Jyllands-Posten

OPEN SOCIETY FOUNDATION­S

-

I 1993 grundlagde den ungarskfød­te milliardae­r George Soros interesseo­rganisatio­nen Open Society Foundation­s.

Den støtter grupper i civilsamfu­ndet i forskellig­e dele af verden med det formål at fremme retfaerdig­hed, uddannelse, folkesundh­ed og uafhaengig­e medier.

Navnet er inspireret af bogen ”The Open Society and its Enemies” fra 1945, som er skrevet af den østrigsk-britiske filosof Karl Popper.

Der findes 37 afdelinger af Open Society Foundation­s rundt omkring i verden. Hovedkvart­eret ligger i New York.

Faktisk er interesseo­rganisatio­nen ikke alene om at vaere blevet jaget ud af Ungarn pga. støtten fra Soros.

Universite­t jaget ud

Også et universite­t, Central European University, som Soros har grundlagt og løbende støttet med stipendier, er blevet tvunget til at forlade landet. Det skyldes en lov, der mere eller mindre direkte havde som formål at tvinge netop dette universite­t ud. Loven tvinger udenlandsk­e universite­ter til at bevise, at de også har undervisni­ng i de lande, hvor de er akkrediter­et – altså groft sagt der, hvor universite­tets uddannelse­r er godkendt.

Eftersom universite­tet ikke har nogen aktivitete­r i USA – hvor det primaert er akkrediter­et – sørgede man for at lave et samarbejde med et universite­t i New York. Derefter blev der indgået en aftale med den ungarske regering – men den blev aldrig underskrev­et af regeringen.

Nu rykker universite­tet størstedel­en af sine programmer til Wien.

Ungarn er ikke det eneste sted, som Soros’ organisati­oner må flygte fra. For nyligt måtte en anden af dem forlade Tyrkiet. Det skete, efter at landets praesident, Recep Tayyip Erdog an, havde anklaget organisati­onen for at stå bag og finansiere urolighede­r, der fandt sted i 2013.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark