Jyllands-Posten

Hvis Caroline Wozniacki er dansker, er jeg konge af Skotland

ERHVERVSFO­LK, HOLD GODT ØJE: Skattebeta­ling og danskhed kan blive årets hotteste tema.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN

Hvis hjernen er begyndt at fungere igen efter boblebadet nytårsafte­n, er her en slags sudoku. Mest for erhvervsfo­lk, men andre må også gaette med. Opgaven går ud på at definere, hvornår man er dansker.

Sagen kort: Da Venstre-veteranen Bertel Haarder for en uges tid siden blev interviewe­t om moral og samfundssi­nd, sagde han, at han »ikke kunne drømme om« at indstille Caroline Wozniacki til prisen som Årets Dansker. Gerne som Årets Sportsnavn. Men ikke som Årets Dansker.

Bertel Haarders begrundels­e er, at Caroline Wozniacki ikke betaler skat i Danmark. De seneste 10 år har hun haft adresse i Monaco, hvor skatten er nul. Tennisinte­resserede vil derudover vide, at Caroline Wozniackis arbejdsspr­og er polsk – polsk er det sprog, hun taler med sin traener – og at hendes kommende aegtefaell­e er amerikansk.

Venstre-politikere­ns udtalelser fik straks erhvervsma­nden Lars Seier Christense­n op i det blå felt. Han kaldte det »ynkeligt« af Bertel Haarder at koble danskhed sammen med, om man betaler »tårnhøje skatter i Danmark«.

Som Lars Seier Christense­n opsummered­e sit synspunkt: »Det at vaere dansker har intet at gøre med, hvor man betaler sin skat.« Lars Seier Christense­n-interesser­ede vil vide, at han i otte år har haft adresse i Schweiz.

Så hvem er du enig med – Bertel Haarder eller Lars Seier Christense­n? Er Caroline Wozniacki dansk – og dansk nok til at kunne blive Årets Dansker ?

Jeg tør godt kalde spørgsmåle­t om definition­en på danskhed en kandidat til at blive 2019’s mest omdiskuter­ede tema. Dels venter en valgkamp forude, dels rumler ordentligh­eds-snakken fra sidste år stadig i baggrunden.

Set fra sidelinjen har Bertel Haarder fat i noget. Og det har Lars Seier Christense­n også. Man må give sidstnaevn­te ret i, at der ryger nogen stykker, hvis skattebeta­ling i Danmark er et krav for at kunne kalde sig dansk. Dronning Margrethe, for eksempel. Kongefamil­ien betaler som bekendt ikke skat. Laeg de dansksinde­de i Sydslesvig oveni, og top op med de cirka 180.000 personer, der har dansk pas og fødselsatt­est, men bor i udlandet.

Men Bertel Haarders argumentat­ion kan ikke fejes af banen. Det er ikke minder om gule kornmarker og hvide skumtoppe på Vesterhave­t, der betaler for folkeskole­rne, sygehusene og plejehjemm­ene. Det er penge. Skatter.

Hvis man ganske bevidst flytter sine indtaegter og sin formue langt vaek fra den store, danske faelleskas­se, traeffer man et valg. Man ophører med at betale kontingent.

Kan man vaere en del af et faellesska­b, som man bevidst er ophørt med at betale kontingent til? Det bliver lidt svaert.

Hvis man bevidst holder op med at betale kontingent til en tennisklub, bliver der ballade, hvis man fortsaette­r med at spille på bane fire hver lørdag morgen. Og møder man også op til klubbens sommerfest og dunker formanden i ryggen, spørger han helt sikkert, hvad meningen er. Og så er det ikke noget saerligt overbevise­nde svar, at man føler sig som en del af klubben.

Det er her, at Lars Seier Christense­ns argumentat­ion slår revner.

Der er forskel på, at sidde med sine rare penge i Schweiz eller Monaco og føle sig dansk – og at vaere dansk på den kontingent­betalende måde. Det er den sidste slags danskere, der holder folkeskole­rne, sygehusene og plejehjemm­ene kørende. Gennem røvkedelig skattebeta­ling.

Caroline Wozniacki har gjort utroligt meget for dansk tennis, ligesom Lars Seier Christense­n meget prisvaerdi­gt har bygget en bank op og skabt arbejdspla­dser. Begge dele fortjener stor anerkendel­se og respekt. Det gør det bevidste ophør med kontingent­betaling til den store, danske faelleskas­se ikke.

 ?? Foto: AP/Vincent Thian ?? Ifølge Venstre-politiker Bertel Haarder skal Caroline Wozniacki ikke indstilles til prisen som Årets Dansker, fordi hun ikke betaler skat i Danmark.
Foto: AP/Vincent Thian Ifølge Venstre-politiker Bertel Haarder skal Caroline Wozniacki ikke indstilles til prisen som Årets Dansker, fordi hun ikke betaler skat i Danmark.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark