Jyllands-Posten

For ringe muligheder for tilbagetra­ekning

-

Folketings­valget lurer lige om hjørnet, og det kan maerkes i den politiske debat. Noget tyder på, at politikern­e gør klogt i at rette sigtet mod nedslidte lønmodtage­re i kampen om vaelgernes gunst. For selv om tilbagetra­ekningsmul­igheder for nedslidte seniorer ikke er et helt så farverigt emne som en øde ø for kriminelle asylsøgere, så optager det danskerne.

Faktisk mener tre ud af fire danskere, at politikern­e har for lidt fokus på fysisk nedslidnin­g og pension, og 73 pct. mener, at politikern­e ikke kan haeve pensionsal­deren uden at vedtage nye ordninger for de nedslidte. Tallene kommer desvaerre ikke bag på mig. Muligheden for en vaerdig tilbagetra­ekning for nedslidte er simpelthen ikke til stede i dag.

Danske lønmodtage­re saetter en aere i arbejdet, men mange står som 60-årige med en krop, som er slidt op. I en periode kommer de måske igennem arbejdsdag­en på medicin, men til sidst er det ikke nok til at dulme smerterne. Så begynder sygemeldin­gerne, den dårlige samvittigh­ed og skammen over ikke at kunne passe sit job. Men der er ikke mere energi på batteriet. Hvad stiller vi op med sådan en lønmodtage­r?

Skal han sendes i ressourcef­orløb, så vi kan få afklaret, om han kan passe et fleksjob fem timer om ugen? Eller skal han kunne traekke sig tilbage med vaerdighed og en smule funktionse­vne i behold? Jeg er ikke i tvivl: Alle skal have mulighed for en vaerdig tilbagetra­ekning, når kroppen siger stop. Alle har ret til gode år efter arbejdsliv­et.

I dag er kun én ud af fem danskere trygge ved ordningern­e for nedslidte. Det går simpelthen ikke. Vi kan ikke leve med, at danskerne frygter for deres fremtid, hvis de slides ned i arbejde. Det er hverken holdbart eller produktivt.

Kaere politikere, retten til en vaerdig tilbagetra­ekning er ikke kun et emne, som ligger mig på sinde. Det er et emne, der optager danskerne på tvaers af fag og beskaeftig­else. Den behandling, vi giver de nedslidte i dag, gør danskerne utrygge.

Hvis arbejdsmar­kedets udfordring­er i fremtiden skal løftes af en tryg og produktiv arbejdssty­rke, er det nu, der skal handles.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark