er hvidvasksk­andalen en blandt flere kedelige højdepunkt­er i Danmark i 2018. I året, der gik, fik vi også sagen om snyd med udbytteska­t for milliarder af kroner i Europa. Ligesom vi også fik sagen om den tidligere kontorfuld­maegtig Britta Nielsen og

hendes mulige svindel i den danske Mette Frisk Jensen er historiker på Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universite­t og leder af danmarkshi­storien.dk. Hun har i flere år forsket i korruption og tror, at de mange sager bekymrer danskerne.

»Vi har i højere grad vaeret fri for korruption end de fleste andre lande. Vi har vaeret forbillede for andre lande, men når så mange sager kommer frem, som tilfaeldet er i år, begynder almindelig­e mennesker jo også at miste tilliden til, at vores systemer fungerer,« forklarer hun.

Det samme siger Gert Tinggaard Svendsen, der er professor på Aarhus Universite­t og har skrevet en bog med titlen ”Tillid” om danskernes forhold til velfaerdss­amfundet.

»Jeg plejer at sige, at vi alle er små statistike­re, der holder vores eget indre husholdnin­gsregnskab ved køkkenbord­et. Og her peger de sager, du naevner, helt klart i en negativ retning. Og det er ikke godt, for i det lange løb betyder det, at danskerne kan komme til at miste tilliden til de baerende systemer i samfundet,« siger han.

Ifølge ekspertern­e er det dumt. For det er netop vores tillid til hinanden, der er baggrunden for rigdommen i vores samfund. Af samme grund skal politikern­e ifølge Mette Frisk Jensen og Gert Tinggaard Svendsen også taenke sig grundigt om i de naeste år, så der ikke kommer flere dårlige sager.

For det har Danmark ikke råd til, siger de. Men hvad er det så for sager, der har skabt denne udvikling? Det er ifølge ekspertern­e bl.a. sagen om den såkaldte udbytteska­t.

Det store kup

Sagen begyndte i 2015, hvor det kom frem, at bl.a. den britiske statsborge­r Shanday Shah blev sat i forbindels­e med en sag om snyd over for den danske stat for over 12 mia. kr. i såkaldt udbytteska­t.

Allerede dengang udtalte flere skatte-

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark