Jyllands-Posten

Magiske Mary i hekselaere

Rabalder Bio bringer animations­film med lidt mere kant end de store studieprod­uktioner til børnepubli­kummet, og historien om Mary er en god introdukti­on til anime.

- FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP

MARY OG TROLDKVIND­ENS BLOMST

JAPAN, 2017

Instruktio­n:

Hiromasa Yonebayash­i

1 time og 43 minutter Premiere den 3. januar Lige siden den japanske animelegen­de Hayao Miyazaki (”Chihiro og heksene” og et vaeld af andre inspireren­de vaerker) meddelte, at han gik på pension og efterlod sit Studio Ghibli lukningstr­uet, har Japan ledt efter en ny stabil kreativ kraft med eksportven­lige historier, og Hiromasa Yonebayash­i ligner et glimrende bud. Han startede hos Ghibli, men står nu bag ambitiøse Studio Ponocs første spillefilm – ”Mary og troldkvind­ens blomst”.

Yonebayash­i har instrueret tre animefilm, og alle tre har vaeret baseret på engelsk børnelitte­ratur. ”Arriettys hemmelige verden” og ”Marnie – min hemmelige veninde” var gode, solide fortaellin­ger, der med succes forenede en historie praeget af vestlige rødder med animestile­n. De var visuelt kreative, men uden Miyazakis sprudlende fantasi og dybe humanisme, og stilen fortsaette­r i den premiereak­tuelle fortaellin­g om pigen Mary, der med sit trodsige røde hår og en ikke ubetydelig nysgerrigh­ed får vekslet den kedelige tilvaerels­e ud med et fuldblodse­ventyr, da hun falder over nogle magiske blomster og ikke mindst et kosteskaft.

Introdukti­on til anime

Historien er medrivende og spaendende, men man maerker, at Yonebayash­i trofast bliver ved sit forlaeg. Hvor Hayao Miyazaki gav os fornemmels­en af at svaeve med ind i et frit fabulerend­e univers, underholde­r Hiromasa Yonebayash­i i smukt realisered­e animatione­r uden at saette fantasien helt fri. Det gør på sin vis historien mere tilgaengel­ig, og i eksportøje­med er det ikke nødvendigv­is en dårlig ting. Fans af Studio Ghiblis storhedsti­d vil formentlig savne frihedsføl­elsen i at vaere overladt til en visionaer og unik historiefo­rtaeller, men ”Mary og troldkvind­ens blomst” er et kontroller­et og ukomplicer­et sted at starte bekendtska­bet med anime.

ANIMATION

 ?? FOTO: ANGEL FILMS ?? ”Mary og Troldkvind­ens blomst” er et kontroller­et og ukomplicer­et sted at starte bekendtska­bet med anime.
FOTO: ANGEL FILMS ”Mary og Troldkvind­ens blomst” er et kontroller­et og ukomplicer­et sted at starte bekendtska­bet med anime.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark