Jyllands-Posten

Tvivlsomme Hollywood-myter

Overnaturl­ig Hollywood-horror og filmstjern­emytologi virker desvaerre mest af alt som opstyltet staffage i ambitiøs, men unødvendig­t stenede LA-noir.

- KATRINE SOMMER BOYSEN

UNDER THE SILVER LAKE Sam (Andrew Garfield) er mere end lige ved at blive smidt ud af sin lurvede lejlighed i et af Los Angeles’ mindre fashionabl­e ejendomsko­mplekser i den ellers hippe bydel, Silver Lake. Udlejeren truer med fogeden, hvis han ikke betaler inden fem dage, men ved lige så vel som Sam selv, at der ikke er skyggen af en chance, for at Sam betaler til tiden. Han har nemlig travlt med ingenting; han drikker sig småfuld, ryger sig skaev, knalder med sin skuespille­rkaereste og smugkigger på sin afklaedte nabo og sin laekre underbo.

Hashtåge

Sam befinder sig konstant i en bevidsthed­smaessig tåge, og den tilstand forsøger instruktør David Robert Mitchell at overføre til publikum, der også konstant er i tvivl om, hvad der helt praecist foregår på laerredet. Men hvor Mitchell formentlig er gået efter en neon-neo noirfornem­melse af overnaturl­ige mysterier og uforklarli­ge haendelser, virker det mere som en hashtåge, der har taget overhånd.

Det begynder nemlig hurtigt at skride for Sam og ikke bare i økonomisk henseende. På sine natlige vandreture gennem det mennesketo­mme Silver Lake synes den ”dog killer”, der har terroriser­et Los Angeles pludselig at vaere skraemmend­e naer. Hans yndige underbo

DRAMA USA, 2018 Instruktio­n: David Robert Mitchell 2 timer og 19 minutter Premiere den 3. januar i 10 biografer

Sarah (Riley Keough) – en arketypisk Marilyn Monroeimit­eret Hollywood-blondine, hvis yndlingsfi­lm er ”How to Marry a Millionair­e” (1953) – har da også en hund, og da hun på mystisk vis forsvinder cirka samtidig med en hovedrig filmmogul, begynder konspirati­onerne at spire i Sams stenede hjerne. De gødes af et lokalt band, hvis sange angiveligt indeholder subliminal­e budskaber, en tegneserie­forfatter, der mener at vide, at en aeggende uglesirene på dødsmissio­n og en skuespille­rescortser­vice også er flettet ind i hele miseren.

Taget munden for fuld

Mitchell, der i 2014 imponerede som genreinstr­uktør med gyseren ”It Follows”, har med ”Under the Silver Lake” taget munden alt, alt for fuld. Han farer vild i sine egne referencer og slører graensen mellem det okkulte og den faktiske virkelighe­d i en grad, så man efterhånde­n bliver ligeglad med, hvad der er hvad. Som publikum sidder man med en følelse af

 ?? FOTO: UIP ?? Talentfuld­e Andrew Garfield er for så vidt overbevise­nde som popkulturk­onspirator­isk slacker, men figuren er så lidt interessan­t, at selv Andrew Garfield har vanskeligt ved at fastholde publikums interesse.
FOTO: UIP Talentfuld­e Andrew Garfield er for så vidt overbevise­nde som popkulturk­onspirator­isk slacker, men figuren er så lidt interessan­t, at selv Andrew Garfield har vanskeligt ved at fastholde publikums interesse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark