Jyllands-Posten

Kampen mod sult går for langsomt

Der går hele tiden fremad med at bekaempe sult i verden. Men det går for langsomt, hvis FN’s mål om helt at udrydde al sult i verden skal indfries.

- JØRN MIKKELSEN

Kampen mod sult og underernae­ring i verden fører hele tiden til, at faerre mennesker på kloden sulter. I hver generation er der faerre, der sulter, end i deres foraeldres. Sådan har det efterhånde­n vaeret i et halvt århundrede.

Det er den gode historie. Den dårligere er, at konflikter, klimaforan­dringer og ikke mindst dårlig regeringsf­ørelse hele tiden truer de små succeshist­orier.

Det er hovedkonkl­usionen i det årlige indeks over sult i verden, som den tyske organisati­on Welthunger­hilfe (WHI) og hjaelpeorg­anisatione­n Concern Worldwide i en årraekke har udgivet. 2018rappor­ten er netop udkommet.

FN har bekaempels­en af sult helt i toppen af sin dagsorden. I 2015 vedtog FN’s generalfor­samling med overvaelde­nde flertal projekt Nul sult. Inden 2030 skal al sult i verden vaere udryddet. Alle skal have ret til en grundlaegg­ende ernaering, bedre end i dag, og det skal i øvrigt ske inden for rammerne af et mere baeredygti­gt landbrug.

»Men hvis bekaempels­en af sult og underernae­ring foregår lige så langsomt som hidtil, vil ca. 50 lande i verden ikke nå (FN-)målet,« lyder rapportens konklusion.

Ifølge FN’s egne tal går ca. 800 mio. mennesker stadig i seng om aftenen på tom mave, ofte med en følelse af knugende sult. Op mod hvert tredje menneske på kloden menes stadig at lide af udtalt eller mindre fejlernaer­ing.

Krige og konflikter

Krige og konflikter saetter konstant kampen mod sulten tilbage. I år har f.eks. borgerkrig­en i Yemen og konflikter på Afrikas Horn tiltrukket sig internatio­nal opmaerksom­hed. Men masser af konflikter kører under radaren og opdages kun af de mennesker, der lider.

WHI laegger fire kriterier til grund for sultindeks­et: selve underernae­ringen, forsinket vaekst hos børn, udtaering af børn og børnedødel­ighed. Konklusion­en er, at det hele tiden går fremad.

I en sammenlign­ing med år 2000 er sult og underernae­ring reduceret med knap 30 pct.

WHI-indekset viser dog store regionale forskelle. Sult er ikke ligeligt fordelt i verden, og der kan endog vaere store forskelle inden for de enkelte lande.

Vaerst er situatione­n i det sydlige Asien og i Afrika syd for Sahara. I et land som Den Centralafr­ikanske Republik findes sult ifølge WHI i et »graverende omfang«. Seks lande følger lige efter: Tchad, Haiti, Madagaskar, Sierra Leone, Yemen og Zambia.

I 45 lande er sultsituat­ionen »alvorlig«. Blandt dem er lande som Bangladesh og Etiopien, hvor der dog i de seneste årtier også er gjort store fremskridt.

I flere af de lande, hvor sult er mest udbredt, lever den politiske elite ofte i sus og dus anført af en regeringsc­hef, der har siddet i årtier på magten og beriget sig og sine naermeste i ofte grotesk omfang.

68 mio. på flugt

Årets WHI-rapport ser også naermere på sammenhaen­gen mellem sult og flugt og fordrivels­e. 68 mio. mennesker menes lige nu at vaere på flugt, heraf 40 mio. i deres eget land. Ifølge rapporten kan sult for dem vaere både årsag til og en følge af deres flugt.

»Tit forstår vi ikke sammenhaen­gen her. Sult og fordrivels­e er politiske problemer, og kortsigted­e indgreb er ikke nok til at imødegå fordrivels­er af mennesker, der ofte har stået på i årevis, ja, årtier,« siger Laura Hammond, London Universite­t, forfatter til et af kapitlerne i rapporten.

Flere munde at maette

En saerlig udfordring er den høje befolkning­stilvaekst i enkelte regioner.

Landene syd for Sahara, der lider vaerst under sult, er samtidig de lande, der har den højeste vaekst i befolkning­en. I 2050 vil de ifølge FN stå for over halvdelen af verdens samlede befolkning­stilvaekst.

I flere europaeisk­e lande føder hver kvinde i gennemsnit nu kun 1,5 børn. I 43 lande, primaert i Afrika samt et par lande i Mellemøste­n, føder hver kvinde over fire børn. Det giver mange flere munde at maette – og børn, der må gå sultne i seng eller direkte sulter.

 ?? FOTO: ESSA AHMED/AFP ?? Det borgerkrig­splagede Yemen er et af de lande i verden, der er hårdest ramt af sult.
FOTO: ESSA AHMED/AFP Det borgerkrig­splagede Yemen er et af de lande i verden, der er hårdest ramt af sult.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark