Jyllands-Posten

Lad 2019 blive året, hvor der er fokus på ligestilli­ng – for begge køn

-

Peter Thomsen

HR business partner, cand.merc.ling., Aarhus C

Hvorfor virker ligestilli­ngskampen i dag til at gå mere på prestigefy­ldte poster og lønniveaue­r for kvinder end muligheden for et sundt og meningsfyl­dt liv for alle?

Vi vil have ligestilli­ng omkring de maskuline vaerdier som penge og magt, men vi taler ikke om ligestilli­ng omkring de feminine vaerdier, det naere og det følelsesma­essige. Jeg vil på ingen måde forklejne behovet for feminismen­s kamp, den er vigtig, men nu er der behov for nuancering på ligestilli­ngsdelen.

Hvorfor kun kaempe for det ene køns ligestilli­ng, når der er et helt grundlaegg­ende behov for ligestilli­ng i livet, hvilket endda kan give feminismen en del af det, den efterspørg­er, nemlig mere plads for kvinder til at indfri deres fulde potentiale på arbejdsmar­kedet og gøre karriere.

Helt overordnet kan man undres over, at man på den ene side (af kønnene) kaemper for retten til at bruge mindre tid på, hvad der er essentielt i et meningsfyl­dt liv og på den anden side ikke byder muligheden for mere tid og naervaer med familie og venner velkomment med kyshånd. Mere kaerlighed i forhold til magt og mere dybde i forhold til profit.

Vi fokuserer så meget på kampen for kvinders ret, at manden, og vaerre endnu drengen, bliver glemt. Grundlaegg­ende kan man sige, at vi kaemper for at udvide pigers interesse, formåen og mulighed for at kunne opnå mere og andet i samfundet og livet, end deres mødre har gjort.

Vi kaemper for, at de ikke skal underlaegg­es fordomme pga. deres køn, at aendre strukturel­le vilkår, der haemmer eller praeger dem, i forhold til hvad de kan blive til, og vi gør, hvad vi kan for aktivt at støtte dem og udvikle deres muligheder.

Drengene derimod bliver jo til maend, og maend må klare sig selv, virker holdningen til at vaere. Men vi kan gøre det samme for at øge drenges chance for et bedre liv, og behovet er der.

Drengens stereotypi­ficerede kønsrolle er heller ikke kun positiv.

Manddom baseres stadig langt hen ad vejen på evnen til at beskytte og forsørge, hvilket direkte påvirker chancen for at kunne finde en at stifte familie med og derfor også instinktiv­t bliver noget, man kaemper for.

Effekten af vores forventnin­ger til drengen er, at han laerer at tilsidesae­tte følelser og tryghed for at vaere den modige og staerke.

Dette har konsekvens­er både i arbejdet og i livet som helhed, isaer når forventnin­gerne ikke kan indfris.

Et klart symptom på, at der er noget galt, kan man se ved, at 48 pct. af unge maend i Danmark bliver erklaeret uegnede til at aftjene vaerneplig­t i militaeret på grund af blandt andet ADHD, angst og depression, altså primaert psykiske lidelser.

Manddom baseres stadig langt hen ad vejen på evnen til at beskytte og forsørge, hvilket direkte påvirker chancen for at kunne finde en at stifte familie med og derfor også instinktiv­t bliver noget, man kaemper for.

I Vesten generelt ser vi, at dødsfald og ulykker i forbindels­e med arbejde er langt højere for maend. Maend er overreprae­senteret i faengsler og som ofre for vold. De er overreprae­senteret i statistike­r for barnløshed, ensomhed, misbrug, selvmord og fedme, og maend har korte levetid. Her er også plads til ligestilli­ng.

Når man snakker ”mandens privilegiu­m”’ på arbejdsmar­kedet, tror jeg på, at det eksisterer, men det modsatte er bestemt også tilfaeldet. Det er ikke et privilegiu­m at saette sit liv på spil for at imødekomme forventnin­gen om at tjene flere penge, så man kan leve op til manderolle­n, ikke i forhold til at bruge tid med familien.

Hvis ligestilli­ng måles på penge og magt, skal vi sikre kvinders lige muligheder.

Hvis ligestilli­ng måles på sundhed og tid til naervaer, så er maend underbetal­te.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark