Jyllands-Posten

Briterne laegger ordre på 400 mio. hos DFDS

Danske DFDS er ét af tre rederier, som skal levere ekstra faergekapa­citet til Storbritan­nien i tilfaelde af et brexit uden aftale.

- JOSEFINE AAEN

Tre europaeisk­e rederier er blevet udpeget til at stille ekstra faerger til rådighed i de britiske havne, hvis Storbritan­nien ender med at traede ud af EU uden en aftale.

Ét af de rederier er danske DFDS, der har modtaget en ordre på 47,3 mio. pund – svarende til godt 391 mio. kr.

Det skriver BBC, der henviser til en pressemedd­elelse fra det britiske transportm­inisterium, Department for Transport (DfT).

Rederiet har samtidig bekraeftet ordren over for TV 2.

»Jeg kan bekraefte, at vi har fået den ordre. Vi skal skaffe den kapacitet, og det kan vi godt. Vi har mange faerger og et kaempestor­t netvaerk,« siger Gert Jakobsen, vicepraesi­dent i kommunikat­ionsafdeli­ngen hos DFDS, til mediet.

Samlet har det britiske transportm­inisterium placeret ordrer for 107,7 mio. pund – svarende til godt 890 mio kr. Foruden DFDS har briterne indgået aftaler med det franske selskab Brittany Ferries (46,6 mio. pund) og britiske Seaborne Freight (13,8 mio. pund).

Pres på handelsvej­e

Ifølge ministerie­t er der tale om en lille, men vigtig del af forberedel­serne til et brexit uden aftale. Et sådan scenarie vil resulteret i nye told- og handelsfor­hold mellem Storbritan­nien og resten af Europa, hvilket bl.a. vil laegge pres på handelsvej­en til søs.

Derfor ønsker man med de tre kontrakter at sprede eksport og import over flere havne for at undgå, at der dannes »alvorlig overbelast­ning« i handelsbye­n Dover med forsinkels­er til følge.

Af aftaledoku­menter fremgår det ifølge BBC, at en »uforudset« situation med »ekstremt tidspres« har fået ministerie­t til at droppe at sende kontrakter­ne i offentligt udbud. Mediet erfarer dog, at der har foregået en privat forhandlin­gsproces blandt flere rederier.

Når parterne til enighed om en brexit-aftale, vil de tre selskaber ifølge BBC beholde en del af pengene fra kontrakter­ne.

Regeringen vil dog forsøge at saelge den ekstra kapacitet tilbage til markedet, skriver mediet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark