Jyllands-Posten

Stenrig Novo-ejer kaster 1 mia. kr. efter nyt center

BIOTEK: Novo Nordisk Fonden har haft den store pengepung fremme og vil støtte det nye Nationale Genom Center, der skal skabe grundlag for bedre diagnostik og mere målrettet behandling af den enkelte patient.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N

Landets største pengetank, den stenrige Novo Nordisk Fonden, har godkendt at kaste 990 mio. kr. ind i etablering­en og driften af infrastruk­turen i det nye Nationale Genom Center.

»Novo Nordisk Fonden har valgt at støtte det Nationale Genom Center for at skabe mulighed for bedre og mere målrettede behandling­stilbud på en lang raekke sygdomsomr­åder til gavn for den enkelte patient,« siger Lars Rebien Sørensen, formand for Novo Nordisk Fonden.

På baggrund af en ansøgning fra sundheds- og aeldremini­ster Ellen Trane Nørby (V) har Novo Nordisk Fondens bestyrelse godkendt en rammebevil­ling på 990 mio. kr. over en periode på fire og et halvt år til etablering og drift af infrastruk­turen i Nationalt Genom Center. Heraf er 102 mio. kr. bevilget til at saette gang i etablering af centrets data- og computeren­hed straks i det nye år.

»Vi har en unik chance nu for at saette tempo på anvendelse­n af den nye viden om vores gener til at hjaelpe laeger med at bekaempe sygdomme og redde menneskeli­v,« siger Lars Rebien Sørensen.

Behandling ud fra genetik

Det Nationale Genom Center hører under Sundheds- og AEldremini­steriet som en selvstaend­ig organisati­on. Ambitionen er, at centret skal vaere omdrejning­spunkt for »(...) en visionaer og balanceret udvikling af genomisk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark