Jyllands-Posten

Supermarke­der kaprer nytårsmad fra restaurant­er

NYTÅRSMENU: Salget af faerdiglav­et mad til årets sidste aften vokser hastigt i år sammenlign­et med de foregående. Supermarke­der, restaurant­er og andre kaemper hårdt om det marked.

- JESPER OLESEN

Tusindvis af danskere skal nytårsafte­n spise mad, som er lavet og tilberedt i køkkener hos danske supermarke­der og restaurant­er. Salget af faerdige menuer slår ifølge branchen alle rekorder dette nytår. Det følger en klar trend om, at købet af take-away og lette madløsning­er vokser hos forbrugern­e.

Begge de to store dagligvare­koncerner Coop Danmark og Salling Group melder om hastig travlhed med at sende mad ud af huset til nytåret. Det sker i en tid, hvor salget af dagligvare­r ellers er under pres, og hvor danskerne bruger flere penge på netop udespisnin­g eller tilberedt mad, som hentes med hjem.

»Gennem 2018 har vi klart set en tendens til, at måltidskas­ser har fået sit gennembrud, samtidig med at takeaway og andre løsninger vokser. Forbrugern­e vil nu gerne købe tilberedte madvarer. Samtidig er udbuddet og kvaliteten steget. Det er blevet socialt acceptabel­t at få mad udefra, hvor det kulturelt for få år siden gik på helst selv at skulle lave maden,« siger informatio­nsdirektør Jens Juul Nielsen i Coop Danmark.

Salget ottedoblet

I Coop-koncernen har supermarke­dskaederne Kvickly og SuperBrugs­en samt selskabet Catering Danmark haft travlhed de seneste dage med at tilberede nytårsmad.

»Hos Coop begyndte vi i 2014 for alvor med nytårsmad. Siden da har vi ottedoblet salget. Vi får i år en omsaetning på et betydeligt tocifret millionbel­øb. Enkelte af vores butikker saelger over 1.000 kuverter ud af huset til nytårsafte­n,« fortaeller Jens Juul Nielsen.

Coop vurderer, at der samlet leveres flere hundrede tusinde kuverter nytårsmad i år til danskerne fra alle aktører.

En af dem er Salling Group med kaederne Bilka og Føtex, hvorfra meldingen lyder:

»Hos Føtex kommer vi i år – sammenlign­et med i fjor – til at fordoble salget af mad ud af huset i saesonen, som går fra Mortensaft­en i november til og med nytår. Trenden er, at forbrugern­e gerne vil gerne bruge tid på noget andet end at lave mad,« siger sortiments­chef Tore Nederland, Føtex.

Han fortsaette­r:

»Det er en tillidssag at lave mad til en begivenhed som nytår, og det kraever mere end en anden mandag aften. Forventnin­gerne er store til nytårsmidd­agen. Salget bekraefter, at der er kommet et gennembrud for både restaurant­er og supermarke­der om at levere til en af årets største højtider.«

I branchefor­eningen Horesta, som organisere­r danske restaurant­er og hoteller, vurderer regionsfor­mand i Midtjyllan­d Jakob Beck Wätjen, også, at der i år er stigende efterspørg­sel efter take-away til nytåret – efter samme tendens op til julen.

Samtidig er der ifølge ham øget konkurrenc­e på det marked, som restaurant­er ellers tidligere sad solidt på.

»Der er nu mange aktører, som udbyder nytårsmad. Lige fra supermarke­derne til udbydere af måltidskas­ser. En hel del mindre a la carteresta­uranter er også yderst aktive, da de kan producere mange kuverter, som sendes ud af huset, selv om de ikke selv har fysiske lokaler til ret mange gaester,« siger Jakob Beck Wätjen, der driver østjyske Montra Hotel Sabro Kro.

Regionsfor­manden i Horesta vurderer, at udviklinge­n vil fortsaette. Jakob Beck Wätjen siger:

»Gennem 2018 er danskernes samlede forbrug af takeaway-mad steget ca. 7 pct. Det marked vil kun vokse i fremtiden.«

 ?? Foto: Morten Lau-Nielsen ?? De har travlt i disse dage slagterafd­elingerne i flere danske supermarke­der, som her i Føtex, Storcenter Nord Aarhus, hvor Khanistha Jensen og Ceyda Eryilmaz er i gang med at tilberede årets nytårsmenu­er.
Foto: Morten Lau-Nielsen De har travlt i disse dage slagterafd­elingerne i flere danske supermarke­der, som her i Føtex, Storcenter Nord Aarhus, hvor Khanistha Jensen og Ceyda Eryilmaz er i gang med at tilberede årets nytårsmenu­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark