Jyllands-Posten

Nykøbing Falster overrasked­e topholdet og snuppede pokalen

Det nyrige tophold fra Odense missede endnu en titel. Nykøbing Falster vandt pokalfinal­en med 28-26.

- KENNETH THYGESEN

Der var tale om en aegte holdkramme­r. I sekunderne før slutfløjte­t lød, listede Jakob Larsen op på tribunen. Med et stort smil omfavnede hans muskuløse arme hele banden af mennesker med et tilhørsfor­hold til Nykøbing Falster. Alle skulle vaere med.

Handlingen var både betaenksom og symbolsk, for det var netop en gennemført holdpraest­ation, der sikrede de gule Nykøbing Falster-spillere den overrasken­de pokaltitel anno 2018.

Finalesejr­en på 28-26 over førerholde­t Odense var en kaempe triumf for cheftraene­r Larsen, der lørdag kylede Randers ud af semifinale­n med en noget naer historisk lussing.

»Det er uvirkeligt og ubeskrivel­igt for mig,« sagde cheftraene­ren med guldglimme­r i håret.

Jakob Larsen havde sat sit hold glimrende op – både taktisk og mentalt. Nykøbing Falster-spillerne var kampen igennem aggressive og hamrede til alt og alle, der naermede sig tremeterli­njen. Det var ikke, fordi Odense manglede vildskab eller vilje. Man var aldrig i tvivl om kampens vigtighed for det nyrige tophold, der gjorde, hvad det kunne. Nykøbing Falster havde bare noget ekstra.

Det beviste Laerke Nolsøe eksempelvi­s, da hun modtog bolden i en kontrafase i første halvleg. Først virkede det naivt at forsøge at sprinte sig forbi et halvt fynsk hold, men Nolsøe viste mod, kaldte på bolden, greb den, satte turbo på og ofrede sine lemmer i jagten på en scoring. Hun fik som fortjent.

Publikum var en gave

Den gule NFH-defensiv havde overordnet set fint fat i favoritter­ne fra Fyn. Målvogtere­n Cecilie Greve var laenge ligeså varm som i lørdagens semifinale. Landsholds­spillere som Stine Jørgensen, Mie Højlund og Mette Tranborg besidder alle individuel­le evner, der kan give ethvert hold problemer, men de knap 350 medrejsend­e tilhaenger­e fra Falster kunne alligevel skåle i pausen. De havde nok også brug for en tår. Sikke en indsats fra tribunen. De var en fornem julegave til pokalweeke­nden i Esbjerg.

I den modsatte lejr var opbakninge­n også glimrende. Mon ikke størstedel­en af de fynske fans for tre år siden kun drømte om at vaere, hvor de er nu? Danske vicemestre og pokalfinal­ister, der drømmer om at tilhøre Europas absolutte top.

For blot tre år siden rodede Odense rundt i bunden af ligaen. Holdet var naestsidst ved juletid, da den tidligere landstraen­er Jan Pytlick blev praesenter­et som ny chef fra sommeren 2016. En pengestaer­k, fynsk ejerkreds med sans for ejendomsha­ndler så den dobbelte OL-guldtraene­r som manden til at løfte det sportslige projekt.

Cheftraene­ren har på tre saesoner hentet hele 18 spillere til Odense – heriblandt syv danske landsholds­spillere – mens ejerkredse­n i oktober kunne berette om et ejendomssa­lg på 25 mio. kr. Trods pengeforbr­uget er det endnu ikke lykkedes at vinde pokaler. I fjor glippede DM-guldet, og i søndagens finale stod Anna Lagerquist og co. i vejen.

»Vi havde en mulighed for det i dag, men det magtede vi ikke. Nykøbing var bedre og klogere end os. De straffede os med deres hurtige spil. Lige nu er den hård, men vi må tage ved laere af sådan en kamp,« sagde Jan Pytlick.

Boksekamp på stregen

På intet tidspunkt overlod Nykøbing Falster initiative­t til Odense. Svenske Lagerquist gik forrest i det, der periodevis udviklede sig til en boksekamp på stregen, mens NFH-spillerne skiftedes til at tage ansvar i fravaeret af den gravide stjerne, Johanna Westberg.

»Vi har mistet profiler undervejs i efteråret, men vi har knoklet videre. Det er utroligt, at vi kan levere sådan i en finale mod ligaens førerhold. Jeg er stolt,« sagde Jakob Larsen.

Årsagen til semifinale­comebacket – syv mod seksspille­t – blev taget i brug fra Odenses side, men det var ikke nok. Klogskab, tilfaeldig­heder, braendte straffekas­t og udvisninge­r blev mikset sammen i en afslutning, der faldt ud til Nykøbing Falster.

Og dermed tog øboerne sin første pokaltitel nogensinde.

 ?? FOTO: JOHN RANDERIS /RITZAU SCANPIX ?? Der blev jublet igennem på tilskuerpl­adserne og på banen. Her af Nykøbing Falsters Kristina "Mulle" Kristianse­n og Cecilie Greve.
FOTO: JOHN RANDERIS /RITZAU SCANPIX Der blev jublet igennem på tilskuerpl­adserne og på banen. Her af Nykøbing Falsters Kristina "Mulle" Kristianse­n og Cecilie Greve.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark