Jyllands-Posten

Vaerdsaet det, du allerede er, i 2019

Jagter du som mange andre lykken? Uden rigtigt at finde den? Så skal du måske taenke mere i ”mening”. Og frem for hele tiden at ønske dig nyt i stedet vaerdsaett­e det, du allerede er, oplever og opnår. Du kan passende øve dig her på årets sidste dag. Og i

- HANNE BLUME

I begyndelse­n af december stod der flere steder i danske medier, at en britisk professor i psykologi mente, at det ville forlaenge og forstaerke lykken, hvis du pyntede juletraeet tidligt.

Jeg er bestemt begejstret for julen, julefreden og juledagene sammen med familien. Men jeg er ikke sikker på, hvor lykkelig julepynt – heller ikke den tidlige – gør mig.

Jeg tror heller ikke, at den jagt på lykke, som ligger bag artiklerne, nødvendigv­is gør noget godt for os. Tvaertimod. Jeg møder og hører om mange, der trods vores velstand, frihed og muligheder ikke er tilfredse og konstant jagter lykken.

Lykken er svaer at fange

Måske det er tid til at erkende, at lykken er lunefuld. Den er svaer at fange, kommer i mange former og bliver sjaeldent laenge ad gangen. Vi bør måske, som Morten Albaek skriver i sin bog ”Ét liv, én tid, ét menneske” se mere på livets – inklusive arbejdsliv­ets – samlede mening.

Måske vi i vores jagt på en diffus lykke er blevet blinde over for, at mange af os måske allerede lever eller kan leve et meningsful­dt liv, hvis vi ser ordentligt efter? Men hvad er et meningsful­dt liv?

En filosofipr­ofessor fra Haifa University gav i 2017 en idé om, hvad man kan gøre, hvis man gerne vil finde frem til, hvad der er meningsful­dt. Man skal simpelthen netop taenke over det.

Hvis du f.eks. ikke ser dine venner så meget, som du gerne ville, kan du opveje det ved at vaere succesfuld på arbejde eller f.eks. lave frivilligt arbejde. Og vice versa skal jeg skynde mig at sige.

Få balance i ligningen

Men du kan indlede med at huske, se på og glaedes over, hvor mange oplevelser, resultater og mennesker af vaerdi for dig du allerede har i dit liv. Frem for at tro, at der er en masse, der mangler. Det kan måske bringe lidt balance i meningslig­ningen.

Altså frem for at se på Instagram, hvad du tror, du burde have gjort eller spist, så se og smag mere på den mad, du har på tallerkene­n. Se mere på din familie, dine venner, dit arbejde og dine muligheder. Taenk mere på og vaerdsaet, hvad du allerede er, har, oplever og opnår.

Er der så alligevel underskud på meningskon­toen og noget, du er stensikker på, du skal have mere af i dit liv, før det giver mening. Ja, så har du et godt nytårsfors­aet lige dér.

Glaedelig jul og godt nytår.

HR-direktør i Ørsted

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark