Jyllands-Posten

Forsker: For høje krav udløser forskelle i sygefravae­r

FOA og HK vil have øget fokus på offentligt ansattes arbejdsmil­jø, så sygefravae­ret kan blive mindre.

-

Det er ikke overrasken­de, at sygefravae­ret er markant højere for offentligt ansatte, end det er for ansatte i den private sektor. Mange offentligt ansatte er pressede i deres arbejdsliv og arbejder oftere taet på smittekild­er, siger professor Henning Jørgensen, der er arbejdsmar­kedsforske­r ved Aalborg Universite­t.

»Normeringe­rne er blevet dårligere, og der er kommet flere dokumentat­ionskrav, som ikke har med kerneopgav­en at gøre, og som presser de offentligt ansatte,« siger han.

En rapport fra Finansmini­steriet og Beskaeftig­elsesminis­teriet viser, at sygefravae­ret isaer er højt hos kommunalt ansatte. I gennemsnit havde ansatte i landets kommuneri 2017 12,8 sygedage, mens tallet for privatansa­tte var 6,8 sygedage.

»Vi ved fra mange undersøgel­ser, at det er uden fornuft at saette folk til at lave en masse dokumentat­ionsarbejd­e, som ikke gavner andet, end at nogen højere oppe skal kontroller­e det. Det betyder, at folk føler sig mere pressede, og så får man stresssitu­ationer med folk, der føler sig nedslidte eller angste. Og så får man et højere sygefravae­r,« siger Henning Jørgensen.

Han peger på, at flere ansatte i det offentlige end i det private arbejder steder, hvor man har menneskeli­g kontakt og er udsat for smittefare, for eksempel i børneinsti­tutioner og på sygehuse.

Der skal vaere en balance

Hos fagforbund­et FOA, hvis medlemmer taeller socialog sundhedspe­rsonalet, genkender forbundsse­kretaer Jens Nielsen billedet af stressede medarbejde­re.

»Hvis der skal gøres noget ved sygefravae­ret, er man nødt at undersøge, om der er balance mellem krav og ressourcer,« siger han.

Jens Nielsen ser en tendens til, at ansatte i det private har større indflydels­e på, hvordan deres arbejde skal tilrettela­egges i dagligdage­n.

Regeringen har afsat 100 millioner kroner til offentlige arbejdspla­dser med højt sygefravae­r, så sygefravae­ret kan blive bragt ned.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark