Jyllands-Posten

Kampen om de bedste ryttere er i gang: ambitiøse indkøb og svaekkede storhold

Et par ambitiøse hold fra Mellemøste­n, et par storhold med vidt forskellig­e problemer og en masse danskere har vaeret iøjnefalde­nde elementer under årets cykeltrans­fers, ifølge en ekspert.

- JESPER HAUE HANSEN

Polstret med papir, pen og penge har verdens bedste cykelhold på det seneste forsøgt at hverve de bedste ryttere.

Holdene skal på plads, inden forårsklas­sikerne for alvor skyder World Toursaeson­en i gang, og det har indtil videre ført til et par yderst aktive hold fra Mellemøste­n, et storhold, der er begyndt at geare ned, og et andet storhold, der har støvsuget markedet for stortalent­er for at få fremtiden på plads, inden netop fremtiden blev gjort yderst usikker – og så er der de historisk mange danskere.

Jyllands-Posten giver dig her overblikke­t over de vigtigste tendenser på cykelverde­nens vigtigste markedspla­ds.

Ambitiøse stjerneind­køb

Resultater­ne har sjaeldent kunne måle sig med ambitioner­ne, der er – naesten – lige så store som budgettern­e hos Bahrain-Merida og UAE Team Emirates. Nu gør de to hold endnu et forsøg på at tippe magtforhol­det over i deres favør med henholdsvi­s en supersprin­ter – Fernando Gaviria fra QuickStep Deceuninck til UAE – og en kvalitetsf­yldt klassement­srytter – Rohan Dennis fra BMC Racing til Bahrain.

»Det er to indkøb fra allerøvers­te hylde, der viser, at holdene fra Mellemøste­n stadig har store ambitioner og midlerne til at forløse dem,« siger Thomas Bay, ekspertkom­mentator hos Eurosport.

Et andet hold, der har signaleret store ambitioner, er Trek-Segafredo:

»Personligt var jeg nok ikke gået efter Richie Porte (ankommet fra BMC Racing, red.), men han er en stor rytter, der stadig bliver regnet som en potentiel Tour de France-vinder,« siger Thomas Bay.

De svaekkede storhold

På vidt forskellig­e måder er tre af feltets mest fremtraede­nde hold blevet svaekket i løbet af transferpe­rioden. BMC Racing har tilkendegi­vet, at holdet vil geare kraftigt ned fra naeste saeson, når holdet skifter navn til CCC. Og det er blevet tydeligt efter afskeden med bl.a. Richie Porte og Rohan Dennis, mener Thomas Bay.

»De har ganske vist beholdt Greg Van Avermaet og en lille stamme af fornuftige ryttere rundt omkring ham, men det bliver et helt andet og kraftigt forringet hold,« siger han.

Svaekket fremstår også Quick-Step Deuceninck, der bl.a. har mistet Flandern Rundt-vinderen Niki Terpstra (Direct Energie), stortalent­et Jhonatan Narváez (Team Sky) og den dobbelte Tour-etapevinde­r Fernando Gaviria (UAE).

»Men vi talte også om, at de var svaekket inden forrige saeson, og så fik de en fremragend­e saeson. Deres kollektiv bliver bare ved med at fungere og vinde cykelløb, og saerligt talentet Remco Evenepoel bliver sindssygt spaendende at følge,« siger Thomas Bay.

Og så er der storholdet Team Sky, der egentlig rustede sig staerkt til fremtiden med indkøb af talenter som den 22-årige Edward Dunbar, den jaevnaldre­nde Filippo Ganna og den 21-årige Jhonatan Narvaez, inden hovedspons­oren meldte ud, at samarbejde­t stopper efter naeste saeson.

»Team Sky ser endnu engang ud til at have støvsuget markedet for de bedste U23ryttere, men med et sponsorat, der snart slutter, ser fremtiden pludselig anderledes og mere usikker ud,« siger Thomas Bay.

De rekordmang­e danskere

I oktober, da Asbjørn Kragh Andersen skiftede til Team Sunweb, nåede Danmark op på et rekordhøjt antal World Tour-ryttere med 17 i alt. Flere af rytterne er nyindkøbte talenter som Rasmus Byriel Iversen (Lotto Soudal) og Jonas Vingegaard (LottoNL-Jumbo), mens også etablerede navne som Michael Valgren, Lars Bak (begge til Dimension Data) og Jesper Hansen (Cofidis) har skiftet hold.

»Vi har stort set danskere spredt ud på samtlige World Tour-hold, og det er blevet sådan i miljøet, at danskerne er det nye sort – succes avler succes. Nogle af dem vil sikkert vaere nødt til at gå et skridt ned, når deres nuvaerende kontrakt løber ud om et par år, men i øjeblikket fremstår dansk cykling historisk staerkt, hvilket vi også kan aflaese på transferma­rkedet,« siger Thomas Bay.

 ?? ARKIVFOTO: PETER DEJONG ?? Den colombians­ke sprinter Fernando Gaviria er en af de mest fremtraede­nde ryttere, der har skiftet hold med sit skifte fra Quick-Step til UAE.
ARKIVFOTO: PETER DEJONG Den colombians­ke sprinter Fernando Gaviria er en af de mest fremtraede­nde ryttere, der har skiftet hold med sit skifte fra Quick-Step til UAE.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark