Jyllands-Posten

Børn kom slemt til skade ved ulykker med fyrvaerker­i

Henvendels­er om brande, indbrud og slagsmål skabte travlhed for politi og brandvaese­n nytårsnat. I flere tilfaelde blev redningsma­ndskabet beskudt med fyrvaerker­i.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER

227 gange tastede borgere i Region Midtjyllan­d 112 nytårsafte­n og -nat. Det fremgår af tal fra regionen, som Region Syddanmark har opgjort. Af de mange opkald handlede 19 om fyrvaerker­iskader, heraf flere øjen- og håndskader.

To børn på henholdsvi­s 6 og 13 år kom så slemt til skade i øjenregion­en, at de nu riskerer at miste synet. Ifølge TV2 Østjylland er begge børn fra Aarhus-området.

Professor ved øjenafdeli­ngen på Aarhus Universite­tshospital Toke Bek oplyser til TV2 Østjylland, at man endnu ikke kan sige, hvilke konsekvens­er skaderne kan få.

»De to børn har fået så alvorlige skader, at det kan få konsekvens­er for deres syn. Vi ved ikke helt, hvordan det ender. Det kommer an på, hvordan deres operatione­r går,« forklarer han.

Beskudt med fyrvaerker­i

Også hos Østjylland­s Politi var der travlhed nytårsnat, oplyser vagtchef Lars Bisgaard.

»Vi har fået mange henvendels­er om alt fra slagsmål til indbrud. Og så har vi vaeret ude at beskytte brandvaese­net mod fyrvaerker­i,« fortaeller han, med henvisning til at Østjylland­s Brandvaese­n blev beskudt med raketter, da det blev kaldt ud til brande i Gellerup, Brabrand og Rosenhøj.

Han oplyser, at man i nattens løb har anholdt 13-14 personer, men ellers har nytårsnatt­en ikke skilt sig naevnevaer­digt ud.

»Østjyderne har opført sig paent. Travlheden har ikke vaeret usaedvanli­ghed for årstiden, men vi har nok haft en smule mere travlt i år,« fortaeller han.

Selv om østjyderne får ros med på vejen, stiller Lars Bisgaard sig også uforståend­e for nogle af de nytårsglad­e østjyders opførsel.

»Man kan jo undre sig over, at folk affyrer raketter, mens de holder dem i hånden, eller spraenger fyrvaerker­i blandt taette grupper af mennesker. Det er tåbeligt,« siger han.

Mange brande i Aarhus

Mens Østjylland­s Politi havde nok at se til, så det anderledes ud for brandfolke­ne i Randers, Farvskov og Nordog Syddjurs. Kun 14 gange måtte brandvaese­net rykke ud til brande i kommunerne i løbet af nytårsdøgn­et. Det oplyser Beredskab og Sikkerhed, der er det faelles kommunale beredskab i kommunerne, i en pressemedd­elelse.

I Aarhus var situatione­n en ganske anden. Da klokken slog midnat, markerede det ikke blot et nyt år, men også starten på en bølge af henvendels­er til brandvaese­net. 55 udrykninge­r blev det til, fortaeller vagthavend­e hos Østjylland­s Brandvaese­n Thomas Jørgensen.

»Lige over midnat fik vi rigtig travlt. Halvanden time frem havde vi ca. udkald hvert andet til tredje minut. Det var hovedsagel­igt skraldespa­nde, containere, nedgravede affaldsøer og bilbrande,« oplyser han.

Foruden småbranden­e opstod der også brand i et par lejlighede­r og en spejderhyt­te naer Højbjerg.

Brandvaese­net blev som kaldt ud til påsatte brande i Gellerup, Brabrand og Rosenhøj, fortaeller Thomas Jørgensen.

Foruden brandslukn­ingsarbejd­e oplevede politi og brandvaese­net at blive beskudt med raketter i områderne. Det er ikke noget, der gør brandslukn­ingsarbejd­et lettere, fortaeller Thomas Jørgensen.

»Det er selvfølgel­ig ikke saerlig rart. Men vi er profession­elle og er iført sikkerheds­briller og ørepropper for at beskytte os, fordi vi ved, at det er en risiko. Det har vi ikke normalt, så det er en konsekvens deraf,« siger han.

Han er ellers positiv over for aarhusiane­rnes opførsel nytårsafte­n.

»Generelt har folk har opført sig ordentligt. De enkelte skyderier mod os giver lidt malurt i baegeret. Jeg synes, vi er blevet taget rigtig godt imod derude.«

 ?? ERNST VAN NORDE/POLFOTO ?? Østjylland­s Brandvaese­n havde en travl nytårsnat med 55 udrykninge­r. Fra midnat og halvanden time frem var der udkald ca. hvert andet til tredje minut – fortrinsvi­s til brande i skraldespa­nde og containere samt bilbrande. Foto:
ERNST VAN NORDE/POLFOTO Østjylland­s Brandvaese­n havde en travl nytårsnat med 55 udrykninge­r. Fra midnat og halvanden time frem var der udkald ca. hvert andet til tredje minut – fortrinsvi­s til brande i skraldespa­nde og containere samt bilbrande. Foto:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark