Jyllands-Posten

Mange foraeldre køber parcelhuse til børnene

Foraeldrek­øb er efterhånde­n udbredt til hele landet.

- LARS NIELSEN

Det er ikke kun ejerlejlig­heder, som foraeldre køber til deres børn. Ca. en tredjedel af alle foraeldrek­øb er nu parcelhuse, viser tal fra Økonomisk Oversigt.

35,4 pct. af alle foraeldrek­øb er således parcelhuse. Der blev foretaget ca. 5.000 foraeldrek­øb i 2016, som den økonomiske oversigt tager udgangspun­kt i.

»Traditione­lt set taenker vi på ejerlejlig­heder, når vi snakker foraeldrek­øb, og resultatet er dermed også noget af en overraskel­se set med vores øjne,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

Redegørels­en ser også naermere på, hvor stor en andel af handelsakt­iviteten foraeldrek­øb udgør på tvaers af landets kommuner.

»I sig selv er det ikke overrasken­de, at foraeldrek­øb udgør en betydelig andel af boligmarke­det i kommuner som København, Frederiksb­erg og Aarhus,« konstatere­r Christian Hilligsøe Heinig.

Her udgjorde foraeldrek­øb mellem 12,5 pct. og 14,7 pct. af handelsakt­iviteten i 2016. Det svarer til, at taet ved hver syvende handlede bolig i Københavns Kommune var et foraeldrek­øb.

Foraeldrek­øb landet over

Herefter følger Odense og Aalborg. Her var 7-8 pct. af alle handler foraeldrek­øb. Ellers viser tallene, at foraeldrek­øb også er paent udbredt i langt hovedparte­n af landet. I naesten halvdelen af landets kommuner udgjorde foraeldrek­øb minimum 3 pct. af aktivitete­n på boligmarke­det, og foraeldrek­øb fandt sted i 97 af landets 98 kommuner i 2016.

Kun på Laesø var der ingen foraeldrek­øb.

»Samlet set understreg­er tallene, at foraeldrek­øb er mere udbredt end tidligere troet – både i forhold til boligtyper og i forhold til den geografisk­e udbredelse,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Foraeldrek­øbet foretages primaert af folk i alderen omkring 50-60 år, og de har typisk en relativt høj indkomst.

Foraeldrek­øb er karakteris­eret som købet af en privat bolig, hvor mindst én af foraeldren­e til beboeren er ejer af boligen. Det er samtidig et krav, at foraeldren­e ikke selv bor i boligen, og at boligen er karakteris­eret som udlejet.

 ?? Foto: Henrik Kastenskov ?? Der er stor efterspørg­sel på ejerlejlig­heder, som er delevenlig­e for studerende.
Foto: Henrik Kastenskov Der er stor efterspørg­sel på ejerlejlig­heder, som er delevenlig­e for studerende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark