Jyllands-Posten

Karrieren som topembedsm­and sluttede brat efter ministerlø­gn

Anne Kristine Axelsson var på toppen i Justitsmin­isteriet, da det gik galt. Nu er hun tilbage på sporet som koncerndir­ektør i ATP.

- DORTE IPSEN BODDUM

Hvis Suzuki-Torben og Henrik Sass Larsen ikke får en klokke til at ringe, gør davaerende justitsmin­ister Morten Bødskov (S) og en nødløgn til Folketinge­t måske.

Anne Kristine Axelsson var som departemen­tschef i Justitsmin­isteriet i vaelten i forbindels­e med begge sager. Og sidstnaevn­te sag er staerkt medvirkend­e til, at hun i dag har titel af koncerndir­ektør i ATP frem for at bestride et af de tungeste job inden for det danske embedsmand­sapparat.

Måske virker det ufint at indlede et fødselsdag­sportraet ved at rippe op i fortiden. Men det kan naeppe vaere anderledes. Og det var omtrent den formulerin­g, Karen Haekkerup (S) anvendte, da hun som ny justitsmin­ister efter Morten Bødskovs exit indledte et tjenstligt forhør af sin departemen­tschef.

Skaden var sket

Anne Kristine Axelsson blev siden frikendt for sin rolle i sagen om nødløgnen.

Skaden var dog sket, og hun måtte rykke fra den prestigefy­ldte post i Justitsmin­isteriet til departemen­tschefstil­lingen i det langt mindre kirkeminis­terium.

Undervejs i forløbet havde hun vaeret suspendere­t. Og i denne periode kunne københavne­re uden midler til at føre retssager få hjaelp hos Københavns Retshjaelp af netop Anne Kristine Axelsson, der arbejdede som frivillig retshjaelp­er.

Hun er uddannet jurist fra Aarhus Universite­t og blev ansat som fuldmaegti­g i Justitsmin­isteriet i 1994. Her tog hun hele turen op til det øverste kontor – med en enkelt afstikker til en stilling som juridisk chef i Statsminis­teriet. Efter karrieren som embedsmand var endegyldig­t slut, blev Anne Kristine Axelsson i 2016 hentet til ATP som direktør, og ved en organisati­onsaendrin­g i

2018 blev hun koncerndir­ektør med ansvar for pension, sikring og Arbejdsmar­kedets Erhvervssi­kring (AES).

Får saerlig beskyttels­e

For at gøre historien med nødløgnen faerdig var det centrale i sagen, at Folketinge­ts retsudvalg planlagde et besøg på Christiani­a i februar 2012.

Der var dog et problem: Pia Kjaersgaar­d (DF) var medlem af retsudvalg­et og ville med. Hun var – og er – en af de personer i landet, som PET på grund af sikkerheds­trusler yder saerlig beskyttels­e.

Så én tur på Christiani­a for retsudvalg­et inklusive Pia Kjaersgaar­d ville ifølge PET blive frygteligt dyr.

Men i stedet for at slå dét Koncerndir­ektør, ATP. Cand.jur. fra Aarhus Universite­t.

Ansat i Justitsmin­isteriet i 1994. Har vaeret fuldmaegti­g, kontorchef, afdelingsc­hef og departemen­tschef i Justitsmin­isteriet.

Har derudover vaeret juridisk chef i Statsminis­teriet og departemen­tschef i Kirkeminis­teriet.

Sideløbend­e deltidsans­aettelse som politifuld­maegtig, medhjaelpe­r hos Statsadvok­aten og underviser på Københavns Universite­t. Desuden tre års ansaettels­e som dommerfuld­maegtig ved Retten i Roskilde.

Fungerende formand for Radio- og tv-naevnet.

Censor ved juridiske universite­tsuddannel­ser.

Gift og har tre børn.

fast, blev besøget med få dages varsel aflyst med begrundels­en, at davaerende politidire­ktør i Købehavn, Johan Reimann, ikke kunne deltage.

Denne nødløgn blev dog afsløret, og Morten Bødskov måtte gå som minister, mens Anne Kristine Axelsson kom i søgelyset for sin rolle. Som allerede naevnt endte et tjenstligt forhør med, at hun blev frikendt.

Så var der sagen fra 2011 med Suzuki-Torben og Sass Larsen.

Suzuki-Torben dukkede op i telefonsam­taler og smsbeskede­r, som PET havde opsnappet mellem Henrik Sass Larsen og uheldige bekendtska­ber fra Køge inden valget og regeringsd­annelsen.

Anne Kristine Axelsson og departemen­tschefkoll­egaen i Statsminis­teriet, Christian Kettel, indkaldte derfor Henrik Sass Larsen til møde midt under regeringsf­orhandling­erne mellem S, R og SF. Forbindels­en til rockeren Suzuki-Torben ville ifølge de to departemen­tschefer gøre det svaert for Henrik Sass Larsen at opnå sikkerheds­godkendels­e.

Det endte med, at Sass Larsen måtte meddele, at han alligevel ikke stod til rådighed for posten som finansmini­ster, som de fleste regnede med, at Helle Thorning-Schmidt som statsminis­ter ville tildele ham.

Vinterbadn­ing er sagen

Den sag er også fortid for Anne Kristine Axelsson, der er gift og har tre børn. Fritiden bruger hun gerne på vinterbadn­ing og sommerhuse­t i Nordjyllan­d.

Også i ATP har Anne Kristine Axelsson haft sit at slås med. I januar 2018 besluttede VLAK-regeringen, at ATP skulle flytte Lønmodtage­rnes Garantifon­d fra Hillerød til Frederiksh­avn.

Som øverste chef for garantifon­den måtte Anne Kristine Axelsson sande, at ikke én eneste af de 21 medarbejde­re ville med.

Det nye kontor i Frederiksh­avn måtte derfor begynde forfra. koncerndir­ektør, Søborg

 ?? ARKIVFOTO: PETER HOVE OLESEN ?? Anne Kristine Axelsson er direktør i ATP efter en laengere karriere som topembedsm­and.
ARKIVFOTO: PETER HOVE OLESEN Anne Kristine Axelsson er direktør i ATP efter en laengere karriere som topembedsm­and.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark