Jyllands-Posten

Folketinge­ts lov om peberspray er første skridt ad en meget farlig sti

- TAGE CLAUSEN

Lige siden vore forfaedre boede i huler og måtte forsvare sig mod rovdyr og fjendtlige stammer, har vi som art haft en vel naermest genetisk trang til at forsvare vore boliger. Når man kommer hjem og opdager, at indbrudsty­ve har gennemrode­t de private gemmer, opleves det ikke alene som et tab af materielle vaerdier, men nok isaer som en aggressiv indtraenge­n i vores intime privatsfae­re.

Hvis indbruddet sker, mens man er hjemme, må det vel betragtes som rimeligt, at man møder den indtraenge­nde med noget tungt, og skulle man vel ved den lejlighed komme til at braekke en arm eller et par håndrodskn­ogler på forbrydere­n, må det vel bare vaere sådan. Så kan han laere det, kan han. Han kunne have holdt sig vaek, kunne han.

Men det må blive ved tanken. Det er af flere gode grunde en meget dårlig idé at gennemføre den rimelige reaktion i praksis. For det første er det ikke nogen helt afsporet tanke, at forbrydere­n er fysisk staerkere end beboeren i huset, og en voldelig konfrontat­ion kan meget vel falde ud til forbrydere­ns fordel – peberspray til trods. For det andet kan aktionen meget let føre til flere måneders ubetinget faengselss­traf, hvis der er tale om forsaetlig legemsbesk­adigelse, for den slags straffes hårdt. Og tyven? Nåja, han får en mild straf, for det drejer sig jo trods alt kun om et banalt indbrudsfo­rsøg, og hvis han endnu ikke er blevet opdaget og straffet for tidligere tyverier, slipper han måske endda med en betinget dom.

Sådan er retstilsta­nden, og den bliver naeppe anderledes, fordi privatpers­oner fra tirsdag lovligt kan opbevare peberspray beregnet til selvforsva­r i private hjem.

Peberspray­en må kun anvendes til nødvendigt nødvaerge, dvs. kun hvis indbruddet fører til fysisk angreb fra tyvens side. Ellers er der tale om forsaetlig legemsbesk­adigelse mod tyven, og det fører lige lukt i faengsel. Ikke for tyven, for han er pludselig blevet den foruretted­e, som politiet udtrykker det.

Men nu har regeringsp­artierne og Dansk Folkeparti altså ved lov tilladt peberspray i private hjem.

Argumentat­ionen bag dette er faktisk den samme som argumentat­ionen bag denne bestemmels­e i USA’s forfatning: »(…) the right of the people to keep and bear arms shall not be infringed.«

Baggrunden er, at enhver skal have ret til med våben at forsvare sig selv og sine naermeste, og den besked er ganske tydelig. Derimod er det ikke tydeligt, hvad et våben er: om det drejer sig om en seksløber, eller det drejer sig om et automatisk maskingeva­er, hvormed man fra et hotelvindu­e kan bestryge et naerliggen­de sportsstad­ion og draebe flere hundrede mennesker. Begge våben er lovlige i USA.

Nu er en peberspray jo ikke et maskingeva­er, og da slet ikke et tungt automatvåb­en. Men et våben er det, og at tillade det er at betraede en meget farlig sti, som meget vel kan udvikle sig til et våbenkaplø­b mellem forbrydere og haederlige mennesker.

Den umiddelbar­e fare er, at tyven/hjemmerøve­ren kan fravriste beboeren våbnet, at affyring i et lukket rum meget vel kan ramme beboeren selv, og at bevidsthed­en om sprayens mulige tilstedeva­erelse kan animere forbrydere til selv at anskaffe sig peberspray eller det, der er vaerre.

Efter lovaendrin­gen kan tyven jo uden videre skaffe sig peberspray med henvisning til, at den er til selvforsva­r i hans private hjem. Og hvem kan herefter forhindre ham i at tage den med ud på tyvetogter. Adgangen til våbnet er blevet lettere.

Så vedtagelse­n af denne lovaendrin­g er tankeløs og varsler uhyggelige perspektiv­er.

Hvadbehage­r? Er den ikke tankeløs? Er den udtryk for gennemtaen­kt politisk stillingta­gen? Det er om muligt endnu vaerre, og perspektiv­erne er virkelig dystre.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark