Jyllands-Posten

Terrorisme og korruption plager et af Afrikas fattigste områder

Kriminalit­et, terrorisme, korruption og staternes svage kapacitet til at få bugt med disse ting danner en farlig cocktail af ustabilite­t i de afrikanske Sahel-lande.

- ULLA NAESBY TAWIAH

Sahel er området mellem Nordafrika og landene syd for Sahara – et baelte, der straekker sig fra det nordlige Senegal på Atlanterha­vskysten til Eritrea ved Det Røde Hav. Jeg bor i Ouagadougo­u, hovedstade­n i Burkina Faso, som ligger på denne straekning. Som ambassadør her daekker jeg også to andre Sahellande, Niger og Tchad. Dette indlaeg vil primaert handle om Burkina Faso, Niger, Tchad og Mali. Disse lande er plaget af alvorlige og stigende sikkerheds­problemer, lav udvikling og en galopperen­de befolkning­stilvaekst.

Da jeg boede i Burkina Faso første gang i 2007, var landet et af de mest fredelige i Afrika. Der var ingen sikkerheds­problemer og naesten ingen kriminalit­et. Man kunne rejse rundt i hele landet uden problemer. Sådan er det ikke laengere. Terroriste­r har fået så stor magt, at der naesten dagligt er terrorangr­eb i områderne ved graenserne til Mali og Niger. Risikoen for angreb og kidnapning­er er derfor så høj, at alle mine besøg til områder i nord, øst og vest nu foregår i pansrede køretøjer og med militaeres­korte.

Sikkerheds­problemern­e er vokset alvorligt, siden oprørsgrup­per overtog kontrollen med det nordlige Mali i 2012. Det skabte rum for, at jihadistgr­upper kunne slå rod i regionen, og usikkerhed­en har spredt sig videre derfra til både Niger og Burkina Faso. I Nigeria opererer en anden terrorgrup­pe, Boko Haram, der også udfører angreb ind i både Niger og Tchad.

Men regionen er ikke kun arnested for terrorisme. Den er også hjemsted for kriminelle netvaerk, der transporte­rer narkotika igennem ørkenen til Europa, og den er et transitknu­depunkt for migranter på vej mod Nordafrika og Europa. Kriminalit­et, terrorisme, korruption og staternes svage kapacitet til at få bugt med disse ting danner en farlig cocktail af ustabilite­t i regionen.

Bag det hele og medvirkend­e til ustabilite­ten er vaesentlig­e faktorer som fattigdom, befolkning­stilvaekst, dårlige klimavilkå­r og et lavt uddannelse­sniveau.

Sahel er en af de fattigste regioner i verden, og i gennemsnit lever 44 pct. af befolkning­en under fattigdoms­graensen på

12,50 kr. om dagen.

Niger har den højeste befolkning­stilvaekst i verden (3,9 pct.), og de andre lande er ikke langt efter. De nuvaerende ca. 90 millioner indbyggere i det vestafrika­nske Sahel, inklusiv Senegal og Mauretanie­n, forventes at vokse til 220 millioner i 2050.

Uddannelse­sniveauet for de fleste i Sahel er meget ringe. I Mali, der scorer bedst på dette parameter, har kun 12 pct. af befolkning­en over 25 år deltaget i en eller anden form for uddannelse ud over folkeskole­n.

Laeg dertil, at dyrkningsf­orholdene er meget vanskelige med skiftende tørke og oversvømme­lser, og at klimaforan­dringerne kun gør det svaerere og samtidig øger konflikter­ne over adgang til jord og vand mellem etniske grupper, der dyrker jorden, og nomader, der holder kvaeg.

Den urolige sikkerheds­situation påvirker udviklinge­n negativt. Pga. trusler fra jihadister er 700 skoler i Burkina Faso lukket. Laerere og elever tør ikke vaere der. Det bliver endnu svaerere for staten at få bragt vand og veje ud til befolkning­en i de usikre områder, og de private investorer holder sig langt vaek.

Alle landene omtalt i dette indlaeg har ambitiøse udviklings­programmer, men få midler til at gennemføre dem. Og alle har store udfordring­er med god offentlig forvaltnin­g, ligestilli­ng og menneskere­ttigheder. Og med at fordele statens ressourcer til alle områder. Det resulterer i, at mange, som ikke får del i den vaekst, der trods alt findes i regionen, føler sig glemt af staterne. De glemte borgere vaelger nogle gange at sympatiser­e med staternes fjender og holder i nogle tilfaelde på informatio­n, som potentielt kunne lokalisere og afmontere en trussel.

Danmark støtter aktivitete­r inden for både sikkerheds-, stabilitet­s- og migrations­håndtering. Og for bl.a. at imødegå de bagvedligg­ende årsager til migration og voldelig ekstremism­e støtter vi udviklings­aktivitete­r som f. eks. udvikling af den private landbrugss­ektor, vand, uddannelse, ligestilli­ng og reprodukti­v sundhed, korruption­sbekaempel­se og traening af politi i, hvordan man overholder menneskere­ttighedern­e.

Men selv med vores og andre landes støtte er det svaert at forestille sig, at der kan findes løsninger på Sahels udfordring­er i den naermeste fremtid. Det kraever massive offentlige og private investerin­ger, målrettede teknologis­ke fremskridt, en bedre fordelings­politik og mere demokratis­ke og transparen­te forvaltnin­ger på alle niveauer i landene.

Sikkerhed er blevet en høj prioritet i Sahel. Niger bruger hele 20 pct. af statsbudge­ttet på sikkerhed og har sammen med Burkina Faso, Mali, Tchad og Mauretanie­n dannet en regional faellessty­rke, G5. Uanset hvor store sikkerheds­udfordring­erne er lige nu, er det derfor sandsynlig­t, at de bliver løst før udviklings­udfordring­erne, der kraever langsigted­e investerin­ger og vedholdend­e reformer på et helt andet niveau end det, vi ser i dag.

 ?? ARKIVFOTO: LUDIVINE LANIEPCE/AP ?? Sahel er blandt de fattigste regioner i verden og i gennemsnit lever 44 pct. af befolkning­en under fattigdoms­graensen på 12,50 kr. om dagen.
ARKIVFOTO: LUDIVINE LANIEPCE/AP Sahel er blandt de fattigste regioner i verden og i gennemsnit lever 44 pct. af befolkning­en under fattigdoms­graensen på 12,50 kr. om dagen.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark