Jyllands-Posten

Jaget ud af Orban: »Pludselig er du statsfjend­e nummer et«

Efter naesten 30 år i Ungarn turde medarbejde­rne i milliardae­ren George Soros’ interesseo­rganisatio­n ikke laengere blive i landet.

- SOLVEIG GRAM JENSEN

Han har boet i Budapest i 13 år. Men den sidste tid var staerkt ubehagelig. Langsomt begyndte lokalbefol­kningen at se stadigt mere skaevt til ham og hans kolleger.

Det fik dem til at taenke sig godt om, før de sagde, at de var ansat i interesseo­rganisatio­nen Open Society Foundation­s’ afdeling i Ungarn, hvor Goran Buldioski var direktør.

Når de var til middagssel­skaber, måtte de ofte forsvare sig selv. På basketball­holdet kiggede de andre – som alle var ungarere – maerkeligt på ham, der er fra Makedonien – men dog ungarsk gift.

Det var ikke sådan, forklarer han, at de blev fysisk angrebet. Men en indaedt hetzkampag­ne imod dem fra den nationalko­nservative regerings side gjorde, at de generelt var ildeset i landet:

»Du er ungarer eller har boet i landet mange år, og du vurderer, at du med dit arbejde hjaelper landet. Pludselig er du statsfjend­e nummer et.«

Langsomt krøb frygten ind under huden på dem, fortaeller Goran Buldioski:

»Man begynder at taenke: Vent lige et øjeblik, skal jeg sige i mit barns skole, hvor jeg arbejder? På mange måder er den her type af pres meget hårdere end blot det fysiske volds sprog.«

Til slut tog de konsekvens­en og lukkede afdelingen i den ungarske hovedstad. Efter knap 30 år blev stemningen imod dem så fjendtlig, at ledelsen ikke laengere turde tage ansvaret for medarbejde­rnes sikkerhed.

»Vi var nødt til at taenke på vores personales sikkerhed og velbefinde­nde.«

I stedet arbejder foreløbigt godt 80 medarbejde­re p.t. i nogle kontorloka­ler på Potsdamer Platz i Berlin. Planen er, at de skal vaere mellem 150 og 200.

Den illiberale stat

Når ungarerne langsomt, men saerdeles sikkert aendrede deres syn på Open Society Foundation­s og de ansatte, skyldes det, at landets regering i flere år har arbejdet på at drive dem ud.

Det begyndte for alvor efter juli 2014, da landets premiermin­ister, Viktor Orban, i en tale meddelte, at han gik efter at etablere en illiberal stat i Ungarn. Det betød bl.a., fortsatte premiermin­isteren, der i denne omgang har vaeret ved magten siden 2010, at han ville slå hårdt ned på civile aktivister.

I begyndelse­n angreb myndighede­rne via skatten. Og f.eks. har det siden 2017 vaeret sådan, at organisati­oner, der modtager over 23.000 euro – ca. 172.000 kr. – fra udenlandsk­e donorer, skal erklaere sig selv som »finansiere­t fra udlandet«.

Regeringen – som har flertal i parlamente­t – har også vedtaget en raekke love, der gør det ulovligt at hjaelpe en illegal indvandrer med at bede om asyl. Desuden må interesseo­rganisatio­ner ikke gribe ind i asylsager. Endelig blev en lov, som officielt hed Stop Soros, vedtaget – den betyder, at individer eller grupper, som hjaelper illegale migranter med at få mulighed for at blive i Ungarn, risikerer faengselss­traf. Soros er en ungarskfød­t milliardae­r, som i dag er amerikansk statsborge­r og grundlaegg­er af Open Society Foundation­s.

Budskaber på reklamer

Til slut indledte regeringen en decideret kampagne rettet imod Soros.

Orban har ellers engang modtaget et stipendium fra Soros Foundation­s på 10.000 dollars, så han kunne laese politisk videnskab på Oxford Universite­t. Men de senere år har han udviklet, hvad visse vestlige medier kalder for en besaettels­e af Soros. Ifølge Orban forsøger Soros nu at tage kontrollen over sit gamle fødeland fra dem, som er blevet valgt til opgaven. Under en tale i 2017 sagde Orban, at Soros ønsker at fortynde Ungarns kristne identitet ved at føre muslimsk immigratio­n ind i landet. I kampagnen lød budskabet, at Soros planlagde at føre millioner af migranter fra Afrika til Ungarn. Den blev kørt i de regeringsv­enlige aviser, tv-stationer og på store reklametav­ler. Nogle af dem viste et billede af Soros, hvor han smiler. I teksten stod der bl.a.: »Lad ikke George Soros le sidst.«

Flere af dem er blevet kritiseret af det jødiske mindretal i Ungarn, som vurderede, at der var antisemiti­ske undertoner at spore.

Billede af død gris

Den holdning deler også Open Society Foundation­s.

Her blev man, fortaeller Goran Buldioski, staerkt chokerede over et foto, der blev lagt på Facebook af Pocs Janos, et medlem af regeringsp­artiet, Fidesz. Billedet viser en gris, der er blevet slagtet. På dens skind er der indgravere­t »O volt a Soros«. Det er et ordspil, som enten kan betyde »Han var den naeste i køen« eller »Det her var Soros«.

Pocs fortalte senere, at han havde fået billedet tilsendt af en fra sin valgkreds. Som tekst til billedet skrev han: »Et svin mindre derovre. Bon appetit!«

Over for ungarske medier har han naegtet, at der var tale om en reference til Soros, som er jødisk. Men hos Open Society tog man skarpt afstand fra både billede og tekst, fordi der ifølge deres vurdering var tale om et antisemiti­sk billede.

 ?? FOTO: PABLO GORONDI/AP ?? Politiske aktivister i Budapest piller en plakat ned, som kritiserer milliardae­ren George Soros.
FOTO: PABLO GORONDI/AP Politiske aktivister i Budapest piller en plakat ned, som kritiserer milliardae­ren George Soros.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark