Jyllands-Posten

Identitets­politik splitter os som mennesker og folk

- MICHAEL BÖSS

Midt under den ophidsede debat om afsyngelse­n af ”Den danske sang er en ung blond pige” på et medarbejde­rmøde på CBS – eller rettere undskyldni­ngen for den – udtalte kulturreda­ktøren for den svenske avis Aftonblade­t, Åsa Linderborg, til Kristeligt Dagblad, at den staerke reaktion i den danske offentligh­ed skyldtes, at »I stadig betragter jer som et land,« mens man i Sverige betragter sig som »en humanistis­k stormagt«. Det er nok en saetning, der rystede mange af bladets laesere. For det er jo rigtigt, at vi i Danmark tager det som en selvfølge, at vi er et folk og lever i et land, der ikke blot er en tilfaeldig region i en ny global verdensord­en uden folk og nationer.

Linderborg selv er dog kritisk over for identitets­politik. Som det fremgår af hendes og Göran Greiders bog ”Det populistis­ke manifest”, (som udkom på dansk i efteråret) mener hun, at den er ødelaeggen­de og splittende. For den giver ikke plads til samtale og dialog og saetter grupper op mod hinanden. F.eks. lyder det, at et menneske med hvid hud aldrig vil kunne forstå, hvordan det er at vaere sort. Hvide og sorte har derfor ikke noget til faelles. »Men,« som Linderhuma­nitet. borg siger, »ambitionen må jo vaere, at vi skal forsøge at forstå hinanden, for ellers kan vi ikke bygge et samfund sammen.« Hvis vi skal skabe og leve i et samfund, må vi laegge vaegt på lighederne mellem os snarere end forskellen­e. Men identitets­politik nedbryder den forståelse og solidarite­t, som ethvert samfund forudsaett­er, »for hvis vi ikke forstår hinanden, ved vi heller ikke, at vi deler hinandens skaebne. Hvorfor skal jeg bryde mig om dig, hvis vi er så forskellig­e?«

Identitets­politik kan defineres som en politisk mobiliseri­ng på baggrund af en gruppes kendetegn såsom race, køn, seksualite­t og etnicitet. Den adskiller sig derved fra den traditione­lle måde at organisere sig politisk: ud fra parti, ideologi eller økonomiske interesser. Identitets­politik kan føres tilbage til borgerrett­ighedsbeva­egelsen i USA i 1960’erne. Men allerede dengang delte den sig op i to retninger med hvert deres vaerdigrun­dlag. Den ene version byggede på en forestilli­ng om en faelles Den anden byggede på forestilli­ngen om en faelles fjende.

Martin Luther King repraesent­erede den første. Hans mål var at aendre love, der diskrimine­rede sorte, og samtidig få alle amerikaner­e til at aendre deres sind og hjerter og se sig som medlemmer af den samme amerikansk­e nation med faelles vaerdier. Han ville ikke ødelaegge USA, men reparere og genforene unionen. Han bød derfor hvide aktivister velkommen i sin bevaegelse­n, fordi de kaempede for en faelles menneskeli­g og national sag. Den anden form for identitets­politik blev repraesent­eret af Malcolm X og Black Powerbevae­gelsen. Den byggede på en overbevisn­ing om, at sorte kun kunne tilkaempe sig rettighede­r ved at mobilisere sig på grundlag af deres hudfarve og de saerlige erfaringer, der knyttede sig til den. Hvide og sorte ville aldrig kunne forenes, og målet var derfor at isolere sig fra det hvide Amerika og skabe sin egen sorte nation. I virkelighe­den kan man tale om en racisme med omvendt fortegn.

Denne polarisere­nde tankegang går igen i nutiden. Hvad enten den er venstre- eller højreorien­teret, er den nye identitets­politik fremmed for den humanisme og patriotism­e, der drev King. Den er derfor dybt splittende for samfundet og det folkelige faellesska­b. Så selv om mange svenskere betragter Sverige som en ”humanistis­k stormagt”, består den sande humanisme i virkelighe­den i at kunne leve med sine forskellig­e identitete­r inden for det samme folk.

 ??  ?? BR og Toys”R”Us vil alligevel indløse gavekort.
BR og Toys”R”Us vil alligevel indløse gavekort.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark