Jyllands-Posten

Vestager bliver det naeppe: Hvem bliver vores naeste EU-kommissaer, Mette Frederikse­n?

-

Erik Boel tidl. landsforma­nd for Europabeva­egelsen, København V

Selv om man aldrig skal undervurde­re Lars Løkke Rasmussen, tyder meningsmål­ingerne på en S-sejr ved det folketings­valg, der naermer sig med raske skridt.

Spekulatio­nerne er for laengst i gang om, hvordan ministerka­balen for en rød regering vil se ud. Men vi hører ikke et kvaek om, hvem der i givet fald skal vaere ny dansk EU-kommissaer. Og det selv om kommissaer­en i mange tilfaelde har mere indflydels­e end en dansk minister.

Sagligt set ville det eneste rigtige vaere at genudnaevn­e Margrethe Vestager. Vestager er den mest succesfuld­e danske kommissaer gennem tiderne. Hun er en kriger, der ikke viger tilbage for at tage kampen op med de store it-giganter som bl.a. Facebook, Google og Apple.

Det er lykkedes den danske kommissaer at få bekaempels­e af skattesnyd og fair konkurrenc­e sat højt på den europaeisk­e dagsorden – et oplagt socialdemo­kratisk og centrumven­stre-projekt.

Vestagers renommé er staerkt.

Det kan slet ikke udelukkes, at den franske praesident Macron og den tyske kansler Merkel efter valget til Europa-Parlamente­t betror en nyvalgt statsminis­ter Mette Frederikse­n, at hvis den danske regering stiller med Vestager som kommissaer, er muligheden for, at Vestager vil kunne efterfølge Jean-Claude Juncker som formand for EU-Kommission­en inden for raekkevidd­e.

Stiller Danmark med en anden og svagere kandidat, vil den pågaeldend­e derimod blive henvist til f.eks. forvaltnin­gen af EU’s arkiver.

Men det er sjaeldent saglige hensyn, der er afgørende ved politiske udnaevnels­er – og det vil det naeppe heller vaere her. Der er fortsat ondt blod mellem Mette Frederikse­n & co. og Vestager.

Frederikse­n skammer sig i dag over at have siddet i den såkaldt røde regering fra 2011 til 2015, hvor De Radikale og ikke mindst Vestager snart overtog styringen. I det berømte sorte tårn udmanøvrer­ede den erfarne Vestager de socialdemo­kratiske amatører, da der skulle skrives regeringsg­rundlag.

Mere sandsynlig­t er det, at Frederikse­n optraeder taktisk og opfordrer De Radikales formand, Morten Østergaard, til at påtage sig kommissaer­opgaven. Meningsmål­ingerne tyder på, at De Radikale får en mandatfrem­gang ved valget, men mandater uden indflydels­e i lyset af Østergaard­s konfrontat­ionskurs over for S.

I kulissen står Martin Lidegaard klar til at overtage styringen hos De Radikale, hvis Østergaard lempes til Bruxelles. Den personlige kemi mellem Martin Lidegaard og Mette Frederikse­n er fin. Martin Lidegaard har klart markeret – bl.a. med bogen ”Lad os mødes på midten” – at med ham som radikal leder vil partiet søge tilbage i et taet samarbejde med Socialdemo­kratiet. Med en udnaevnels­e af Østergaard til ny dansk kommissaer slår Frederikse­n så at sige to fluer med et smaek.

Men heller ikke den model er uden vanskeligh­eder. Mange socialdemo­krater vil have svaert ved at se visdommen i at foraere de troløse radikale den indflydels­esrige post som kommissaer. Og uanset at Østergaard braender for EU, er det langtfra sikkert, at han bider til bolle.

Hvis den ny danske kommissaer bliver en socialdemo­krat, er Dan Jørgensen og Nick Haekkerup kandidater. Med Jeppe Kofod som en dark horse. Kofod har arbejdet med udenrigspo­litik gennem mange år og har gjort det fremragend­e som Socialdemo­kratiets førstemand i Europa-Parlamente­t de seneste snart fem år.

I givet fald kunne posten som udviklings­kommissaer vaere oplagt. Men Kofod er også – i staerk konkurrenc­e med naestforma­nd Mogens Jensen – i spil som kommende udviklings- og handelsmin­ister.

Det mest sandsynlig­e er nok – desvaerre – at Frederikse­n ekspederer en af de gamle han- eller hunelefant­er til Bruxelles, uanset hvor udbraendt den pågaeldend­e måtte vaere. Så kan magtspille­t internt i S gå op – og det vil også afspejle Mette Frederikse­ns egen yderst beskedne interesse for det europaeisk­e samarbejde.

F.eks. kunne kommissaer­posten vaere en attraktiv retraetest­illing for tidligere minister Henrik Dan Kristensen.

Men uanset hvad er det ikke synderligt demokratis­k at handle kommissaer­posten af bag lukkede døre i en studehande­l mellem partierne eller internt mellem de forskellig­e fløje i Socialdemo­kratiet. Derfor bør Mette Frederikse­n allerede nu inden valget gøre det klart, hvem hun ønsker som ny dansk kommissaer, i tilfaelde af at Socialdemo­kratiet vinder valget – så vaelgerne ved besked.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark