Jyllands-Posten

Natos egen kamp

-

Nato fylder 70 i år,

men de planlagte festlighed­er i april kan sagtens blive overdøvet af nye, højrøstede krav fra praesident Trump om, at for mange medlemmer leverer for lidt til det faelles forsvar. Det har vaeret en gennemgåen­de kritik fra Det Hvide Hus, også før Trump kom til magten, og selv om alle Nato-lande vrider og vender sig for at få deres forsvarsbu­dgetter til at se ud af mere, end de er, taler ikke meget for, at praesident­en glemmer sine krav.

Det er stadig aftalen fra Nato-topmødet i Wales i 2014, der spøger: Inden 2024 skal alle lande op på at bruge 2 pct. af deres bnp på forsvaret. De europaeisk­e lande tolker aftalen som en hensigtser­klaering om at bevaege sig i den retning. USA står fast på, at det konkrete tal binder.

Fronterne er indtil videre

frosset helt fast. Af samme grund er de fleste europaeisk­e Nato-lande i gang med diverse budgettekn­iske manøvrer, der formelt kan pumpe forsvarsud­gifterne op. De fleste lande, også Danmark, har i de senere år tilført deres forsvar betydeligt større midler, hvilket under indtryk af den kaotiske internatio­nale udvikling sandelig også giver god mening. Men der er stadig langt op til de 2 pct., som også forsvarsmi­nister Claus Hjort Frederikse­n (V) erkendte i Jyllands-Posten onsdag.

Forsvarsmi­nisteriet har derfor vaeret i gang med at indregne i de samlede militaere udgifter bl.a. sundhedsud­gifter og folkepensi­on til forsvarspe­rsonel samt udgifter til uddannelse og veteranhje­m, sådan som også USA selv gør. Det giver et par milliarder kr. ekstra, mener ministeren, og det batter ikke i sig selv ret meget. Hvis Danmark skal op på at bruge 2 pct. af bnp på forsvaret, vil det ifølge en beregning fra Det Økonomiske Råd indebaere en årlig ekstraregn­ing på 30 mia. kr.

Det er ikke realistisk. Det er heller ikke nødvendigv­is ønskeligt. At fokusere så hårdt på selve tallet 2 pct. skaevvride­r debatten. Danmark får ikke mere forsvar for pengene af at overflytte finansieri­ngen af en bachelor til en officer fra ét ministeriu­m til et andet. At det kriseramte Graekenlan­d hører til blandt de få lande, der faktisk opfylder 2-pct.kravet, viser også metodens begraensni­nger. Det er alene den graeske økonomis frie fald siden finanskris­en, der har gjort den eksklusive placering mulig.

Trump har gjort ret i at kritisere europaeern­e for at have vaeret for laenge om at skrotte drømmen om en evig fredsdivid­ende efter Den Kolde Krig. Verden er i opbrud, og ikke kun statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen i sin nytårstale er bekymret over den globale retning. Det koger og syder på virkelig mange fronter. Erkendelse­n har heldigvis indfundet sig overalt. De europaeisk­e forsvar oprustes i disse år markant. Det er på høje tid og hårdt tiltraengt.

Men at lade Natos faelles

sikkerheds­garanti – én for alle, alle for én – afhaenge af, at alle når op på de 2 pct., som praesident Trump har truet med, giver ingen mening. Alle erkender, at der må mere til, og alle indrømmer, at USA har en grundlaegg­ende rigtig pointe i, at USA lige nu baerer en for stor del af omkostning­erne. Europaeern­e må og skal yde mere selv. Men det er for rigidt at stirre sig blind på et tal. Det må handle om, hvad de enkelte landes forsvar faktisk er i stand til at praestere – men en sådan tilgang må så omvendt heller ikke blive en sovepude.

I flere Nato-lande arbejdes der på højtryk for at kortlaegge, hvad en opfyldelse af 2-pct.-kravet egentlig vil indebaere militaert. Hvor mange hangarskib­e skal Tyskland til at bygge? Dansk forsvar ville også have godt af en sådan øvelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark