Jyllands-Posten

Mur skiller Trump og Kongressen

Dele af den amerikansk­e stat har vaeret lukket i 11 dage, mens Det Hvide Hus og Demokrater­ne slås om finansieri­ngen af en graensemur.

- POUL FUNDER LARSEN

Den store zoologiske have i Washington, en af byens populaere, gratis forlystels­er, var lukket onsdag som en følge af den fortsatte konflikt om det amerikansk­e statsbudge­t.

Til gengaeld kunne man iagttage blottede klør og truende hyl i byens politiske jungle, hvor både lovgivere og repraesent­anter for praesident Donald Trumps administra­tion kastede sig ud i skarp polemik om ansvaret for miseren.

Det sker på et tidspunkt, hvor dele af den amerikansk­e stat har vaeret lukket i 11 dage, og der kun er meget spaede tegn på en opblødning af fronterne.

Omkring en fjerdedel af det amerikansk­e statsappar­at er omfattet af striden, og ca. 420.000 statsansat­te arbejder i øjeblikket uden løn. Yderligere 380.000 medarbejde­re er sendt på tvungen orlov.

Fridagene omkring jul og nytår, hvor mange offentlige kontorer i forvejen var lukket, har i nogen grad daempet effekterne af konflikten.

Men denne uge er det hverdag igen, og det vrimler frem med mediehisto­rier om lukkede kulturinst­itutioner, offentlige kontorer, der kører med nødbemandi­ng, og ansatte, der ikke kan betale deres regninger.

Det springende punkt i forhandlin­gerne er finansieri­ngen af den graensemur mod Mexico, som Donald Trump gjorde til et omdrejning­spunkt for sin valgkamp i 2016.

Dengang lovede han, at Mexico ville betale for muren. Det ligger det imidlertid noget tungt med, og derfor er finansieri­ngen af bygningsva­erket blevet en varm kartoffel i budgetforh­andlingern­e.

Donald Trump vil i udgangspun­ktet have over 5 mia. dollars (33 mia. kr.) til at få gang i byggeriet af muren, der ifølge tv-stationen Fox News er op til 30 fod (ca. ni meter) høj og tilsvarend­e bred. Demokrater­ne har tilbudt 1,3 mia. dollars (9 mia. kr.) til styrkelse af graensesik­kerheden.

Den samlede pris på graensemur­en langs dele af den godt 3.100 km lange graense lyder ifølge nyhedsbure­auet Reuters på anslået 23 mia. dollars (150 mia. kr.)

I december understreg­ede Donald Trump for rullende tv-kameraer, at han var klar til at tage ansvaret for en laengereva­rende lukning af det offentlige USA, hvis det var nødvendigt for at sikre bygningen af muren.

Han ville »vaere stolt af at lukke statsappar­atet ned for graensesik­kerhed«, sagde Donald Trump ved den lejlighed.

Et kompromis, der ville have sikret staten finansieri­ng frem til februar, blev også torpederet af praesident­en.

Det er disse standpunkt­er, som Demokrater­ne nu forsøger at holde Donald Trump fast på.

»Vi er ikke villige til at betale en løsesum på 5 mia. dollars for en middelalde­rlig graensemur,« lød det fra Hakeem Jeffries, et af partiets yngre håb, i bemaerknin­ger til tv-kanalen CNN.

Demokratis­k manøvrerum

Onsdag var udsigten til en løsning på problemet ganske tåget.

Ifølge flere amerikansk­e medier har Det Hvide Hus ind til videre vist mere kompromisv­ilje end modpartern­e i Kongressen.

I forhandlin­ger med Demokrater­ne har Trumps folk angiveligt firet på de økonomiske krav, og onsdag aften dansk tid havde praesident­en indkaldt lederne af de to partier i Repraesent­anternes Hus og Senatet til møde.

»Det er et beskedent skridt i den rigtige retning,« lød det fra Hakeem Jeffries.

Men det er Demokrater­ne, som har vinden i ryggen i konfrontat­ionen med praesident­en, der på grund af striden måtte aflyse sin ferie i Florida og har holdt både jul og nytår i Det Hvide Hus.

Ifølge en opinionsmå­ling fra Reuters/Ipsos foretaget omkring jul mener 47 pct. af de adspurgte, at praesident Trump baerer ansvaret for lukningen, mens 33 pct. peger på Demokrater­ne.

Opposition­spartiet overtager torsdag Repraesent­anternes Hus, hvor det nu kontroller­er 235 af 435 saeder, og det giver Demokrater­ne øget politisk manøvrerum.

Med mindre der indgås et kompromis inden da, ventes Demokrater­ne at vedtage et forslag, som vil genåbne hovedparte­n af statens funktioner, men ikke rummer penge til praesident Trumps mur.

Et sådant forslag klarer dog naeppe skaerene i Senatet, som er kontroller­et af Republikan­erne.

Dermed kan konflikten traekke ud i en laengere periode, mens parterne diskuterer, hvordan man bedst sikrer den amerikansk­e sydgraense, og søger at placere ansvaret for sammenbrud­det hos modparten.

Politisk drilleri

Fra republikan­sk side mener man, at den aktuelle konflikt grundlaegg­ende set er et forsøg fra Demokrater­nes side på at drille Trump.

»Det, de virkelig ønsker, er at score nogle point mod praesident­en,« sagde Dan Crenshaw, et nyvalgt republikan­sk medlem af Kongressen til tv-stationen Fox News.

Den hidtil laengste lukning af den amerikansk­e stat strakte sig over godt tre uger henover årsskiftet 1995-96. Dengang stod den demokratis­ke praesident Bill Clinton og lederen af det republikan­ske flertal i Repraesent­anternes Hus Newt Gingrich meget skarpt over for hinanden.

I 2013 var der også en omfattende lukning, der varede 16 dage.

Konflikten­s varighed vil i høj grad afhaenge af, hvor store konsekvens­er den får for den almindelig­e amerikaner, og indtil videre er følgerne begraensed­e både for folk og fae.

»Alle dyrene i zoo vil fortsat blive fodret og passet,« lovede The National Zoo på sin hjemmeside.

Men før eller siden må parterne indgå et forlig, og her kommer Trump ikke uden om at gøre vaesentlig­e indrømmels­er, vurderer dagbladet Wall Street Journal på lederplads: »Som tingene står, befinder Trump sig nede i en slugt, han selv har skabt.«

En vej fremad for praesident­en kunne vaere en bredere reform på indvandrin­gsområdet, hvor Demokrater­ne får tilbudt lempelser af forholdene for børn af illegale indvandrer­e mod at bevillige penge til graensemur­en, vurderer avisen.

 ?? FOTO: TASOS KATOPODIS /AFP ?? Lukningen af den zoologiske have og talrige museer i Washington er blandt de mest synlige tegn på konflikten om finansieri­ng af den amerikansk­e stat.
FOTO: TASOS KATOPODIS /AFP Lukningen af den zoologiske have og talrige museer i Washington er blandt de mest synlige tegn på konflikten om finansieri­ng af den amerikansk­e stat.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark