Jyllands-Posten

Italiensk melodrama kraever, at man sluger sin nordiske blufaerdig­hed

I filmens italienske familie synes utroskab at vaere lige så genkommend­e en ingrediens i livet som basilikum i en pesto.

- MIN ITALIENSKE FAMILIE NANNA FRANK RASMUSSEN

Råb og fagter, gråd og taenders gnidsel, kindkys og krammere, jalousi og liderlighe­d – der er ikke den følelse eller de emotionell­e udsving, som ikke finder vej til Gabriele Muccinos ensemblefi­lm om en familie, der mødes til en fest, eller hvad man nu skal kalde løjerne, og tvinges af en storm til at blive under samme tag i to dage. Det er et klassisk italiensk melodrama, lidelserne­s fest og følelserne­s cirkus, som vi bliver inviteret indenfor i i ”Min italienske familie”, hvis originalti­tel ”A casa acquired taste. tuttu bene” kan oversaette­s til løgnen: Hjemme er alting godt.

Vaeldigt konstruere­t

Pietro og Alba har vaeret gift i 50 år, og det skal fejres på øen Ischia, hvor det gamle aegtepar har et hus. De har inviteret deres tre børn og deres børn, en ekssvigerd­atter, nogle nevøer og niecer. Familietra­eet er fyldigt, men instruktør­en tager sig dog tid til at saette os ind i, hvem der hører til hvilken gren. Nogle gange bliver det vaeldigt konstruere­t, som når Carlo (en altid dirrende velspillen­de Pierfrance­sco Favino) sådan helt en passant fortaeller sin bror Paolos historie til de andre gaester ved middagsbor­det. Det er naturligvi­s til aere for publikum, ikke for familien, der må kende historien til hudløshed. Ikke mindst fordi Paolo er kunstneren i familien, der har gået sine egne veje – eller rettere cyklet, for det tohjulede transportm­iddel har vaeret hans foretrukne, når han har skullet videre i verden. Dét er så fjollet, at alle må formodes at vide til det. Han er den søde, følsomme og poetiske bohemeforf­atter, der i Stefano Accorsis gestaltnin­g er et stort fjollet smil. Da han møder sin kusine, som han i teenageald­eren har fået sit første kys af, er der pludselig to, der render rundt med så store grin, at man er bange for, at deres ansigter skal krakelere. Skulle man vaere et sekund i tvivl, er de to tiltrukket af hinanden. Hun er godt nok gift, men det gør ingen forskel. For i denne her italienske familie synes utroskab at vaere lige så genkommend­e en ingrediens i livet som basilikum i en pesto.

KOMEDIE, DRAMA ITALIEN, 2018 Instruktio­n: Gabriele Muccino 1 timer og 45 minutter Premiere den 3. januar På mange måder er ”Min italienske familie” så italiensk, at man som kølig nordboer kan tro, at filmen er en karikatur.

Skal holde af melodrama

På mange måder er ”Min italienske familie” så italiensk, at man som kølig nordboer kan tro, at filmen er en karikatur. Men i modsaetnin­g til danske familieens­emblefilm som Paprika Steens nylige succes ”Den tid på året”, eller Susanne Biers ”Den skaldede frisør”, der også foregik i Italien, er karakterte­gningen holdt i streng realisme. Når karakterer­ne stormer ud og ind og frem og tilbage og op og ned ad øens bjergskrån­inger, gør de det, fordi følelserne sidder i benene, og lidenskabe­n er deres benzin. Det er alvorligt, kan du tro.

 ?? FOTO: FILMBAZAR ?? Filmen ”Min italienske familie" er en Man skal holde af melodramae­t.
FOTO: FILMBAZAR Filmen ”Min italienske familie" er en Man skal holde af melodramae­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark