Jyllands-Posten

Staerk tro på vaekst i Coloplast

MEDICO: Ledelsens staerke tro på fremtiden har smittet af på stemningen omkring Coloplast i markedet. Aktien kan blive til et tilflugtss­ted under urolige tider.

- PETER LUNDGREEN

Coloplast A/S er et bevis på, at det i 2018 virkelig gjorde en forskel, hvilke aktier man valgte at have i sin portefølje. Der er vindere og tabere hvert år, men med en kursstigni­ng på godt 20 pct. i løbet af året ender Coloplast i C25’s topfem, hvis man alene måler på kursaendri­nger.

Fundamente­t for den fornemme placering i årets aktietop blev lagt i andet kvartal af det forskudte regnskabså­r, hvor aktiemarke­det efterfølge­nde kvitterede med en kursstigni­ng på ca. 20 pct. i maj og juni.

Dengang var den ene positive opdatering, at patentudlø­bet for produktet Speedicath kun forventede­s at nedbringe indtjening­en med 50 mio. kr. pr. år i stedet for tidligere antaget 100 mio. kr. pr. år.

Den anden gode nyhed var indgåelsen af en stor kontrakt med Cleveland Clinic, der står for 5 pct. af alle operatione­r for stomi i USA.

Aftalen i USA bekraefter Coloplasts førende position inden for stomi-området, og sådanne aftaler understøtt­er naturligvi­s den organiske vaekst i virksomhed­en.

I det vanskelige børsmarked gennem de seneste seks måneder har Coloplast-aktien formået at holde fast i investorer­ne. Selskabet har gennem de seneste fem kvartaler tilkaempet sig en organisk vaekstmarg­inal på 8 pct., hvilket er en stigning fra de tidligere 7 pct.

Dette underbygge­r eventuelt den positive historie så meget, at man dermed har kunnet fastholde begejstrin­gen for aktien. Om det også har haft en grundlaegg­ende betydning for kursen, at nogle investorer allerede har skiftet i retning af defensive aktier, er en mulighed.

Kommunikat­ionen fra Coloplast vurderer jeg har bidraget til den positive stemning omkring aktien i det forløbne halvår. Kapitalmar­kedsdagen den 18. september signalered­e en staerk tro på fremtiden, dog forstået således, at man argumenter­er for, hvorledes den organiske vaekst kan fastholdes i årene frem.

Baseret på praesentat­ionerne fra virksomhed­en så satser man på yderligere vaekst i USA og emerging markets-lande. Coloplast vurderer selv at vaere verdens førende inden for områderne stomi og kontinensh­jaelpemidl­er, hvor markedsand­elene flyttes med en enkelt procent om året. Men jeg tillaegger det ekstra positiv vaerdi at vaere globalt ledende.

Vaekst er indregnet

Udfordring­en ved organisk vaekst er, at vaeksten stort set allerede er indregnet i aktiekurse­n, specielt hvis selskabet lever op til sine egne forventnin­ger, hvilket Coloplast meget prisvaerdi­gt gør.

Enhver profitabel virksomhed har naturligvi­s vaekstplan­er, hvor man, som naevnt, satser på USA og emerging markets-lande. Hos Coloplast er emerging markets lande som Kina, Sydkorea, Indien, Rusland, Saudi-Arabien, Israel, Sydafrika, Polen, Argentina samt yderligere et par lande.

Gennem de seneste år har Coloplasts indtjening vaeret påvirket af dollarkurs­ens udsving, så alene en større eksponerin­g i USA bidrager til en større fremtidig volatilite­t i indtjening­en, medmindre Coloplast begynder at kommuniker­e anderledes om den påtaenkte afsikring af valutakurs­risici.

De fleste lande i raekken af emerging markets-lande, hvor man ønsker at ekspandere, er de økonomier, hvor jeg forventer, man finder den største risiko for stigende udsving – i det mindste en periode frem. Det stiller

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark