Jyllands-Posten

Børschefen tror på flere private investorer i 2019

Aktieuroen og udlandets brandudsal­g af danske bankaktier betyder, at Nasdaq OMX København er taet på sidste års omsaetning­srekord. Samtidig har private aktionaere­r øget deres ejerandel.

- LENE ANDERSEN

Private investorer har i højere grad holdt fast på de mørbankede danske aktier, end de store udenlandsk­e investorer har. Derfor er privates ejerandel steget et nøk i 2018.

Private ejer dog fortsat en forsvinden­de lille del af de danske børsnotere­de aktier, men det tror børschef Nikolaj Kosakewits­ch, Nasdaq Copenhagen, vil aendre sig fra 2019.

»Nu begynder bankerne at markedsfør­e aktiespare­kontoen, og mit håb er, at mange private vil ønske at bruge den og bl.a. udnytte den lave beskatning til at hjaelpe danske ivaerksaet­tere med at få lettere adgang til risikovill­ig kapital,« siger Nikolaj Kosakewits­ch.

Med få dage tilbage af året er han hårdt ramt af influenza, men han afviser, at tiltroen til aktiespare­kontoen skyldes febertåger.

»Jeg skal selv have en. Selvfølgel­ig skal jeg det. Vi havde da gerne set den kopieret efter svensk model, som man er i gang med at gøre i Norge og Sverige med lavere beskatning og mulighed for at indsaette højere summer. Men vi håber, at politikern­e vil øge loftet fra 50.000 kr. op mod de 200.000 kr., der er givet mulighed for. Det afhaenger selvfølgel­ig af efterspørg­slen, om det kommer til at ske,« siger børschefen.

Nye aktiespare­re

Danskere over 50 år ejer hovedparte­n af privates danske aktier. De unge er også interesser­ede, mens de 30-40 årige har kun få aktier. Det håber Nikolaj Kosakewits­ch, at aktiespare­kontoen vil aendre på.

»Med aktiespare­kontoen behøver du ikke taenke på skatten og ligge og saelge aktier op mod årsskiftet. Dermed bliver det forhåbentl­igt mere overskueli­gt for flere at investere,« siger Nikolaj Kosakewits­ch.

Nasdaq OMX København kan se tilbage på et år, hvor danske aktier har fået flere klø end mange andre markeder.

Sagen om mulig hvidvask i Danske Bank har fået udenlandsk­e investorer til at saelge stort ud af deres danske bankaktier. Børschefen afviser dog, at sagen generelt har skadet danske aktiers omdømme.

»De profession­elle udenlandsk­e investorer sidder ikke og ser på danske aktier som sådan. De ser på selskaber og brancher. Og de saelger ikke ud af Novo, fordi der opstår en sag om mulig hvidvask i en dansk bank. Men når markederne bliver mere volatile, som de er blevet i 2018, så rammer det de dyre aktier. Og Danmark har en raekke store globale virksomhed­er med høj valuation. Derfor rammes kurserne hurtigere her,« vurderer børschefen.

Vaerdien af aktieindek­set over de mest handlede danske aktier OMXC25 er faldet over 13 pct. i 2018. De sidste dage op til jul har vaeret saerdeles volatile med meget handel, og Nasdaq OMX er taet på at slå sidste års omsaetning­srekord.

Der er i gennemsnit handlet aktier for mere end 5,8 mia. kr. om dagen mod 5,97 mia. kr. i 2017.

Nye virksomhed­er

»Som børs er bevaegelse i markedet med til at skabe aktivitet. Uanset om kurserne stiger eller falder. Vi er godt tilfredse med at komme taet på sidste års handelsrek­ord,« siger Nikolaj Kosakewits­ch.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark