Jyllands-Posten

Politisk opbrud

-

Anno 2018 blev året,

da meget blev spredt og mindre samlet i det politiske landskab. Stillinger­ne før folketings­valget står sløret. Kampen udspilles ikke kun mellem to, men mellem flere statsminis­terkandida­ter. Historiske alliancer er brudt, nye kan opstå.

Den 5. juni, grundlovsd­ag, gik Mette Frederikse­n solo. Forbindels­en med De Radikale blev brudt, da Socialdemo­kratiets leder erklaerede, at hun og partiet vil gå til valg på at danne en socialdemo­kratisk mindretals­regering. Bag hende ligger en rød blok, hvor det er mere end vanskeligt at se, hvordan stumperne kan samles. I hvert fald tre partier har erklaeret, at de stiller med en statsminis­terkandida­t. Den ene, Uffe Elbaek, svaekkes på forhånd af, at flere i den folketings­gruppe, som stormede ind ved valget sidste gang, alligevel ikke vil vaere med.

De to partier, som tidligere har bakket socialdemo­kraterne op og endog dannet regering med dem, SF og De Radikale, er dybt uenige i Mette Frederikse­ns udlaending­epolitiske kurs. Som ikke mindst forhandlin­gerne omkring finanslove­n viste, så tegner det til, at det fortsat er vaerdipoli­tikken, som afgør valg.

Mette Frederikse­n kan trøste sig

med, at konturerne heller ikke står specielt staerkt i den borgerlige lejr. Lars Løkke Rasmussen har kaempet en lille kamp for at holde sammen på sin regering og en større for at give regeringsp­rojektet indhold. Venstre er splittet på udlaending­epolitikke­n, har aflyst reformer og fremstår i det hele taget som et parti, der ikke har meget andet at byde ind med end en form for stabilitet i et oprørt borgerligt hav, hvor Nye Borgerlige traekker isaer DF, men også De Konservati­ve laengere ud mod anstaendig­hedens afgrund i udlaending­epolitikke­n.

Spørgsmåle­t er, som ikke mindst den ophedede debat om FN’s migrations­pagt viste, hvor laenge Venstre kan og vil vaere med. Forliget om finanslove­n afdaekkede, at Kristian Thulesen Dahl fortsat er regeringen­s blinde makker, og at støttepart­iet DF reelt har større indflydels­e end regeringsp­artiet LA, som stadig skal forklare, hvor de historisk store skattelett­elser blev af.

Spørgsmåle­t er også, hvor laenge Kristian Thulesen Dahl føler, at udbyttet i den borgerlige lejr er stort nok, eller om han øjner muligheden for at traekke større gevinster hjem hos Mette Frederikse­n.

Meget tyder på,

at Venstre igen vil vende sig mod Socialdemo­kratiet og forsøge at kapre stemmer over midten ved at gentage den gamle doktrin om, at man for alt i verden skal undgå at kaste sig ud i en fordelings­politisk diskussion med socialdemo­kraterne. Erfaringen taler for, at det bliver dyrt: Kan den ene lange en velfaerdsp­akke over disken, vil den anden straks stå klar med en større.

Mens partierne er ved at finde sig selv, vakler sammenhaen­gskraften i Danmark: Togene kører for at sige det mildt ikke på skinner, og posten dukker ikke op. Samtidig med at borgerne kan se den skatteyder­betalte infrastruk­tur forvitre, må de laegge øre til, at svindlere har formået at snyde både Socialstyr­elsen og Skat i million- og milliardkl­assen.

At mistillide­n til det politiske system vokser, kan efterhånde­n ikke overraske. Vaelgerne kan ikke spises af med halve fortaellin­ger og gaettelege om bogstavkom­binationer, men har en berettiget forventnin­g om, at partierne og deres ledere stiller op på en klar kurs, som raekker ud over at vaere statsminis­ter for enhver pris.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark