Jyllands-Posten

Hun synger nytåret i gang med festlige arier

Den norske mezzosopra­n Tuva Semmingsen er solist ved de kommende nytårskonc­erter, som Aalborg Symfoniork­ester åbner 2019 med i det nordjyske.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN

Når Aalborg Symfoniork­ester fra fredag aften og en lille uge frem fyrer sprudlende toner af ved i alt otte nytårskonc­erter i det nordjyske, er mezzosopra­nen Tuva Semmingsen solist.

Hun glaeder sig som et barn, for hun elsker at synge de humørfyldt­e arier og sange, der bringer lytterne i aegte nytårsstem­ning.

»Så snart julen er overstået, er folk traette af alt det overdrevne forbrug og køberi, der knytter sig til den højtid. Det forstår jeg så godt, for vi har jo set på nisser og julelys siden starten af november. Nytårets komme indikerer en ny start; nu vil mange på slankekur, tegne fitnessmed­lemskab – og ud at høre noget boblende champagnem­usik,« siger den 43-årige norskfødte sangerinde, der selv er vokset op med nytårskonc­erter som et fast programpun­kt.

Koncert og skihop

I hendes barndomshj­em i Oslo blev fjernsynet altid taendt nytårsdag ved middagstid, når den festlige nytårskonc­ert blev live-transmitte­ret fra Den gyldne sal i Musikverei­n i Wien.

Så sad familien dér i stuen og lyttede til de iørefalden­de valse af Johann Strauss den yngre og andre af Østrigs kendte komponiste­r.

»Vi er jo nordmaend – så selvfølgel­ig blev vi haengende ved skaermen og så det legendaris­ke nytårsskih­op fra Garmisch-Partenkirc­hen, der blev sendt umiddelbar­t efter koncerten,« husker Tuva Semmingsen, der selv har optrådt på mange nytårskonc­erter i sin karriere som profession­el sanger.

Fra 1999 og frem til 2016 var hun fastansat i Den Kongelige Operas solistense­mble.

I den sammenhaen­g var hun flere gange solist på den meget populaere nytårskonc­ert, som Det Kongelige Kapel spiller hvert år på selve nytårsafte­nsdag.

På nytårskonc­erterne med Aalborg Symfoniork­ester optraeder Tuva Semmingsen sammen med sin mand, barytonsan­geren Joachim Knop, der også giver den som konferenci­er. De to synger både duetter sammen og soloindsla­g hver for sig – alt sammen med orkesterle­dsagelse.

Med mand på repertoire­t

På programmet ved nytårskonc­erterne i det nordjyske er en spraglet buket af arier og sange af klassiske komponiste­r som Mozart og Bizet.

Blandt de mere overrasken­de vokale indslag er vaerker af Carl Nielsen, Bent Fabricius-Bjerre og jazzmusike­ren Nikolaj Bentzon.

»Vi ryger ikke ud i aegteskabe­lige skaenderie­r foran publikum,« forsikrer Tuva Semmingsen.

»Faktisk er det en velsignels­e at kunne holde sin mand ud, selv på arbejdet. Vi har stor glaede af at kunne øve repertoire­t sammen. Teksterne skal vi jo kunne udenad, og det kraever et stort forberedel­sesarbejde.«

»Genremaess­igt bliver det et meget bredt program,« fortaeller Tuva Semmingsen.

Hun ser frem til at maerke det musikalske sus i ryggen, som det stort besatte symfoniork­ester giver hende som sangsolist: »Vi er meget heldige her i Danmark at have nogle landsdelso­rkestre, som spiller på et meget højt niveau, og som lyder virkelig godt. Det er en gave at få lov at optraede med disse dygtige musikere.«

En festlig dirigent

På podiet holder den danske dirigent Henrik Vagn Christense­n de musikalske tråde i spaend på nytårskonc­erterne. »Han er en fest på scenen og skal nok løfte stemningen,« siger Tuva Semmingsen, der kender dirigenten fra tidligere samarbejds­projekter.

Juleferie har hun ikke haft meget af i år, for stemme og krop skal holdes i form til nytårskonc­erterne, på samme måde som en sportsudøv­er traener målrettet op til en vigtig praestatio­n.

Tuva Semmingsen er vant til, at hun som sanger arbejder, mens andre holder fri.

»Det har jeg det fint med,« siger hun.

Den kolde årstid kan vaere en udfordring for sangstemme­n.

»Jeg prøver at undgå busser, hvor folk hoster mig ind i hovedet. Og så tager jeg mine vitaminpil­ler og holder min krop i form med løb og yoga. Op til nytårskonc­erterne gør jeg alt for at holde mig svaevende,« siger hun. mezzosopra­n, København

 ?? FOTO: GREGERS TYCHO ?? Tuva Semmingsen lever som freelances­anger og optraeder som solist i operahuse og koncertsal­e både herhjemme og i udlandet.
FOTO: GREGERS TYCHO Tuva Semmingsen lever som freelances­anger og optraeder som solist i operahuse og koncertsal­e både herhjemme og i udlandet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark