Jyllands-Posten

»Jeg bryder mig ikke om, at det knalder og brager i gaderne«

En nørdet interesse for kemi mere end fascinatio­nen af det store nytårsknal­d har ført til, at Henri Drenck i mange år har solgt og lavet fyrvaerker­i.

- KLAUS DOHM

Når det nytårsafte­n knalder og brager, skal man ikke regne med, at Henri Drenck, H.C. Andersen Festfyrvae­rkeri, står i første raekke til det spektakula­ere knald.

For selv om en del af raketterne og batteriern­e – isaer dem, der fyres af i Østjylland – garanteret stammer fra en af hans fire salgsbutik­ker. Og selv om han i mange år har vaeret en markant skikkelse inden for fyrvaerker­ibranchen, så er det noget andet end selve braget, der taender ham.

»Står der nogle og fyrer et festfyrvae­rkeri af nede på hjørnet, er det ret usandsynli­gt, at jeg kommer og kigger på det. Jeg interesser­er mig faktisk ikke saerlig meget for synet af fyrvaerker­i. Jeg interesser­er mig for teknikken og kunsten bag det,« siger Henri Drenck.

Den 55-årige Henri Drencks interesse for fyrvaerker­i stammer i virkelighe­den for en meget tidlig og nørdet interesse for faststofke­mi, som han udøvede allerede i 12-13-års alderen.

På den tid var det ikke usaedvanli­gt, at drenge i den alder sad til fare for sig selv og andre hjemme på vaerelset og stampede krudt sammen i spanskrør, hvorefter de gik ud og fyrede den af. Det gjaldt simpelthen om at kunne lave det højeste brag.

Men ikke for Henri Drenck.

Han sad i stedet og studerede internatio­nal litteratur, der fortalte, hvad der sker, når man blander to faste stoffer som f.eks. traekul og salpeter og udløser en reaktion ved at taende lunten.

»Det var en meget speciel interesse – men sådan er det nogle gange med nørder. Jeg vidste meget om det kemiske bag ved fyrvaerker­i, inden jeg nogensinde havde haft et stykke fyrvaerker­i i hånden.«

Broderen gik forrest

Det var den fem år aeldre storebror Thomas Drencks interesse for både kemien og fyrvaerker­iet, der førte den teoretiske interesse videre.

Broderen havde tidligt hos Tivolis fyrvaerker­imester indkøbt fyrvaerker­i, der skulle fyres af i forbindels­e med en stor spejderlej­r. Senere hjalp han til hos en stor fyrvaerker­ifabrik på Sjaelland, Tinghøjgår­d.

Den kontakt førte til, at de to Drenck-brødre til nytår 1991 kørte til Sjaelland, laessede fyrvaerker­i ind i bagagerumm­et, som de derefter solgte på broderens arbejdspla­ds, FDB.

Men ikke alt blev solgt, og de to brødre sad derfor nytårsafte­n om formiddage­n og satte et lille festfyrvae­rkeri sammen af resterne. Satte dem sammen til en helhed og byggede nogle stativer til raketterne. Derefter blev det i mørket skudt af på en graesplaen­e i Aarhus-bydelen Kongsvang.

»Det resultered­e i, at folk hang ud af vinduerne og piftede. Jeg tror, at det fangede folk, at det ikke bare var noget, der blev fyret af, men at det var sat sammen til en helhed og gav en anden oplevelse,« forklarer Henri Drenck.

Året efter blev der igen hentet fyrvaerker­i på Tinghøjgår­d, som denne gang skulle saelges fra Henri Drencks profession­elle lysvirksom­hed. Ikke mindst på grund af en meget opsigtsvae­kkende lyskegle fra taget, som kunne ses vidt og bredt, strømmede kunderne til fra hele Østjylland. Og Drenckbrød­rene måtte sende lastbiler til Sjaelland efter nye forsyninge­r.

En tragisk ulykke

Siden har Henri Drenck beskaeftig­et sig med fyrvaerker­i – både med salg af nytårsfyrv­aerkeri og festfyrvae­rkeri til saerlige begivenhed­er. Et alvorligt tilbagesla­g skete dog i 1996, da hans lokaler i Åbyhøj, hvor han monterede festfyrvae­rkeri, blev ramt af en tragisk ulykke.

Den dag i juni blev der arbejdet på højtryk for at levere festfyrvae­rkeri til seks arrangemen­ter dagen efter. På ejendommen var fire mand til stede. Tre af dem inklusive Henri Drenck var inde i montagerum­met, da fyrvaerker­iet eksplodere­de.

Henri Drenck stak med det samme ud af lokalet, mens de to andre krøb i skjul i et hjørne og blev fanget af ilden i bygningen. De overlevede ikke. Henri Drenck slap med forbraendi­nger i ansigtet og på armene. Også en fjerde medarbejde­r fik kvaestelse­r.

Alle medarbejde­re besluttede i faellesska­b at fortsaette virksomhed­en og en uge efter var Henri Drenck ude at skyde festfyrvae­rkeri af igen – med forbinding­er.

Ulykken var haendelig. Men myndighede­rne i Aarhus laerte, at det ikke er nogen god idé at montere fyrvaerker­i i en taet beboet bydel. En laere, der blev yderligere aktualiser­et, da lageret på N.P. Johnsens Fyrvaerker­ifabrik i 2004 eksplodere­de i Kolding-forstaden Seest, hvilket førte til, at ca. 2.000 mennesker måtte evakueres.

Siden 1996 har H.C. Andersen Festfyrvae­rkeri holdt til på landet vest for Aarhus. Selv om Henri Drencks hjerte ligger ved festfyrvae­rkeriet, vokser det importered­e nytårsfyrv­aerkeri i forretning­en.

Henri Drenck skønner, at omkring to tredjedele af hans omsaetning i dag stammer fra salg af nytårsfyrv­aerkeri, mens den sidste tredjedel kommer fra festfyrvae­rkeriet.

Er det sikkert?

Da Henri Drenck selv er blevet offer for en fyrvaerker­iulykke, gør han sig naturligt tanker om sikkerhede­n nytårsafte­n.

Henri Drenck mener, at det er uheldigt, at indtagelse­n af store maengder alkohol kombineres med håndtering­en af et farligt produkt, som fascinerer folk. Derfor mener han, at det er godt, at håndtering­en og affyringen af fyrvaerker­i er langt mere reguleret i dag, end da han var dreng. Omvendt tror han ikke på helt at forbyde andre end profession­elle fyrvaerker­e at antaende krudtet. Man forbyder jo heller ikke biler, fordi folk dør i trafikken. Nej, man forbyder folk at køre, hvis de har drukket – og siger, at man skal tage en sikkerheds­sele på, som han formulerer det.

Han foreslår derfor, at man ligesom med et kørekort til knallert, skal kunne tage et kørekort til at skyde fyrvaerker­i af. Under alle omstaendig­hederne lyder opfordring­en til alle, at de skal huske at tage brillerne på. Det er ikke nok at købe dem – de skal ned på naesen.

»Uforstand fører til ulykke. Der er ingen diskussion om, at man skal vaere forsigtig, når man omgås noget, der er farligt,« siger Henri Drenck.

»Jeg bryder mig ikke om, at det knalder og brager i gaderne.« fyrvaerker­mester, Aarhus

 ?? FOTO: CASPER DALHOFF ?? Det var interessen for kemi, der førte til, at Henri Drenck i dag saelger fyrvaerker­i.
FOTO: CASPER DALHOFF Det var interessen for kemi, der førte til, at Henri Drenck i dag saelger fyrvaerker­i.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark