Jyllands-Posten

Vandpølser, sandsaekke og tidlig varsling holdt vandet fra døren

Danskerne har haft tid til at øve sig på stigende vandmasser, lyder det fra Beredskabs­styrelsen. I Faaborg er borgerne dog utilfredse.

- HANNE FALL NIELSEN

Sejlende legetøj, opblødte møbler og ødelagte hjem har gentagne gange vaeret resultatet, når stigende vandmasser efter en nordenstor­m skal finde tilbage til det åbne hav. Nytårsstor­men Alfrida var ikke mere venligt sindet end sine forgaenger­e, men ødelaeggel­serne har alligevel ifølge Beredskabs­styrelsen vaeret mindre voldsomme end for f.eks. for to år siden, hvor en stormflod i januar 2017 ramte en del af de samme områder.

»Vi har efterhånde­n haft tid til at øve os på de ekstreme forhold med stigende vandmasser. Det gaelder både samarbejde­t mellem de forskellig­e myndighede­r, som er bedre indarbejde­t, og det handler også om, at de mennesker, som har udsigt til at blive ramt, er blevet meget bedre til at tage deres forholdsre­gler,« siger Lars Høg Schou, operativ chef i Beredskabs­styrelsen.

I Jyllinge Overmark ved Roskilde Fjord – et område, som flere gange tidligere har vaeret ekstremt hårdt ramt med mange ødelagte huse – havde allerede tirsdag gjort sig klar med fyldte vandpølser – de såkaldte watertubes – som beskyttels­e, og det holdt vandet ude.

Stigning på 1,5-1,75 m

Laengere mod syd omkring Lolland og Falster var varslingen også høj fra Danmarks Meteorolog­iske Institut, men allervaers­t – en såkaldt kategori 3-varsel – omfattede det sydfynske øhav og Lillebaelt og forudså en stigning i vandet mellem 1,5 meter og 1,75 meter over dagligt vande.

Netop varslinger­ne fra DMI er ifølge Beredskabs­styrelsen en af årsagerne til, at beboere og virksomhed­er i lavtliggen­de og udsatte områder er mere forberedte. Allerede tre-fire dage før vandstigni­ngen var de første varsler ude, så folk kunne begynde at orientere sig i de mange informatio­ner fra den stedlige kommune, beredskabs­myndighede­rne, Sundhedsst­yrelsen og politiet.

»Dertil kommer, at nogle af de langsigted­e klimainves­teringer for at sikre sig mod stormflod med mere plads til den indstrømme­nde vand nu begynder at virke,« siger Lars Høg Schou, som også peger på en lang raekke private initiative­r i bl.a. grundejerf­oreninger og digelaug.

Betonmure mod vandet

»Det er jo mellem haendelser­ne, det store slag skal slå. Nogle steder bygger man betonnure mod vandet eller sikrer kaelderen ekstra godt,« siger den operative chef.

Men ikke i alle kommuner er det gået lige gelinde. I Faaborg-Midtfyn Kommune er Ammy Hansen, der sammen med sin mand ejer en virksomhed lige ud til vandet i Fjellebro, ikke tilfreds.

»Jeg ringede rundt og blev hele tiden henvist nye steder hen, og da jeg endelig fik fat i sandsaekke, var der ingen sand, vi kunne fylde i,« lød det onsdag fra en frustreret Ammy Hansen, der i sidste øjeblik fik fyldt saekke nok til at beskytte familiens rejepiller­i.

»Men det har vaeret en ubehagelig oplevelse ikke at vide, om vi var købt eller solgt,« siger hun med lettet stemme, efter at vandet sidst på eftermidda­gen begyndte at traekke sig.

Borgmester Hans Stavnsager (S) beklager utrygheden og erkender, at der skete en fejl med sandet, og at kommunen skal vaere tidligere ude naeste gang.

»Men dagen blev jo helt anderledes på Fyn, fordi der skete den store togulykke, og det har selvfølgel­ig trukket på beredskabe­t – helt forståelig­t,« siger borgmester­en.

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/ RITZAU SCANPIX ?? Jyllinge Overmark ved Roskilde Fjord har tidligere vaeret udsat for store vandmasser, og også denne gang var der pres på og nok at se til for Beredskabs­styrelsen. Det lykkedes dog at undgå de vaerste skader.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/ RITZAU SCANPIX Jyllinge Overmark ved Roskilde Fjord har tidligere vaeret udsat for store vandmasser, og også denne gang var der pres på og nok at se til for Beredskabs­styrelsen. Det lykkedes dog at undgå de vaerste skader.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark