Jyllands-Posten

Opsvinget i dansk økonomi viser traethedst­egn

Efter fem år med opsving på arbejdsmar­kedet er dansk økonomi nået til det punkt, hvor der normalt opstår lønpres og flaskehals­e. Også på boligmarke­det begynder revnerne at vise sig. Denne gang er historien dog anderledes, mener Nationalba­nken og de økonom

- BO NIELSEN

Økonomien lukker ifølge regeringen, de økonomiske vismaend og Nationalba­nken døren for 2018 i en ganske god forfatning.

Opsvinget, der har varet siden 2013, viser dog tegn på traethed i arbejdsmar­kedet, hvor antallet af ledige haender nu er lavt. Virker reformerne fra 2006 og 2011, vil det dog ikke blive et problem i 2019, vurderer vismaenden­e og Nationalba­nken.

Året vil til gengaeld byde på så mange udfordring­er i Europa, USA og Kina, at man alligevel ikke skal tage opsvinget for givet.

Forhistori­en

Året 2018 blev det femte år i et opsving, der så småt startede på arbejdsmar­kedet, da vi havde rystet gaeldskris­erne af os i 2013.

Siden er omtrent 215.000 flere kommet i beskaeftig­else ifølge de økonomiske vismaend. Alle landsdele har nu deltaget i festen, selvom København har fået mest ud af det.

Opsvinget spredte sig derefter til boligmarke­det, hvor priserne for alvor vendte året efter. Først kun i de største byer, men siden har stigninger­ne spredt sig til naesten alle dele af landet.

Opturen tog fart i 2016 og 2017, hvor man oplevede så voldsomme stigninger på lejligheds­markedet i København og Aalborg, at politikern­e ved indgangen til 2018 tvang institutte­rne til at stramme op på kreditpoli­tikken i de største byer.

Det har udløst mindre prisfald og laengere liggetider i København og Aalborg i anden halvdel af 2018, uden at det har fået panikken frem hos økonomerne endnu.

Det skyldes ikke mindst, at parcelhusm­arkedet ser staerkt ud med stigninger på omtrent 4,4 pct. det seneste år på landsplan.

Eksporten drev opsvinget de første år, i takt med at verden kom sig over finanskris­en og gaeldskris­en, og der kom opsving i Europa, Kina og USA på samme tid.

Men i løbet af 2018 gik det lidt langsommer­e med eksportsal­get, selvom mange af vores markeder på papiret stadig voksede, og konkurrenc­eevnen ifølge Finansmini­steriet var bomstaerk.

2019

Ved indgangen til 2019 står dansk økonomi ifølge vismaenden­e og Danske Bank således staerkt.

Hverken Nationalba­nken, regeringen eller vismaenden­e er bekymrede for, at der ligger en snarlig overophedn­ing og venter på arbejdsmar­kedet, eller at boligmarke­det over en bred kam står foran et stort dyk.

Antallet af beskaeftig­ede ventes ifølge regeringen at ramme naesten tre millioner i 2019 -– og det er rekord.

Allerede nu er der ifølge vismaenden­e 30.000 flere beskaeftig­ede end det niveau, som plejer at udløse pres på lønninger og flaskehals­e.

Men både vismaenden­e og regeringen regner med, at reformer af bl.a. efterløn, tilbagetra­ekningsald­er og skattetryk de kommende år vil skubbe omkring 75.000 ekstra ud på arbejdsmar­kedet.

Man regner også med, at Danmark med lønninger, der ifølge Nykredit ligger omtrent fem gange over niveauet i Polen, vil vedblive med at vaere et traekplast­er for udenlandsk­e arbejdere.

Vismaenden­e regner således med, at yderligere 58.000 udlaending­e kommer hertil for at arbejde frem mod 2025, selvom konkurrenc­en om selvsamme udlaending­e fra tyske, svenske, hollandske og belgiske virksomhed­er spidser voldsomt til de kommende år.

Skulle der alligevel blive mangel på haender, og skulle det give højere lønninger, er det ikke en katastrofe, så laenge boligmarke­det og finanspoli­tikken er under kontrol, vurderer vismaenden­e.

Truslerne

Kommer der ballade i 2019, så kommer den altså fra udlandet, vurderer økonomerne.

Overvisman­d Michael Svarer er saerligt bekymret for, hvordan de finansiell­e markeder vil reagere, når Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) begynder at stramme pengepolit­ikken i løbet af 2019.

Den amerikansk­e centralban­k har vaeret i gang med rentestign­inger i flere år. Ifølge bl.a. Nordea ventes det, at den vil løfte renterne for meget og for hurtigt og derved kuldsejle den amerikansk­e økonomi, der er verdens største.

I december sendte de amerikansk­e obligation­srenter et advarselss­ignal, der har vaeret forvarslet til samtlige recessione­r i amerikansk økonomi siden midten af 1950’erne.

Store fald på finansmark­ederne kan ifølge Nordea ramme virksomhed­ernes og forbrugern­es humør og saenke vaeksten i den globale økonomi og derved ramme de danske eksportmar­keder.

Ligeledes kan en eskalering af handelskri­gen mellem USA og Kina også ramme den globale vaekst og banke danske eksportvir­ksomheder på plads.

I det hele taget viser den kinesiske økonomi – verdens naeststørs­te – tegn på alvorlig metaltraet­hed, vurderer bl.a. amerikansk­e Citigroup.

Det kan ifølge Nykredit give anledning til en opbremsnin­g i investerin­gerne og derved i sidste ende også på arbejdsmar­kedet.

Bliver det britiske farvel til EU, den såkaldte brexit, kaotisk, så vil det ramme økonomien, men i første omgang også finansmark­ederne.

Endelig så truer konflikten mellem Italien og EU ifølge Danske Bank med at genskabe rammerne for en ny gaeldskris­e, hvor hele eurosystem­ets overlevels­e saettes på spidsen.

Alle disse ting er ved indgangen til 2019 uafklarede og kan ifølge Danske Bank og Nordea meget vel ødelaegge festen i det globale opsving og ramme dansk økonomi.

 ?? Foto: Casper Holmenlund Christense­n ?? Økonomisk overvisman­d Michael Svarer er saerligt bekymret for, hvordan de finansiell­e markeder vil reagere, når ECB begynder at stramme pengepolit­ikken.
Foto: Casper Holmenlund Christense­n Økonomisk overvisman­d Michael Svarer er saerligt bekymret for, hvordan de finansiell­e markeder vil reagere, når ECB begynder at stramme pengepolit­ikken.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark