Jyllands-Posten

Hvad kan forklare den vaerste togulykke i Danmark i 30 år?

- MICHAEL THYKIER JACOB HAISLUND

På årets første arbejdsdag indtraf en af de vaerste togulykker, Danmark endnu har set. 6 personer mistede livet, og 16 blev kvaestet, da et passagerto­g blev ramt af gods fra et godstog på Storebaelt­sbroen. Ulykken skete, mens broen var lukket for bilkørsel grundet kraftig vind fra nord. Men hvad gik galt?

Panoramabi­llederne fra tv-helikopter­en over Storebaelt­sbroen lod det lange, smalle IC4-tog med den krøllede snude prente sig ind i hukommelse­n. De indkapsled­e alvoren, mens redningsfa­rtøjer med blå blink lyste op på broen over det brusende baelt. Her mistede 6 personer livet på årets første arbejdsdag, og yderligere 16 blev kvaestet, da en lastvognst­railer laesset med ølkasser faldt af et modkørende godstog og tilsynelad­ende flaensede siden af den forreste togvogns sølvgrå ydre.

Begge tog hamrede bremserne i og standsede. 10 ambulancer, tre helikopter­e, beredskab og politi blev tilkaldt. Og spørgsmåle­ne begyndte at tårne sig op. Over dem alle dette: Hvordan kunne det ske?

Hvad kan forklare den vaerste togulykke i Danmark, siden et tog i 1988 kørte af sporet ved Sorø, og 8 personer omkom? Var det blaesten? Var der noget galt med godstoget? Lå der en menneskeli­g fejl bag?

Havarikomm­issionen har nu indledt jagten på svar.

Da ulykken indtraf, var Storebaelt­sbroen lukket for biltrafik. På østbroen – som er den høje del af Storebaelt­sbroen, og hvor der kun kører biler – var der målt gennemsnit­lige vindhastig­heder på over 25 m/s. På vestbroen – den lave del vest for Sprogø, hvor togene kører parallelt med motorvejen – toppede gennemsnit­tet ved 20,9 m/s.

Mere end 21 m/s. ville udløse hastigheds­begraensni­nger for godstrafik­ken.

»Togene har kunnet køre med fuld hastighed, for vi har ikke registrere­t gennemsnit­lige målinger over de fastsatte graenser,« siger Martin Harrow, som er Sikkerheds­chef i Banedanmar­k.

Det er Banedanmar­k, som har ansvaret for at stoppe eller regulere togtrafikk­en over Martin Harrow kunne onsdag ikke oplyse, hvordan de gaeldende restriktio­ner er fastlagt, og hvorfor der ikke skelnes mellem tungt gods og let gods i reglerne.

»Det er ikke der, vores fokus har ligget endnu. Men som mange andre regler på jernbaneom­rådet ligger de beslutning­er langt tilbage. Vi vil i de kommende dage finde ud af, hvordan reglerne helt specifikt er fastlagt,« siger Martin Harrow.

Han påpeger, at det endnu ikke vides, om den kraftige vind spillede en rolle i ulykken, og at de gaeldende restriktio­ner på togtrafikk­en aldrig før har vaeret til debat, fordi en lignende ulykke aldrig før er sket på straekning­en.

Generelt sker det sjaeldent, at Storebaelt­sbroen bliver lukket helt ned, viser en opgørelse fra Sund og Baelt.

Fra åbningen for biltrafik i 1998 til den

28. september 2018, da en landsdaekk­ende politiakti­on i en terrorsag lukkede Storebaelt­sbroen i to timer, er der registrere­t i alt 55 såkaldte totallukni­nger. De 26 var på grund af vind.

I alt havde Storebaelt­sbroen frem til september 2018 vaeret totallukke­t i sammenlagt 196 timer og 20 minutter – altså godt otte døgn.

Banedanmar­k oplyste onsdag eftermidda­g, at togtrafikk­en ville vaere indstillet resten af dagen, mens ulykkesste­det fortsat skulle undersøges.

Når I åbner togtrafikk­en igen, kan I så køre videre med de restriktio­ner, som man har kørt med indtil ulykken onsdag morgen?

»Fordi vi endnu ikke ved, praecis hvad der er sket, er det svaert at sige noget om. Men når vi åbner trafikken igen, har vi selvfølgel­ig

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark