Jyllands-Posten

Svenskekri­gene set i vidvinkel

Lars Christense­n henter Danmarks bitre skaebnekam­p frem fra den historiske underbevid­stheds tusmørke.

- FLEMMING ØSTERGAARD

Svenskekri­gene 1657–1660 er for visse ikke lystlaesni­ng. De var taet på at gøre Danmark til en svensk provins og blev det definitive vendepunkt i danmarkshi­storien. Skånelande­ne, der var så kernedansk et landskab som Jylland, gik tabt til arvefjende­n, og kongeriget­s over

200 år lange nedtur fra en betydende magt i Europa til en stedse mindre småstat tog fart med en ubønhørlig accelerere­nde kraft kulmineren­de med en ny eksistensk­amp i 1864.

Carl Gustav-krigene, som de også kaldes, forarmede riger og folk, reducerede arealet med en tredjedel og det endda med den ”fedeste” del øst for Øresund. Det siges, at danskerne af bitter nød dyrker deres nederlag, men det gaelder ikke for disse højintense krige. De er naermest fortraengt til den historiske underbevid­stheds tusmørke. Det skyldes givetvis en folkelig modvilje mod at beskaeftig­e sig med så beske nederlag, som ydermere blev naeret ved fremkomste­n af det profession­aliserede historiefa­g i slutningen af 1800-tallet.

Stedmoderl­ig behandling

Til udformning­en af grundforta­ellinger om Danmark var det ikke attraktivt at beskaeftig­e sig med et nederlag endnu større end 1864. Så var det mere opbyggelig­t at dyrke primaert vikingetid­en, valdemarer­ne og helte som Tordenskjo­ld og Niels Juel. Til opbyggelse­n af den nationale bevidsthed med danske dyder kunne svenskekri­gene ikke tildeles nogen rolle.

Derfor har forskninge­n behandlet svenskekri­gene stedmoderl­igt. Kun en enkelt doktordisp­utats (1973) er det blevet til. Der er selvfølgel­ig blevet skrevet om krigene, men fragmentar­isk og overvejend­e med fokus på det militaerhi­storiske eller den politiske udvikling med specielt Enevaelden­s indførelse som konsekvens af adelens svigt.

Lars Christense­n vil med denne bog sikre en bred historisk behandling af de brutale krigsår. Den opgave forløser han imponerend­e og forbilledl­igt. Han affotograf­erer hele perioden med en faghistori­sk vidvinkel med høj opløsning, så der fremkaldes et detaljemae­ttet helhedsbil­lede, uden at de overordned­e sigtelinje­r på noget tidspunkt forsvinder. Det er en fornem folkeoplys­ende praestatio­n. Med et udtryk lånt fra 1864 kan man sige, at sårfeberen fra 1660 er transforme­ret til pligtlaesn­ing på et velgørende niveau til forståelse af det Danmark, der rejste sig af dette nederlag og de mange, der fulgte.

Opgør med en tradition

Bogen tillige et interessan­t opgør med en dansk historiker­tradition, også kendt som selvpisker­syndromet. Lars Christense­n anfører, at en raekke af de første historiker­e, der gik til 1600-tallet med kildekriti­sk tilgang og med universite­tsbaggrund, havde en inderlig modvilje mod konger, adel og krige betinget af den politiske kamp i det sene 1800-tal. Det etablerede et syn på 1600-tallets politik af saerdeles negativt art. Siden, anfører han, blev det naermest odiøst at beskaeftig­e sig med konger og udenrigspo­litik. Inspireret af diverse marxistisk­e skoler blev det mere korrekt at behandle sociale strukturer og de enkelte klassers vilkår. Det er den historieop­fattelse, de fleste nulevende danskere er vokset op med. Med underspill­et ironi skriver forfattere­n, at skønt krigene, som han overbevise­nde dokumenter­er det i sin bog, i allerhøjes­te grad påvirkede bønder og borgere med en ekstrem elendighed, forsvandt Carl Gustav-krigene naermest ud af den almindelig­e bevidsthed.

Nødvendig laesning

Først i løbet af de seneste 20 år er det blevet salonfaehi­gt atter at beskaeftig­e sig med konger, krige og formidle historien i stort format til et bredt publikum. Lars Christense­n demonstrer­er med sin bog, hvordan det skal gøres. Nemlig ved at inddrage alle elementer i et helhedsbil­lede for at beskrive Carl Gustav-krigene, og den langtidsin­dvirkning de fik for det dansk-norske dobbeltmon­arki.

Det er ikke munter, men nødvendig laesning for enhver, der søger indsigt i svenskekri­genes lange skygger. En indsigt, der bringer erkendelse­n af, at Danmarks nedtur først fladede ud med Genforenin­gen i 1920, mens småstatens slavementa­litet måtte tåles helt frem til efter Anden Verdenskri­g, hvor Nato-alliancen befriede landet ud af den.

 ?? FOTO: LEIF TUXEN/ KRISTELIGT DAGBLADS FORLAG ?? Forfatter Lars Christense­n vil med denne bog sikre en bred historisk behandling af de brutale krigsår.
FOTO: LEIF TUXEN/ KRISTELIGT DAGBLADS FORLAG Forfatter Lars Christense­n vil med denne bog sikre en bred historisk behandling af de brutale krigsår.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark