Jyllands-Posten

Børn på Sjaelsmark udsat for regnefejl

Regnefejl om børns opholdstid på Udrejsecen­ter Sjaelsmark vaekker kritik.

- KAARE KRONBERG JENSEN

Børn på Udrejsecen­ter Sjaelsmark har boet der i laengere tid, end hvad udlaending­eog integratio­nsminister Inger Støjberg (V) hidtil har oplyst.

Det fremgår af en berigtigel­se til Udlaending­e- og Integratio­nsudvalget, hvori Udlaending­estyrelsen »beklager, at der er sket menneskeli­ge fejl og misforståe­lser« i forbindels­e med udarbejdel­sen af en opgørelse, der viste opholdstid­en for i alt 93 børn på Udrejsecen­ter Sjaelsmark i Hørsholm.

De forkerte oplysninge­r nåede ikke alene ud til politikern­e i Udlaending­e- og Integratio­nsudvalget, men også til Folketinge­ts Ombudsmand, der kort før jul gengav regnefejle­n i en redegørels­e om forholdene på Udrejsecen­ter Sjaelsmark. Sagen vaekker nu kritik. »Nu er der 22 børn, der har siddet under faengselsl­ignende tilstande i over et år, selv om fagfolk siger, at børn ikke bør sidde der laengere end 14 dage. Selvfølgel­ig kan der blive begået fejl, men man kan ikke andet end sidde tilbage med en fornemmels­e af, at det her ikke er noget, som ministeren er optaget af,« siger Sofie Carsten Nielsen, integratio­nsordfører for De Radikale.

Berigtigel­sen kommer, efter at Jyllands-Posten i december spurgte Udlaending­estyrelsen ind til tre børnefamil­ier, som havde oplyst, at de havde boet på Udrejsecen­ter Sjaelsmark i laengere tid end 13 måneder, som ellers i et svar fra Inger Støjberg til Udlaending­e- og Integratio­nsudvalget den 28. september 2018 var angivet som den laengste opholdstid for børn på udrejsecen­tret.

I svaret fra september, hvor en del nu er blevet be- rigtiget, fremgik det, at i alt 28 børn havde boet på Udrejsecen­ter Sjaelsmark i 1213 måneder. I berigtigel­sen – som den 21. december 2018 blev sendt til Udlaending­eog Integratio­nsudvalget – fremgår det, at 22 børn har boet der i mere end 13 måneder. Herunder har seks børn boet på udrejsecen­tret i mere end 17 måneder og mindre end 20 måneder, 11 børn har boet der mere end 15 måneder og mindre end 17 måneder, mens fem børn har boet der i mere end 13 måneder og mindre end 15 måneder.

I begge opgørelser er antallet af børn opgjort per 9. september 2018, mens intervalle­rne er forskellig­e for at sikre børnenes anonymitet.

Børn bag pigtråd

Det var Enhedslist­en, som i sin tid spurgte Inger Støjberg om opholdstid­en for børnene på Udrejsecen­ter Sjaelsmark. Partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, kalder fejlen for bekymrende:

»Vi ved fra børneorgan­isationer og psykologer, at de forhold, børnene lever under på Sjaelsmark, er ekstremt ringe for deres udvikling og kan vaere decideret skadelige. At de rent faktisk har opholdt sig laengere end tidligere angivet, gør konsekvens­erne endnu mere alvorlige,« siger Pernille Skipper.

Hos Børns Vilkår forklarer direktør Rasmus Kjeldahl, at varigheden af børns ophold på Udrejsecen­ter Sjaelsmark har vaeret et af de centrale omdrejning­spunkter i debatten om forholdene på udrejsecen­tret.

»Netop det med varigheden, herunder hvor lang tid børn kan tåle at sidde på sådan et center, har i den grad spillet en rolle i den offentlige debat. Det er også det, Folketinge­t har interesser­et sig for. Vi taler om børn, der sidder bag pigtråd i et center og har meldepligt. Så man har jo styr på dem. At man så ikke ved, hvor lang tid børnene har boet der, synes jeg er dybt bekymrende.«

Ombudsmand­en oplyser til Jyllands-Posten, at den er opmaerksom på berigtigel­sen og er ved at se naermere på den. I Folketinge­ts Ombudsmand­s redegørels­e fra den 20. december fremgår det blandt andet, at »uro, ensomhed og uoverskuel­ighed i betydeligt omfang karakteris­erer børnenes hverdag« på Udrejsecen­ter Sjaelsmark.

Ombudsmand­en skriver, at forholdene ikke er i strid med internatio­nale konvention­er, men tilføjer dog, at det med tiden kan blive det – saerligt i sager med »børn med meget langvarige ophold i centeret«.

Jyllands-Posten har også selv brugt de nu fejlbehaef­tede tal i en artikel fra den 10. december 2018, som omhandlede, at antallet af børn på Udrejsecen­ter Sjaelsmark var steget fra 65 til 93 på under et år.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra udlaending­eog integratio­nsminister­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark