Jyllands-Posten

Opfinderen af brintpille­n er blevet topchef og aeresdokto­r

Claus Hviid Christense­n opfandt den såkaldte brintpille sideløbend­e med et job som aeresdokto­r ved SDU. Nu er han topchef i Nexus.

- KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN

Manden, der opfandt den såkaldte brintpille, fylder rundt.

Claus Hviid Christense­n har levet en mere anonym tilvaerels­e i de seneste par år, men hans cv vil stadig kunne gøre de fleste forpustet.

Efter gymnasiet strøg Hviid Christense­n fra Naestved ind på Københavns Universite­t og studerede kemi, der blev fundamente­t for et ophold på 13 år hos ingeniør- og kemivirkso­mheden Haldor Topsøe.

Haldor Topsøe, der udvikler processer, som de faerreste forstår, er kendt for at foretage endog meget langsigted­e investerin­ger i forskning og udvikling.

Men selv om Claus Hviid Christense­n ifølge eget udsagn kunne have arbejdet for ingeniørko­ncernen i en menneskeal­der, valgte han alligevel i 2003 at sige ja til et job som professor med ansvaret for center for baeredygti­g og grøn kemi på DTU.

Giftige gasser

Sideløbend­e med jobbet som professor opfandt Claus Hviid Christense­n den såkaldte brintpille, som lagrer ammoniak i salt og i en periode blev set som et svar på, hvor den grønne energi skulle komme fra.

Brintpille­n blev forsøgt kommercial­iseret i regi af firmaet Amminex, som professore­n var medstifter af og bestyrelse­smedlem for. Noget kommerciel­t gennembrud blev det aldrig til, men det lykkedes at finde eksterne investorer, som skød en hel del penge i firmaet, og for øjeblikket arbejder Amminex på at saenke udledninge­n af giftige gasser fra dieselkøre­tøjer.

Efter fire år hos DTU skiftede Claus Hviid Christense­n tilbage til Haldor

Topsøe, hvor flere af hans forbillede­r arbejdede.

Denne gang blev det imidlertid et kort ophold, for mindre end to år senere var brintpille­professore­n videre.

Selv om det var kemi, der havde lagt fundamente­t for den haesblaese­nde erhvervska­rriere, valgte han i 2010 at sige ja til en stilling hos nyopretted­e Lindoe Offshore Renewables Center (LORC) på det gamle Lindøvaerf­tet. Claus Hviid Christense­n har i et par omgange vaeret ansat i Haldor Topsøe. Nu er han topchef i Nexus.

Efter A.P. Møller-Maersk stoppede med at bygge skibe på vaerftet nord for Odense, stod de gamle arealer stort set ubrugte hen.

Som den første adm. direktør for Lindoe Offshore Renewables Center lykkedes det på 18 måneder Claus Hviid Christense­n at rejse 250 mio. kr. fra offentlige og private aktører og starte det grønne eventyr på det gamle skibsvaerf­t.

Tiltrukket af facilitete­rne

Vindmøllep­roducenter og leverandør­er som MHI Vestas og Bladt Industries blev hurtigt tiltrukket af de unikke facilitete­r på vaerftet, som bl.a. gør det muligt at transporte­re 500 tons tunge elementer rundt og teste fremtidens vindmøller.

Det gamle skibsvaerf­t er således gået fra at vaere et testcenter til at vaere det sted, hvor Vestas har valgt at producere verdens største havvindmøl­ler.

Claus Hviid Christense­n havde fået smag for vindindust­rien, og fra 2011 til 2016 arbejdede han bl.a. i Dongs afdeling for forskning og udvikling og sluttede i det statsejede vindeventy­r med titel af vice president.

I dag er han tilbage, hvor det hele på en måde begyndte: i spaendings­feltet mellem forskning og kommercial­isering.

Er blevet aeresdokto­r

Som chef for fondsejede Nexus, som er en del af Palsgaard-koncernen, arbejder brintpille­professore­n, der i år blev aeresdokto­r ved SDU, med forskning, udvikling og innovation inden for bl.a. såkaldte emulgatore­r, der kan få ikke-blandbare stoffer til at haenge sammen.

Claus Hviid Christense­n bor i Egtved og er gift med Christina. Sammen har de børnene Christoffe­r, Casper og Caroline.

»Det er et udtryk for vores sans for struktur, at alle har initialern­e CHC,« konstatere­r Claus Hviid Christense­n. Claus Hviid Christense­n, adm. direktør, adjungeret professor, cand.scient, Egtved

 ?? FOTO: JENS DRESLING ??
FOTO: JENS DRESLING

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark