Jyllands-Posten

Kim Jong-un vil tale fred med Sydkorea i 2019

Nordkoreas leder vil naeste år mødes med Sydkorea for at arbejde mod "fred og fremgang".

-

Nordkoreas leder, Kim Jongun, ønsker at Nordkorea og Sydkorea i 2019 fortsaette­r de fredssamta­ler, der i år har vaeret mellem de to naboer.

Det skriver han i et brev til den sydkoreans­ke praesident, Moon Jae-in.

I brevet beklager Kim Jongun samtidig, at han ikke har haft mulighed for at besøge Sydkorea i december. Ved et møde i Nordkorea i september blev der ellers lagt op til et koreansk møde inden udgangen af 2018.

Moon Jae-in har i et tweet takket for brevet.

»Vores hjerter er åbne«

Han siger samtidig, at Kim Jong-un har udtrykt stor vilje til at leve op til de løfter, han har givet i løbet af året. Både under koreanske topmøder og under et opsigtsvae­kkende møde med USA’s praesident, Donald Trump i juni.

»Der er stadig mange udfordring­er. Men vores hjerter er mere åbne, hvis vi gør en stor indsats. Vi har ikke aendret mening om at byde Kim Jong-un velkommen (til Sydkorea, red.),« skriver Moon Jae-in.

Rubinrødt brev fra Kim

I sit tweet laegger han også et billede op af brevet fra Nordkoreas leder.

Brevet er rubinrødt og indledes således:

»Kaere højt aerede praesident Moon Jae-in. Vores møde i Pyongyang føles som i går, men det er omkring 100 dage siden, og vi er nu taet på afslutning­en på et uforglemme­ligt 2018.«

Tilnaermel­ser og løfter

Nord- og Sydkorea har holdt tre topmøder i løbet af 2018.

Her har de i stigende grad naermet sig hinanden og lovet at genoptage de to landes økonomiske samarbejde, når det er muligt.

»Leder Kim siger, at ved at mødes tre gange på et enkelt år og ved at indføre modige tiltag for at løse en langvarig konflikt blev militaere spaendinge­r og frygt for krig fjernet, siger en talsmand for Moon Jae-in.

»Leder Kim siger også, at han ønsker at mødes ofte med praesident Moon i 2019 for at komme videre i samtalerne om fred og fremgang og for at diskutere atomafrust­ningen på Den Koreanske Halvø«, lyder det.

Sydkoreas praesident­kontor afslører ikke, hvornår det modtog brevet.

Det vides heller ikke, om der står noget i brevet om et muligt nyt topmøde mellem Kim Jong-un og Donald Trump.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark