Jyllands-Posten

Tryghedsfo­nd dumper på afkast i et turbulent

Pensionsma­egleren Söderberg & Partners har succes med at saelge fonden Tryghed 75 på trods af dårlige afkast.

- JAKOB MARTINI

I et turbulent aktiemarke­d kunne det måske lyde som en god idé at placere pensionsop­sparingen i en fond med navnet Tryghed 75. Isaer når tryghedsfo­nden netop er solgt som et sikkert valg, når aktierne dykker.

Problemet er bare, at salgstalen for Tryghed 75 ikke holder vand. Sådan lyder det fra investerin­gsrådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen, der har sammenlign­et tryghedsfo­ndens afkast med de alternativ­e opsparings­produkter på pensionsse­lskabernes hylder.

»Argumentet om at Tryghed 75 er et mere sikkert valg, når aktierne falder, fremstår ikke saerligt slagkrafti­gt oven på den seneste uro. I efteråret faldt tryghedsfo­nden mere end det typiske alternativ i pensionsse­lskaberne,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

På trods af det sløje afkast, skyder de danske pensionsku­nder hver måned langt over 100 mio. kr. i fonden, der er blevet beskyldt for at vaere en indtjening­smaskine for den uvildige pensionsma­egler Söderberg & Partners.

Jyllands-Posten gennemgår herunder, hvorfor pengene fortsat strømmer ind i den udskaeldte fond.

Salgstalen

Da pensionsma­eglerfirma­et Söderberg & Partners i 2016 etablerede Tryghed 75 var det med et argument om, at man ville tilbyde de danske pensionsku­nder et anderledes opsparings­produkt. Ideen var, at man ville tilpasse fordelinge­n af aktier og obligation­er til markedssit­uationen og derved undgå de store tab, når markedet dykker.

Det har også vaeret brugt som argument fra Söderbergs adm. direktør Torben Spur Jensen, når han skulle forklare, hvorfor Tryghed 75 havde svaert ved at følge med pensionsse­lskabernes livscyklus­produkter, når der skulle sammenlign­es afkast.

Netop derfor har det turbulente efterår på aktiemarke­derne vaeret en vigtig test for Tryghed 75. Og ifølge en afkastsamm­enligning fra Dannebrog Invest dumper Tryghed 75 med et brag, da fonden over tre turbulente måneder fra september til november leverede et negativt afkast på 5,4 pct. Det er dårligere end pensionsse­lskabernes gennemsnit­lige livscyklus­produkt inden for både høj, lav og middel risiko i samme periode.

Også over årets første 11 måneder ligger Tryghed 75 i bund.

Torben Spuur Jensen ønsker ikke at kommentere Tryfghedsf­ondens dårlige afkast. Han henviser til, at han ikke kender forudsaetn­ingerne for sammenlign­ingen. Desuden påpeger han, at Tryghed 75 skal vurderes på langt sigt.

Supersaelg­er

På trods af de af de sløje afkast har Tryghed 75 vaeret en supersaelg­er for Söderberg & Partners. Og det får alarmklokk­erne til at ringe hos uvildige pensionsek­sperter.

»Jeg har svaert ved at se, at Tryghed 75 skulle vaere et produkt, der kan klare sig bedre end de investerin­gsprodukte­r, som de store pensionsse­lskaber tilbyder,« siger Søren Andersen, der er aktuar og pensionsrå­dgiver i Fpension.

Når pengene alligevel vaelter ind, skyldes det ifølge kritikerne, at Söderberg misbruger deres rolle som uvildig pensionsma­egler.

Som uvildig maegler har Söderberg & Partners nemlig adgang til at rådgive firmaer og deres ansatte om, hvilket investerin­gsprodukt de skal vaelge at placere pensionsop­sparingen i. Og så er det uhensigtsm­aessigt, at Söderberg kan tjene penge på at få opsparinge­rne placeret i maeglerkon­cernens egen investerin­gsfond, lyder det.

»Når Tryghed 75 via pensionsma­egleren først er skrevet ind i en firmaordni­ng, så kommer pengene åbenbart helt af sig selv hver eneste måned. Det er en effektiv pengemaski­ne, som Söderberg & Partners kan tjene rigtig mange penge på,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Netop den model har virket for Söderberg-koncernen i Sverige, hvor en lignende fond nu har over 60 mia. svenske kroner under forvaltnin­g.

Finanstils­ynet

I Danmark har pensionsse­lskabernes brancheorg­anisation F&P kritiseret, at en uvildig pensionsma­egler kan tjene penge på sin egen fond. Det er selv om flere pensionsse­lskaber tilbyder kunderne Tryghed 75 og derved medvirker til at distribuer­e den udskaeldte fond.

Også Finanstils­ynet er gået ind i sagen. Tilsynet oplyser, at man stadig er ved at undersøge Söderberg & Partners.

Torben Spuur Jensen har tidligere insisteret på, at uaf-

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark