Jyllands-Posten

Hvid fisker lyser op i de mørke måneder

En aendret hattemode og klimaaendr­inger har banet vejen for en naer slaegtning til den blygrå fiskehejre. Sølvhejren er et lysende eksempel på, at intet er, som det var engang i den danske natur.

- JAN SKRIVER

En ny fisker er kommet til Danmark.

Den er eksotisk med et spyd af et naeb, og så er den lysende hvid i en grad, så den kan spottes på en kilometers afstand. Sølvhejren er en af de fuglearter, der siden årtusindsk­iftet har bredt sig markant i den danske natur.

For få årtier siden var arten en meget sjaelden gaest fra lande syd for Danmark, og den blev i reglen kun observeret enkelte gange om året i det danske landskab. Men nu kan den ses over det ganske land naermest året rundt, medmindre det ligefrem saetter ind med en isvinter.

»Engang blev sølvhejren voldsomt efterstrae­bt overalt på grund af sine smukke fjer, der blev brugt til pynt i damehatte. Så skiftede hattemoden, og sølvhejren blev fredet, mens der mange steder blev oprettet reservater omkring dens yngleplads­er. Beskyttels­en gav sølvhejren medvind, og bestanden kom atter på fode,« siger Knud Flensted, der er biolog i Dansk Ornitologi­sk Forening (DOF).

»I disse år oplever vi så, at klimaaendr­ingerne så at sige sender sølvhejren 400-500 km laengere mod nord i forhold til dens tidligere udbredelse, fordi klimaet bliver varmere, så selv vintrene giver en ellers subtropisk art mulighed for at finde føde på vores breddegrad­er. Med afsaet fra en stor bestand i navnlig Holland er sølvhejren blevet en fast del af den danske natur,« fortsaette­r han.

En hvid eksplosion af hejrer

I 2014 blev sølvhejren første gang med sikkerhed konstatere­t som ynglefugl i Danmark, da et par blev fundet ynglende på Saltholm i Øresund.

I 2016 kom Jylland med som ynglested for sølvhejren, da et par slog sig ned i Vejlerne i Nordvestjy­lland, og i dag er der en mindre koloni i dette område samt mindst et andet sted i Jylland.

Det seneste årti er antallet af observatio­ner af sølvhejrer vokset eksplosivt i Danmark, og sølvhejren bliver set over det meste af landet. Flere steder i småflokke. Og den ventes at tage et stigende antal lokalitete­r i brug som fiskeplads­er og ynglestede­r.

Nye søer og genskabte vådområder er vand på sølvhejren­s mølle, for den lever blandt andet af småfisk som hundestejl­er, fiskeyngel og vandinsekt­er, der er talrige i lavvandede områder.

»Der er naeppe tvivl om, at sølvhejren vil brede sig endnu mere og slå sig ned som ynglefugl flere steder i Danmark. Der er intet, der tyder på, at den udgør en trussel mod vores hjemlige fiskehejre, for de to arter har tilsynelad­ende hver deres niche i naturen. Sølvhejren etablerer sig oftest i mindre kolonier og gerne i tilknytnin­g til fiskehejre­kolonier, hvor de to arter lever fint side om side,« siger Knud Flensted.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark