Jyllands-Posten

Etiske investorer har udsigt til nyt screenet indeks

BØRS: Nasdaq venter i løbet af 2019 at tilbyde danske investorer et eliteindek­s screenet for ansvarligh­ed og baeredygti­ghed.

- LENE ANDERSEN

Nasdaq Copenhagen vil tage konsekvens­en af, at stadig flere pensionska­sser og investerin­gsforening­er skal investere med etiske hensyn. Derfor arbejdes der med en screenet udgave af eliteindek­set OMXC25. Her vil selskaber, der ikke rapportere­r om eller lever op til ESGhensyn, blive sorteret fra.

»Vi får stadig flere henvendels­er fra isaer pensionska­sser, som implemente­rer hensyn til baeredygti­ghed i deres investerin­ger. De har svaert ved at finde alle de oplysninge­r, de skal bruge. Derfor vil vi tilbyde dem en screenet udgave af C25 og formentlig også en screenet future på C25,« siger børschef Nikolaj Kosakewits­ch.

I Sverige har Nasdaq introducer­et en ESG-screenet udgave af indekset over de mest handlede aktier OMXS30 og en screenet future. ESG står for E – miljø, S – sociale forhold og G – governance.

Udbredes i Norden

»Det er blevet en stor succes. Derfor er det naturligt at udbrede det til de øvrige Nasdaq-børser,« siger Nikolaj Kosakewits­ch.

Et hurtigt gennemsyn viser, at den store snusfabrik­ant Swedish Match som den eneste er screenet ud i Sverige, fordi mere end 5 pct. af indtaegten stammer fra tobak.

Jesper Nørgaard, viceinvest­eringsdire­ktør i Sampension, pointerer, at han ikke kender Nasdaqs planer i detaljer.

»Det er nok primaert af vaerdi for retail-investorer og internatio­nale institutio­nelle investorer med et begraenset kendskab til danske aktier. Flere ESG-data er velkomne, men vi behandler allerede C25-aktier i samme ESG-proces som vores internatio­nale aktier, så vaerdien for os er nok begraenset,« siger Jesper Nørgaard.

Nasdaq har netop etableret et register, hvor investorer kan finde ESG-rapporteri­ng fra de børsnotere­de virksomhed­er. Man forsøger samtidig at skabe en faelles måde at rapportere om bl.a. udviklinge­n i CO2-udledning.

»Nogle af de mindre børsnotere­de virksomhed­er er meget usikre på, hvordan de bør rapportere om baeredygti­ghed,« forklarer kommunikat­ionschef Javier Lopez, Nasdaq Copenhagen.

Det nye ESG-register er rettet mod profession­elle investorer, men private kan ifølge Nasdaq bede deres bank om adgang.

I det nye screenet indeks vil virksomhed­er, der bla. producerer bomber og våben blive frasortere­t, det samme vil selskaber, der overtraede­r internatio­nale aftaler om forurening, menneskere­ttigheder mv.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark